Påtryckningsgrupp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder påtryckningsgrupp, varianter, uttal och böjningar av påtryckningsgrupp

Påtryckningsgrupp synonym, annat ord för påtryckningsgrupp, vad betyder påtryckningsgrupp, förklaring, uttal och böjningar av påtryckningsgrupp.

Vad betyder och hur uttalas påtryckningsgrupp

Påtryckningsgrupp uttalas på|tryck|nings|grupp och är ett substantiv.

Ordformer av påtryckningsgrupp

Singular

påtryckningsgrupp
obestämd grundform
påtryckningsgrupps
obestämd genitiv
påtryckningsgruppen
bestämd grundform
påtryckningsgruppens
bestämd genitiv

Plural

påtryckningsgrupper
obestämd grundform
påtryckningsgruppers
obestämd genitiv
påtryckningsgrupperna
bestämd grundform
påtryckningsgruppernas
bestämd genitiv

Påtryckningsgrupp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet påtryckningsgrupp

  1. I utredningens slutdiskussion kritiserades medias behandling av fenomenet. Medan dess vetenskapliga innehåll hade lovordats i forskningssammanhang, hade det i olika sammanhang förvrängts för att passa den politiska, ideologiska och mediala agendan. Utredaren ifrågasatte om det var lämpligt att låta forskningens oberoende styras av ideologiska intressen och olika påtryckningsgrupper. (källa)
  2. I mitten på 1940-talet då industrisamhället haft sitt intåg, ville man rationalisera husmödrarnas arbetsvillkor i folkhemmet. Sveriges skolkökslärarinnors förening var en av de viktigare påtryckningsgrupperna för att få till stånd forskning och information kring konsumentfrågor och de bidrog starkt till att Hemmets forskningsinstitut bildades 1944 som den första statligt organiserade verksamheten som övervakade konsumentfrågor. Den första verksamhetschefen var Carin Boalt. HFI slogs ihop med upplysningsbyrån Aktiv hushållning 1954. Aktiv hushållning startade 1940 och var en avdelning inom Statens Informationsstyrelse, som skulle meddela råd och upplysningar i hushållsfrågor till allmänheten. Målet var att underlätta hemmens anpassning till krishushållningen under andra världskriget. (källa)
  3. Barbro Backberger var under 1960-talet medlem i Grupp 222, en påtryckningsgrupp i jämställdhetsfrågor, och deltog 1967/68 i Karin Westman-Bergs Könsrollsseminarium i Uppsala. Tillsammans med sju andra seminariedeltagare grundade hon 1968 det feministiska nätverket Grupp 8. (källa)
  4. Exempel på kulturföreningar är litterära sällskap, akademier, ideella kulturföreningar kring olika konster eller andra kulturyttringar. I många länder organiseras mer eller mindre tillfälliga kulturföreningar på skolnivå, i form av skolelevernas klubbverksamhet. Mer långlivade kulturföreningar är ofta de litterära sällskapen, som bildats för att stödja litteratur generellt eller – vilket är vanligare i dag – en viss litterär genre eller författare. En kulturförening kan exempelvis driva en tidskrift för medlemmar eller allmän spridning, dela ut priser, verka som påtryckningsgrupp eller remissinstans i statliga kulturfrågor eller arrangera utställningar och olika sammankomster inom sitt intresseområde. (källa)
  5. Moberg deltog tidigt i jämställdhetsdebatten i Sverige. Hennes essä "Kvinnans villkorliga frigivning" publicerad 1961 satte igång en intensiv och långvarig debatt om mäns och kvinnors ställning i familjen och i samhället i stort. Vid mitten av 1960-talet blev hon medlem i Grupp 222, en löst sammansatt påtryckningsgrupp i jämställdhetsfrågor. Grupp 222:s och Mobergs idéer kring ett jämställt samhälle innehöll kritik av den traditionella mansrollen, de förespråkade inte bara kvinnornas utan även männens emancipation. "Män är bättre än manssamhället" var Mobergs utgångspunkt, vilket också var titeln på ett föredrag hon återkommande höll utomlands på 1990-talet. (källa)
  6. Fathers 4 Justice (eller F4J) är en internationell påtryckningsgrupp som kämpar för fäders rättigheter, grundad i Storbritannien där man främst arbetat för jämställt föräldraskap. Organisationen arbetar för reformer inom familjelagstiftningen och att skilda föräldrar ska ha lika mycket kontakt med barnen. Gruppen har varit framgångsrik med att skapa uppmärksamhet till frågan om diskriminering av fäder, både i Storbritannien och runt om i världen. Den brittiska avdelningen övergavs i januari 2006, efter negativ publicitet kring en påstådd komplott att kidnappa premiärminister Tony Blairs son, Leo. Gruppen gjorde dock comeback 20 maj 2006 då några av aktivisterna avbröt en direktsänd nationell lottodragning på BBC1,. F4J är främst kända för de protester där de klädda som seriesuperhjältar klättrat upp på byggnader, broar och monument. Några medlemmar har dock utfört hotfulla attacker mot CAFCASS och rättspersonal. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.