Revolutionssång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder revolutionssång, varianter, uttal och böjningar av revolutionssång

Revolutionssång synonym, annat ord för revolutionssång, vad betyder revolutionssång, förklaring, uttal och böjningar av revolutionssång.

Vad betyder och hur uttalas revolutionssång

Revolutionssång uttalas re|vol|ut|ions|sång och är ett substantiv.

Ordformer av revolutionssång

Singular

revolutionssång
obestämd grundform
revolutionssångs
obestämd genitiv
revolutionssången
bestämd grundform
revolutionssångens
bestämd genitiv

Plural

revolutionssånger
obestämd grundform
revolutionssångers
obestämd genitiv
revolutionssångerna
bestämd grundform
revolutionssångernas
bestämd genitiv

Revolutionssång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet revolutionssång

  1. Burschen-Lieder börjar med en effektfull inledning i marschtempo som not för not citerar sången Der Freiheit Schlachtruf (Frihetens stridsrop), en dikt (1812) av Ernst Moritz Arndt med musik (1818) av Albert Methfessel och med orden "Der Gott, der Eisen wachsen ließ, der wollte keine Knechte" ('Gud som lät järn växa ville inte ha några tjänare'). Det är troligt att denna avsiktligt insatta melodi fick publiken att börja sjunga under valsens inledning. I slutkodan har Strauss tagit med den allmänt kända 'Fuchslied', som hade ansetts som studenternas revolutionssång alltsedan den förekommit i Roderich Benedix komedi Das bemooste Haupt oder Der lange Israel den 1 april 1848 på Theater an der Wien. (källa)
  2. Johann Strauss den yngres sympatier för revolutionen 1848 kom till ett slut den 6 december samma år då han blev kallad till polisen i Wien för att svara på anklagelsen att han tre dagar tidigare hade framfört Marseljäsen inför publik på krogen Zum grünen Thor i stadsdelen Josefstadt. Strauss svarade om han hade förvägrat publikens önskan kunde det ha utbrutit upplopp och därför gick han motvilligt med på deras begäran. Både före och efter anklagelsen hade Strauss varit utsatt för påhopp från kolumnen Kleine Geisselhiebe (Små gisselslag) i tidningen Der Geissel (Gisslet) om att ha framfört revolutionsvänliga musikstycken. Som ett svar på kritiken skrev Strauss i slutet av december den muntra polkan Geisselhiebe-Polka. Lika snabbt publicerade förlaget klaverutdraget till polkan som gavs ut den 12 januari 1849. I triodelen av polkan citerar Strauss revolutionssångerna Marseljäsen och Das Fuchslied (se Burschen-Lieder) liksom "skrattkören" ur Carl Maria von Webers opera Friskytten (1821). (källa)
  3. Striderna inleddes med ett rött anfall på bred front. Även mindre mängder ryska soldater kämpade på den röda sidan, som dock aldrig kompromissade om Finlands självständighet. Trots att de vita linjerna var svagt bemannade och trupperna som bäst höll på att samlas och organiseras, stod det klart redan i början av februari 1918 att den vita fronten skulle hålla. En vit motoffensiv på Karelska näset från den 25 februari varade till den 11 mars och ledde till slaget vid Ahvola, vilket utkämpades i första världskrigs-stil med artilleri och regelrätta skyttegravar. Fattigdom, svält, klassförtryck och andra sociala orättvisor bildade bakgrunden till de rödas uppror, vilket kom till uttryck i den så kallade "Revolutionssången". (källa)
  4. Det franska originalet (L'Internationale) skrevs av Eugène Pottier, som var medlem av Pariskommunen, i juni 1871 i samband med dess fall. Den publicerades postumt i Pottiers Revolutionssånger 1887. Sångens titel är en hyllning till den Första internationalen, som bildades i London 1864 och upplöstes 1876. Texten återger centrala marxistiska tankegångar från första internationalens berömda upprop Inauguraladressen och från det kommunistiska manifestet. Ursprungligen hade Pottier tänkt sig att texten skulle sjungas till samma melodi som Marseljäsen. Den tonsattes 1888 av formsnickaren och arbetarkompositören Pierre Degeyter (1849-1932). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.