Punktstrejk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder punktstrejk, varianter, uttal och böjningar av punktstrejk

Punktstrejk synonym, annat ord för punktstrejk, vad betyder punktstrejk, förklaring, uttal och böjningar av punktstrejk.

Vad betyder och hur uttalas punktstrejk

Punktstrejk uttalas punkt|strejk och är ett substantiv.

Ordformer av punktstrejk

Singular

punktstrejk
obestämd grundform
punktstrejks
obestämd genitiv
punktstrejken
bestämd grundform
punktstrejkens
bestämd genitiv

Plural

punktstrejker
obestämd grundform
punktstrejkers
obestämd genitiv
punktstrejkerna
bestämd grundform
punktstrejkernas
bestämd genitiv

Punktstrejk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet punktstrejk

  1. 2 maj – 750 000 LO-medlemmar lockoutas av arbetsgivarna och totalt 900 000 personer berörs direkt då en stor arbetsmarknadskonflikt utbryter, den dittills största i Sveriges historia. LO tar ut 100 000 personer i punktstrejker, och var fjärde arbetstagare är indragen i konflikten. (källa)
  2. Punktstrejk kallas en engångsstrejk som varar en kortare tidsperiod som några timmar eller en dag. Punktstrejken kan vara en markering av stridsvilja eller så kan en eller flera sådana ingå i en längre konfliktkampanj. (källa)
  3. Med storkonflikten i Sverige 1980 avses den omfattande strejken och lockouten på arbetsmarknaden i Sverige i april-maj 1980. Konflikten inleddes med att 14 000 personer togs ut i strejk den 25 april. Arbetsgivarna svarade med en lockout. Den 30 april sade LO nej till ett medlingsbud som SAF sagt ja till och den 1 maj tog samtliga LO-förbund ut över sammanlagt 100 000 personer i strejk. Punktstrejker utlöstes och 700 000 försattes i lockout. Konflikten varade fram till den 12 maj innan SAF fick ge sig och gå med på LO:s krav på höjda löner. (källa)
  4. Statens avtalsverk utlöste storlockouten då statstjänstemänsnämnden med 7-1 röstade för lärarlockout, som man inte menade anses vara farlig för det svenska samhället. Karl-Lennart Uggla, chef för Statens avtalsverk, menade att lockoutens enda syfte var att få slut på punktstrejkerna. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.