Påbud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder påbud, varianter, uttal och böjningar av påbud

Påbud synonym, annat ord för påbud, vad betyder påbud, förklaring, uttal och böjningar av påbud.

Synonym till påbud

Vad betyder och hur uttalas påbud

Påbud uttalas på|bud och är ett substantiv.

Ordformer av påbud

Singular

påbud
obestämd grundform
påbuds
obestämd genitiv
påbudet
bestämd grundform
påbudets
bestämd genitiv

Plural

påbud
obestämd grundform
påbuds
obestämd genitiv
påbuden
bestämd grundform
påbudens
bestämd genitiv

Påbud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Påbud på Engelska

  • decree

Hur används ordet påbud

  1. Denna mångfald inom judisk tro beror delvis på att handlingar (goda gärningar och de 613 påbud och förbud) och inte trossatser är den viktigaste delen av judiskt religiöst liv. (källa)
  2. Inom romersk-katolska kyrkan med den snävare betydelsen av kyrkligt påbud, i synnerhet mötens beslut och påvliga förordningar (se här kanonisk rätt), den del av katolska högmässan som knyter sig till konsekrationen av brödet och vinet, och som är oföränderlig året om (se här mässkanon), samt förteckningen på de kanoniserade (se här artikeln helgon). (källa)
  3. Påbudsmärken (busskörfält) är en typ av vägmärken som uppmanar trafikanterna. Ett påbud är egentligen detsamma som en uppmaning som man måste följa. För de påbudsmärken som visar ett slag av trafikanter gäller att andra trafikantslag inte får passera skylten. Påbudsmärken är runda och har en symbol mitt i märket som visar uppmaningen. (källa)
  4. Kontraband (italienska contrabbando, 'smugglande', 'smuggelgods', skapat av orden contra- 'mot-' och bando, 'påbud') är varor som är förbjudna att äga, transportera eller överlåta och vars införande i ett land strider mot givna föreskrifter. De är i allmänhet underkastade konfiskation. (källa)
  5. Kungörelse (även proklamation eller deklaration) kallas i offentligt svenskt språkbruk det massmedium, ett offentligt meddelande av påbud, föreskrifter eller underrättelser, som ska ses som rättsligt bindande, eller är av en sådan vikt att deras allmänna spridning anses önskvärd. (källa)
  6. Vidskepelse – individen bygger sin livsåskådning på nationella, ekonomiska, politiska, rasmässiga eller religiösa fördomar. Uppfattningarna har inte någon grund i fakta. Exempel är föreställningen om rasöverlägsenhet, syndabockstänkande (tendensen att peka ut ett land eller ett folk som skyldiga så fort någonting går fel) eller på en tro – inbakad i exempelvis religioner – som innefattar moment som måste upprepas på samma sätt varje gång för att äga giltighet. Denna typ av vidskepelse kan ärvas från generation till generation med små förändringar gällande hur hela samhället bör vara, respektive vilka påbud den enskilde börätta sig efter. (källa)
  7. Under 1800-talet gjordes försök att försvenska bland andra tornedalingarna i namn av skolpedagogik och nationalstatsideologi, eller göra dem "tvåspråkiga", som det hette i förslagsställarnas språkbruk. 1888 beslutades att svenskan skulle bli enda undervisningsspråk i statens folkskolor, en ordning som enskilda socknar i Tornedalen redan infört på egen hand för sina skolor. Det finns vittnesmål om att skolbarn förbjöds att tala sina hemspråk även på rasterna, och straffades om de ändå gjorde detta. Någon generell föreskrift om finskt talförbud fanns inte, men ändå utgick ett särskilt påbud 1957 att inte förbjuda att andra språk än svenska talas, vilket gör att detta åräknas som början till slutet på vad som av många tolkar som språkförtryck. (källa)
  8. En annan karaktär har pilgrimsfärden när den varken söker en undergörande sak, relik eller plats, eller fullgör ett påbud, utan av pietet företas till orter, som helgats genom personer och tilldragelser i religionens historia. Hit är i princip att räkna besöken vid Buddha Gaya (då Uruvela) i Indien, där Buddha ernådde den frälsande insikten, vallfärder till Heliga landet och till profetens grav i Medina. (källa)
  9. Ett påbud är en uppmaning som man i vissa fall måste följa. Påbud är något förenklat beskrivet motsatsen till ett förbud, ett påbud innebär i praktiken ofta att allt annat, än det som är påbudet, är förbjudet, men det kan råda flera påbud samtidigt som kompletterar varandra. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.