Räkenskapsbok Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder räkenskapsbok, varianter, uttal och böjningar av räkenskapsbok

Räkenskapsbok synonym, annat ord för räkenskapsbok, vad betyder räkenskapsbok, förklaring, uttal och böjningar av räkenskapsbok.

Vad betyder och hur uttalas räkenskapsbok

Räkenskapsbok uttalas räken|skaps|bok och är ett substantiv, böjs som ¹bok.

Ordformer av räkenskapsbok

Singular

räkenskapsbok
obestämd grundform
räkenskapsboks
obestämd genitiv
räkenskapsboken
bestämd grundform
räkenskapsbokens
bestämd genitiv

Plural

räkenskapsböcker
obestämd grundform
räkenskapsböckers
obestämd genitiv
räkenskapsböckerna
bestämd grundform
räkenskapsböckernas
bestämd genitiv

Räkenskapsbok är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet räkenskapsbok

  1. Ordet rya dyker upp först på 1400-talet, men troligen är ryan äldre. I angelsaxiskan betydde ordet "ryhae" ett grovt ulltäcke. Flossaknytningen har mycket gamla anor. Äldsta belägget är inventarium från Biskops-Arnö, upprättat 1444 och vidimerat 1467, där 8 ryor finns upptagna. I Arboga stads tänkeböcker omtalas 1469 några "ryio hatter", vilket visar att ryeknytningen användes även annat än fällar. I Hjälsta kyrkas räkenskapsbok från 1479 uppges att det då fanns 2 "ryghior" i kyrkan. Ryor omtalas även i Vadstena klosterregler. En uppgift om en stulen båt i Stockholms stads tänkeböcker 1489-90 innehållande en rya visar att ryorna redan då även användes som täcken i båtarna. Det finns gott om sentida belägg på detsamma, inte bara från Sverige utan även från Norge, Åland och Estland. På 1800-talet börjar de dock att ersättas av filtar. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.