Restaureringsarbete Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder restaureringsarbete, varianter, uttal och böjningar av restaureringsarbete

Restaureringsarbete synonym, annat ord för restaureringsarbete, vad betyder restaureringsarbete, förklaring, uttal och böjningar av restaureringsarbete.

Vad betyder och hur uttalas restaureringsarbete

Restaureringsarbete uttalas restaur|er|ings|arbete och är ett substantiv.

Ordformer av restaureringsarbete

Singular

restaureringsarbete
obestämd grundform
restaureringsarbetes
obestämd genitiv
restaureringsarbetet
bestämd grundform
restaureringsarbetets
bestämd genitiv

Plural

restaureringsarbeten
obestämd grundform
restaureringsarbetens
obestämd genitiv
restaureringsarbetena
bestämd grundform
restaureringsarbetenas
bestämd genitiv

Restaureringsarbete är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Restaureringsarbete på Engelska

  • restoration

Hur används ordet restaureringsarbete

  1. Angkor togs upp på Unescos världsarvslista 1992. Ett extensivt restaureringsarbete pågår, däribland att röja skogen, reparera grunderna och installera dränering för att skydda byggnaderna från vattenskador. För att kunna rädda vissa tempel har det varit nödvändigt att ta isär dem sten för sten och bygga upp dem på stabilare grund. Angkor är föremål för massiv turism med upp till en miljon besökare om året, vilket försvårar restaureringsarbetet. (källa)
  2. Vapensalen är belägen på fjärde planet i direkt anslutning till Rikssalen. Även om salen är belägen inom det medeltida kärntornets murar, härstammar inredningen till största delen från restaureringen år 1928. Hörnspisen är dock äldre. Marmorgolvet är utfört av Yxhults stenhuggeri efter ritning av restaureringsarbetets ledare, arkitekt Carl Otto Hallström. Golvet visar olika vapen som är förknippade med personer och släkter som varit ståthållare på slottet. I en nisch står en bronsstatyett föreställande Engelbrekt, utförd 1936 av Stig Blomberg. (källa)
  3. Gruvan låg sedan i malpåse tills ett miljömässigt restaureringsarbete påbörjades. Ägaren Boliden AB och Naturvårdsverket stod för kostnaden. (källa)
  4. Ett omfattande restaureringsarbete av kyrkan slutfördes 1984 och den 21 december 1984 förrättade biskop Bertil Gärtner återinvigning av Säve kyrka. En ny konservering av takmålningarna utfördes 2005, varvid fernissan från 1934 avlägsnades. (källa)
  5. Skolan renoverades 1990 och eleverna evakuerades då till Vasa Real under det mycket omfattande restaureringsarbete. Efter renoveringen kvarstod klagomål från elever och personal på dålig ventilation, lukt och mögelskador. År 2003/2004 anmäldes fastighetsvärden SISAB (Skolbyggnader i Stockholm AB) till Arbetsmiljöverket. SISAB gjorde en grundlig undersökning av skolan som visade på brister i den ursprungliga konstruktionen, framförallt vad gäller golven. Läsåret 2006/2007 utrymdes byggnaden för en totalrenovering av alla golv och skolan flyttades denna gång till Försvarshögskolans gamla lokaler på Valhallavägen (Östermalm). (källa)
  6. Troligen uppfördes kyrkan vid slutet av 1400-talet. Vapenhuset tillkom något senare i början av 1500-talet. Sannolikt har dagens kyrka haft en föregångare eftersom ett flertal inventarier är från äldre medeltid. Kyrkan är uppförd på moränmark med besvärliga grundförhållanden vilket har förorsakat sättningar och sprickor i väggarna. Till följd av detta har omfattande reparationer fått genomföras. 1748 reparerades kyrkan för sprickor i väggarna och samtidigt förstorades fönstren. Vid början av 1800-talet försökte pastoratets kyrkoherde övertala församlingen att lägga ned kyrkan och istället fira gudstjänster i Biskopskulla kyrka. Istället röstade man enhälligt för en omfattande restaurering av Fröslunda kyrka. Till ledare för arbetet tillkallades en slottsbyggmästre från Rosersbergs kungsgård. Sommaren 1816 genomfördes restaureringsarbetet av sockenborna. För att rädda kyrkans murar ansågs det nödvändigt att riva de medeltida tegelvalven och ersätta dessa med ett tunnvalv i trä. Fönstren, som redan hade förstorats, gjordes ännu större och i norra långväggen togs ett nytt fönster upp. En grundlig reparation genomfördes 1907 då kyrkans sydöstra hörn revs, grunden förstärktes och murarna återuppbyggdes i tegel. 1932 lät man sätta igen ett stort medeltida korfönster. (källa)
  7. Åren 1759–1778 utfördes stora restaureringsarbeten på domkyrkan. Omfattande yttre fasadpartier fick ny sandstensbeklädnad. (källa)
  8. Under 1960- och 70-talens värsta rivningsraseri blev Hansson känd som en förkämpe för bevarandet av värdefulla äldre byggnader. Merparten av hans planeringsuppdrag gällde också sanerings och restaureringsarbeten varav de mest kända var de medeltida gråstenskyrkorna i Esbo, Ingå och Kyrkslätt samt Universitetsbiblioteket i Helsingfors (ursprungligen av Carl Ludvig Engel) vilka han genomförde med erkänt stor pietet. Han planerade också nybyggen, bland annat ett stort antal bibliotek, Mariehamn, Urajärvi, Ekenäs, Kyrkslätt, med flera. Några kontors- och industribyggnader rymdes även under hans långa arbetsliv, som kuriosa kan nämnas IKEAs möbelvaruhus i Esbo 1988 (Tillsammans med Fred Wegelius). (källa)
  9. Kyrkan är en av de idag bäst bevarade medeltida stavkyrkorna, även om den blev delvis ombyggd på 1800-talet. Ombyggningen har dock inte förändrat byggnadens form eller struktur. Under restaureringsarbetet 1927 togs målningar i kyrkan fram. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.