Ridning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ridning, varianter, uttal och böjningar av ridning

Ridning synonym, annat ord för ridning, vad betyder ridning, förklaring, uttal och böjningar av ridning.

Synonym till ridning

Vad betyder och hur uttalas ridning

Ridning uttalas rid|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av ridning

Singular

ridning
obestämd grundform
ridnings
obestämd genitiv
ridningen
bestämd grundform
ridningens
bestämd genitiv

Plural

ridningar
obestämd grundform
ridningars
obestämd genitiv
ridningarna
bestämd grundform
ridningarnas
bestämd genitiv

Ridning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ridning

  1. Galoppen kallas förvänd, när hästen vid ridning till höger (vänster) med ryttarens vilja går i vänster (höger) galopp, falsk, när detta sker mot ryttarens vilja, samt korsgalopp, när framdelen går i höger och bakdelen i vänster galopp eller omvänt. (källa)
  2. År 1727 när Georg I blev kung i England började Tyskland importera den tidens fullblod för att förädla de ganska alldagliga stammarna i landet. Men grunden till Celles hannoveranare låg i 14 svarta hingstar av en annan tysk varmblodshäst, holsteinare. Holsteinaren hade ett enormt inflytande på hannoveranarna på stuteriet i hela 30 år efter att hingstarna hade anlänt till stuteriet. Ytterligare fullblod tillfördes och man fick fram en hästtyp med friare rörelser och av sådan kvalitet att den gått från en liten vagnshäst till en fullgod tävlingshäst som dög till både ridning och körning, samtidigt som den blev så stark att den klarade av lättare jordbruksarbete. Alla hästar på Celle registrerades från första start och under slutet av 1700-talet upprättade man detaljerade stamtavlor för alla hästar. (källa)
  3. Alla kommandon som en ryttare ger hästen vid ridning kallas hjälper. Dessa är skänklar och sporrar, händer, vikthjälper, spö, röst och tungslag. Vid dressyrtävling är inte röst- eller spöhjälp tillåten. Man får inte heller, under själva programridningen under dressyrtävling, berömma hästen, varken med röst eller så kallade "strykningar", ett sätt att med handen stryka hästen på halsen eller över mankammen. Spöhjälp används främst för att förstärka skänkelhjälper, "sidvärts" (bland annat skänkelvikning eller skolorna (öppna och sluta)) eller för att få hästen att bli mer framåt/få mer energi i sina rörelser. (källa)
  4. Kadrilj är en dans som troligen uppkom på 1600-talet i Frankrike. Namnet sägs härstamma från det franska språkets ord för fyrkant. Dansen är besläktad med engelsk dans och dansas av par. Dessa par ställer upp sig i en fyrkant (varför minst fyra par behövs) eller cirkel, och går sedan rytmiskt med olika turer, i takt till musiken. Dansen var populär i Sverige långt in på 1900-talet. Den förekommer i ett otal lokala och internationella varianter. I Sverige har Kadriljtraditionen haft särskilt starkt fäste i bygder nära kusten varför dess spridning antas ha koppling till sjöfarten. (källa)
  5. Det moderna kallblodet används inte i lika stor utsträckning idag som för bara hundra år sedan. Förr användes kallbloden som arbetshästar för arbete som körning, skogsbruk, jordbruk, byggarbete eller till och med för att dra spårvagnar och omnibussar. När alla dessa områden moderniserades med ny teknik blev kallblodshästen nästan överflödig. Idag används till exempel nordsvensken mer till ridning än till arbete. Men kallbloden är ändå populära, och även om de inte avlas i lika stor mängd idag som förr i tiden så är de varken utrotningshotade eller olönsamma. (källa)
  6. Ett betsel (käkrem) är remtyg och bett som används för att behärska och styra en häst. Olika modeller finns för ridning och körning. Remtyget består av huvudlag och tyglar (vid körning: tömmar). Bettet ligger i hästens mun. Tygel (töm) är den rem som används för att förbinda ryttarens (kuskens) hand med bettet. Betslet benämns "träns" eller "kandar" beroende på sammansättningen. (källa)
  7. Ridbyxor är byxor avsedda för ridning. De är åtsittande och ofta elastiska samt har förstärkt tyg eller liknande i grenen och insidan av låren. Byxorna bärs normalt tillsammans med stövlar som täcker den nedre delen av dem. (källa)
  8. Ridhus är en byggnad för ridning, i anslutning till ett stall. De vanligaste måtten är 20*40m men ett ridhus kan varriera mycket i storlek, dressyrbanor är i regel 20*60m. (källa)
  9. En ridskola tillhandahåller undervisning i ridning. Undervisningen sker oftast i grupp på ridskolans egna hästar eller ponnyer, och leds av en ridinstruktör. De flesta ridskolorna drivs av en ridklubb. (källa)
  10. Ridläger, läger med inriktning på ridning och hästar. Det förekommer många olika inriktningar såsom handikappsridning, westernridning mm. och de flesta innehåller olika kurser. Det är ofta ridskolor eller företag som arrangerar, och det varierar hur lång tid de varar. De flesta ridläger är belagda med en avgift. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.