Principprogram Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder principprogram, varianter, uttal och böjningar av principprogram

Principprogram synonym, annat ord för principprogram, vad betyder principprogram, förklaring, uttal och böjningar av principprogram.

Vad betyder och hur uttalas principprogram

Principprogram uttalas princip|pro|gram och är ett substantiv.

Ordformer av principprogram

Singular

principprogram
obestämd grundform
principprograms
obestämd genitiv
principprogrammet
bestämd grundform
principprogrammets
bestämd genitiv

Plural

principprogram
obestämd grundform
principprograms
obestämd genitiv
principprogrammen
bestämd grundform
principprogrammens
bestämd genitiv

Principprogram är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet principprogram

  1. RFSL:s högsta beslutande organ är dess kongress, som hålls vartannat år. Löpande beslut tas av förbundsstyrelsen, under ledning av en förbundsordförande och en vice förbundsordförande. Avdelningarna bedriver självständig verksamhet inom ramen för stadgarna, principprogram och andra kongressbeslut. Förbundet har ett förbundskansli med ungefär 30 anställda, som ansvarar för löpande verksamhet. (källa)
  2. Medan den äldre kulturbetonade betydelsen liknar begreppet etnicitet och härrörde från romantiken och dess föreställning om folk (uttryckt av Herder med flera), anknyter dagens geopolitiska användning till en jakobinsk tradition (den betydelse ordet gavs i samband med franska revolutionen, uttryckt av Renan med flera). En äldre primordialistisk syn på nationer hävdade att det finns essentiella och naturliga (oföränderliga) uttryck för folkgruppers identitet, utmärkande egenskaper, mentalitet, folksjäl och samhällsliv. Essentialismen förfäktas än idag av nationalistiska rörelser, och återfinnes exempelvis i Sverigedemokraternas principprogram från 2011. Uppfattningen kontrasterar mot dagens mer vanliga vetenskapliga syn på nationen som social konstruktion, det vill säga utvecklad genom politiskt och militärt skapade gränser som har fått betydelse för befolkningens språk, religion och sedvänjor. En nationalstat tenderar att utveckla en politiskt motiverad gruppidentitet i syfte att skapa lojalitetsband, som ofta bygger på relativt sentida men föränderliga nationalistiska föreställningar om gemensam kulturhistoria och gemensamma värderingar. (källa)
  3. År 1972 antog HCK:s rikskonferens principprogrammet Ett samhälle för alla. (källa)
  4. Idépolitik är de politiska idéer som beskrivs i politiska partiers partiprogram, idéprogram, principprogram och dylikt, dock ej i handlingsprogram (jämför sakpolitik), och som sedan debatteras utifrån en mer principiell ståndpunkt och inte med så mycket relevans för lösandet av ett konkret politiskt problem eller dagspolitisk frågeställning. Partiernas idépolitik vilar i allmänhet på partiernas respektive ideologier. Vissa politiska partier beskriver sig som intressepartier, och termen idépolitik får då betydligt mindre intresse. (källa)
  5. Vid ett extrainsatt riksårsmöte 3 oktober 2004 valdes Tomas Johansson till ny partiledare för Nationaldemokraterna, och Marc Abramsson blev ny partiorganisatör, vilket bidrog till ett tätare samarbete med det nybildade Frihetspartiet. Den 9 december 2005 uppgick Frihetspartiet i Nationaldemokraterna, och Nils-Eric Hennix valdes till ny partiledare. Hennix införde två nya punkter i principprogrammet, som berörde krav på stora skattesänkningar, samt ett utökat djurskydd. I valet 2006 fick Nationaldemokraterna 3 064 röster i riksdagsvalet, vilket motsvarar 0,06 procent av rösterna. Partiet fick även tre kommunfullmäktigemandat – två i Södertälje kommun och ett i Nykvarns kommun. Kort därefter avgick Hennix som partiledare på grund av sjukdom, och ersattes av Abramsson. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.