Prestationshöjande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder prestationshöjande, varianter, uttal och böjningar av prestationshöjande

Prestationshöjande synonym, annat ord för prestationshöjande, vad betyder prestationshöjande, förklaring, uttal och böjningar av prestationshöjande.

Vad betyder och hur uttalas prestationshöjande

Prestationshöjande uttalas prest|at|ions|höj|ande oböjligt och är ett adjektiv.

Prestationshöjande betyder:

Ordformer av prestationshöjande

Böjning (i positiv) prestationshöjande en/ett/den/det/de ~ + subst.

Prestationshöjande är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet prestationshöjande

  1. Bäckström deltog i det svenska landslaget vid vinter-OS 2014 i Sotji. Den 23 februari 2014 visade provsvar att Bäckström kunde ha varit dopad och han fick därför inte delta i finalen mot Kanada. Den 25 februari kom besked om att även B-provet var positivt och att beslutet om påföljd skulle dröja ytterligare två veckor. Han hade överskridit gränserna för pseudoefedrin, ett ämne som bland annat ingår i en allergimedicin som Bäckström tagit under ett flertal år. Pseudoefedrin och efedrin är en vanlig komponent i viss astma- och hostmedicin. Dopningklassningen av pseudoefedrin stödjer sig på att höga koncentrationer har amfetaminliknande effekt. Den 14 mars 2014 beslutade Internationella olympiska kommittén, IOK, att Bäckström får en matchs avstängning (d.v.s. OS-finalen) som påföljd men får behålla sin olympiska silvermedalj. Internationella ishockeyförbundet disciplinära kommitté hade möjligheten att vidta åtgärder och utmäta straff mot Nicklas Bäckström, dock valde man, den 9 oktober 2014, att inte gå vidare med några disciplinära åtgärder. Enligt kommittén hade Bäckström samarbetat fullt ut och att han inte tagit substansen i prestationshöjande syfte. Kommittén skriver även som orsak till beslutet att B-provet inte har analyserats exakt och därför inte fullt ut konfirmerar A-provet. World Anti-Doping Agency, WADA, överklagade dock under november 2014 beslutet till Idrottens skiljedomstol. Ärendet avslutades i januari 2015, då Idrottens skiljedomstol i ett gemensamt beslut med antidopningsbyrån Wada, Internationella olympiska kommittén IOK och Internationella ishockeyförbundet IIHF, utfärdade en reprimand för det positiva dopningsprov Nicklas Bäckström lämnade under OS i Sotji. Uppgörelsen innebär vidare att Bäckström drar tillbaka sitt överklagande och medger att han brutit mot antidopningsreglerna under det att WADA ger Bäckström en reprimand, det lägsta straff en idrottare kan tilldömas för en dopningsförseelse. Beslutet att låta Bäckström behålla medaljen kritiserades senare av den tidigare chefen för WADA, Dick Pound, under ett WADA-möte i Montreal. (källa)
  2. Prestationshöjande medel kan delas in på flera sätt. Dels genom hur de påverkar kroppen men även om de är lagliga eller inte. Exempel på prestationshöjare är koffein och kreatin. Koffeinet är ett centralstimulerande preparat och verkar på det sättet att det höjer prestationsförmågan en kort tid efter intag. Koffeinbaserade preparat intas därför vanligtvis på tom mage (för påtagligare effekt) 30 minuter före träning. Det ökar förmågan till ansträngning genom att blockera kroppens trötthetssignaler. Kreatin däremot är ett preparat av sorten monohydrat och verkar långsammare och tas ofta dagligen under en period för att kroppen ska kunna fylla sina kreatinfosfatdepåer vilka i sin tur bidrar positivt till kroppens förmåga att utföra fysiskt arbete. (källa)
  3. Dopningklassat och förbjudet som prestationshöjande medel i idrottsammanhang. Gäller även tävlingshästar. (källa)
  4. Under skid-VM på hemmaplan i Lahtis 2001 drabbades det finska skidlandslaget av en stor dopningsskandal inom skididrott då sex utövare (bland andra Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä och Jari Isometsä) testades positivt för det prestationshöjande medlet hemohes och blev avstängda från all idrott i två år. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.