Resgodsexpedition Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder resgodsexpedition, varianter, uttal och böjningar av resgodsexpedition

Resgodsexpedition synonym, annat ord för resgodsexpedition, vad betyder resgodsexpedition, förklaring, uttal och böjningar av resgodsexpedition.

Vad betyder och hur uttalas resgodsexpedition

Resgodsexpedition uttalas res|gods|ex|ped|it|ion och är ett substantiv.

Resgodsexpedition betyder:

Ordformer av resgodsexpedition

Singular

resgodsexpedition
obestämd grundform
resgodsexpeditions
obestämd genitiv
resgodsexpeditionen
bestämd grundform
resgodsexpeditionens
bestämd genitiv

Plural

resgodsexpeditioner
obestämd grundform
resgodsexpeditioners
obestämd genitiv
resgodsexpeditionerna
bestämd grundform
resgodsexpeditionernas
bestämd genitiv

Resgodsexpedition är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet resgodsexpedition

  1. I Sverige fanns resgodsexpedition på de flesta bemannade järnvägsstationer, och även en del busstationer, dit resgodset givetvis fraktades med buss. Expeditionen fungerade också som effektförvaring. Resgodset räknades som en del av persontrafiken, eftersom det sändes med persontåg. Det skickades vanligen i speciella resgodsvagnar med Littera F. Det fanns också sittvagnar och postvagnar med resgodsavdelning. Motorvagnar och motorvagnssläp kunde på samma sätt helt eller delvis bestå av resgodsutrymme. (källa)
  2. När stationen i Sävsjö anlades 1864 byggdes här ett stationshus av den klassiska Gnestamodellen, ritat av SJ:s legendariske chefsarkitekten vid Statens Järnvägars arkitektkontor Adolf W. Edelsvärd. Detta stationshus var mycket vanligt på de större och mellanstora stationerna som anlades utmed Västra- och Södra stambanan på 1860-talet. Samma stationshusmodell återfanns bland annat i Laxå och Flen (senare flyttad), samhällen som har mycket gemensamt med Sävsjö. På 1920-talet rev man dock detta stationshus och anlade ett nytt i mer klassisk och minimalistisk stil. Ett så pass gammalt och omodernt stationshus som det av Gnestamodellen ansågs inte passande i Sävsjö, som vid tiden aspirerade på att bli stad. Det nya stationshuset togs i bruk år 1926 och ritades av SJ:s dåvarande chefsarkitekt Folke Zettervall och visar på en brytpunkt i Zettervalls stil. Många av hans tidigare stationshus hade varit av tegel eller puts och ofta visat prov på storslagenhet och elegans. Stationen i Sävsjö byggdes med helt andra stilreferenser och influerades istället av den nya tjugotalsklassicismen, kombinerat med inspiration från den småländska stugan. Denna typ av inspirationskälla går att se vid många av privatbanorna i Småland (bland andra Vetlanda–Sävsjö Järnväg och Sävsjöström-Nässjö Järnväg), där arkitekten Yngve Rasmussen varit en betydande person. Stationshuset är idag välbevarat, men har ändå genomgått den för många stationshus förödande effektivisering som SJ genomförde på 1950- och 60-talet då snickarglädje och burspråk togs bort. En gång i tiden fanns på Sävsjö station väntsal för I-III-klasspassagerare, nattväntsal för I och II-klass, järnvägsrestaurang, biljettförsäljning, resgodsexpedition samt post. (källa)
  3. På "Puckeln" fanns klockan fram till centralhallens ombyggnad 1925–1927. "Gamla klockan" flyttades inomhus och monterades på taket till den nyuppförda resgodskiosken inne i Centralens vänthall år 1927. Resgodsexpeditionen och uret med SJ:s emblem kom att bli en medelpunkt i centralhallen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.