Pålrot Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder pålrot, varianter, uttal och böjningar av pålrot

Pålrot synonym, annat ord för pålrot, vad betyder pålrot, förklaring, uttal och böjningar av pålrot.

Vad betyder och hur uttalas pålrot

Pålrot uttalas pål|rot och är ett substantiv.

Pålrot betyder:

Ordformer av pålrot

Singular

pålrot
obestämd grundform
pålrots
obestämd genitiv
pålroten
bestämd grundform
pålrotens
bestämd genitiv

Plural

pålrötter
obestämd grundform
pålrötters
obestämd genitiv
pålrötterna
bestämd grundform
pålrötternas
bestämd genitiv

Pålrot är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet pålrot

  1. Adventivrot, eller birot är en rot som bildas där den normalt inte bildas, till exempel sticklingars rötter. Rötter som har sitt ursprung i embryots nedre del (rotanlaget, primroten) är vanliga rötter. Dessa är huvudrot, pålrot och sidorötter. Rötter som bildas från stammen (även underjordiska stammar), från bladskaft, från blad eller någon annan del är adventivrötter. (källa)
  2. Det finns väldigt få historiska belägg från Sverige att hundkäxen skulle använts som föda i äldre tider trots att dess pålrot utgör en synnerligen god födokälla, särskilt i överlevnadssituationer. Försvarets överlevnadsskola har placerat hundkäx i listan över de 14 viktigaste vilda växterna i överlevnadssituationer, dels på grund av dess näringsvärde men även då den är rikligt förekommande över hela landet. I täta bestånd kan insamlingen av rötter uppnå till upp till 1 kg/kvm. (källa)
  3. Den är en sommargroende, blågrön (och något daggblå) och snabbväxande ört. Från en kort, svag pålrot stiger det slaka, saftiga och spröda örtståndet upp till några decimeters höjd. (källa)
  4. Tallen har en så kallad pålrot och trivs på nära nog all slags mark, men som högstammig skog (timmerskog) företrädesvis på varm, torr, mager jordmån, till exempel det på högre belägna ställen i mellersta Skandinavien så allmänt utbredda morän- eller krossgruset. Lingon och renlav är karaktärsväxter för den högväxta, ljusa tallskogen. På myrar blir tallen dvärgartat liten och kallas martall. En sådan kan fortfarande vid 50 års ålder vara endast av manshöjd och ha en stam som inte är grövre än en vanlig spatserkäpp. I folktron tänkte man sig att maran hade ridit trädet, vilket kan förklara namnet. Även i skärgårdsmiljö förekommer martallar. Till skillnad från martallar i myrmark är dessa påtagligt formade av vind och är ofta mycket lågväxta, så kallade kryptallar. (källa)
  5. Den klotrunda, luftiga bollen av flygfrukter är ömtålig för en svag beröring eller en vindpust. Bladen smakar beskt, och har bakåtriktade flikar. Roten är kraftig och vertikal (pålrot). (källa)
  6. De odlade formerna avviker huvudsakligen från de vilda genom sin grövre förtjockade pålrot, som äts som grönsak av kategorin rotfrukter. Formen varierar ifrån långsträckt som hos Jerseypalsternackan eller kort och bred som hos Sockerpalsternackan. Palsternacka är en lättodlad och härdig köksväxt. (källa)
  7. En pålrot är en typ av rot som vissa växter har. Dessa växter utvecklar pålrot när markförhållandena är gynnsamma för detta. Pålroten växer rakt ner under stammen och från pålrotens sidor grenar mindre rötter ut sig. Träd som har fullt utvecklad pålrot, till exempel tall, står mycket stadigt. Därför bryts tallstammar ofta av i storm, medan träd med ytliga rötter, till exempel gran, oftare välter omkull med hela roten, så kallad rotvälta. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.