Rederiföretag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rederiföretag, varianter, uttal och böjningar av rederiföretag

Rederiföretag synonym, annat ord för rederiföretag, vad betyder rederiföretag, förklaring, uttal och böjningar av rederiföretag.

Vad betyder och hur uttalas rederiföretag

Rederiföretag uttalas red|eri|före|tag och är ett substantiv.

Ordformer av rederiföretag

Singular

rederiföretag
obestämd grundform
rederiföretags
obestämd genitiv
rederiföretaget
bestämd grundform
rederiföretagets
bestämd genitiv

Plural

rederiföretag
obestämd grundform
rederiföretags
obestämd genitiv
rederiföretagen
bestämd grundform
rederiföretagens
bestämd genitiv

Rederiföretag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet rederiföretag

  1. Varvet lyckades få flera statliga beställningar och anställde 1896 ingenjören Hugo Hammar som kommit hem från USA. Denne beskriver tillståndet på varvet i sina Minnen: "Den maskinella utrustningen på varvet fann jag förfärligt dålig. Jag beundrade mannarnas prestationer med dessa maskiner och fick en helt annan inställning till den svenske arbetaren..." Varvets nya ledning investerade i byggnader och maskiner. Man hittade även en marknad för trampångare och lyckades ta beställningar från svenska rederier som tidigare beställt dessa byggen i utlandet. Lindholmen satsade på kvalitet och Svenska Lloyds styrelse skrev 1902: "Styrelsen var samfäldt af den åsigt, att det högre pris, bolaget erlägger för den andra båten till fullo motsvaras av det öfverlägsna arbete, man af en prima svensk verkstad kan förvänta..." 1903 hade bolaget blivit stabilare och man skrev dessutom kontrakt med marinen på pansarfartyget Oscar II. Bland övrigt specialtonnage kan nämnas två malmtransportbåtar 1904 och 1905 för Trafik AB Grängesberg— Oxelösund, en föregångare till våra dagars bulklastfartyg. År 1906 köptes Lindholmen åter av Motala Verkstad och en bra konjunktur med flera nybyggnationer rådde fram till en försämring 1908. Emellertid fick varvet kontrakt på den ena av Statens Järnvägars tågfärjor för traden Trelleborg-Sassnitz Konung Gustaf V och två oceanlinjeångare för Rederiaktiebolaget Nordstjernan. Då tågfärjan Konung Gustaf V levererades 1910, var detta specialkonstruerade 3 000-tonfartyg, det dittills största fartygsbygget i landet. Varvets ledande ställning i 1910-talets Göteborg stärktes ytterligare, då Axel Johnsons rederiföretag Nordstjernan 1909 beställde två 6 500 tons lastångare, som skulle sättas in på rederiets nyöppnade linje på Sydamerika. Fartygen levererades 1910 (Axel Johnson) och 1911 (Annie Johnson) och var en stor teknisk framgång för varvet. (källa)
  2. Mackay bosatte sig 1874 i Indien, blev senare delägare i en stor affärsfirma i Bombay och var 1891–1893 medlem av vicekungens lagstiftande råd. Återkommen till hemlandet, blev Mackay, som 1894 erhöll knightvärdighet, styrelseordförande i det stora rederiföretaget Peninsular and oriental steam navigation co., anlitades 1901–1902 för förhandlingen i Kina om ett handelsfördrag samt i en mängd viktiga ekonomiska kommittéutredningar och var 1897–1911 medlem av indiska rådet. Mackay upphöjdes 1911 till peer (baron Inchcape), 1924 till viscount och 1929 till earl. Under första världskriget var han bland annat 1914–1919 ordförande i kommittén för förhyrande av handelsfartyg. (källa)
  3. Rederiaktiebolaget Ballerina är ett svenskt rederiföretag. (källa)
  4. Han utbildade sig vid Göteborgs Handelsinstitut 1827–1831 och blev student vid Uppsala universitet 1831. Mellan åren 1833 och 1837 var han anställd på sin fars kontor i Göteborg. År 1837 fick han en plats hos sin farbror Peter Dickson i London och 1840 etablerade James Dickson en egen filial i London under namnet Dickson Brothers, vars chef han var fram till 1847 då han återvände till Göteborg som delägare i firman James Dickson och Co. I mitten av 1800-talet var James Dickson och Co Sveriges största rederiföretag, och man hade då sitt kontor på Östra Hamngatan 17 i centrala Göteborg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.