Riksgenomsnitt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder riksgenomsnitt, varianter, uttal och böjningar av riksgenomsnitt

Riksgenomsnitt synonym, annat ord för riksgenomsnitt, vad betyder riksgenomsnitt, förklaring, uttal och böjningar av riksgenomsnitt.

Vad betyder och hur uttalas riksgenomsnitt

Riksgenomsnitt uttalas riks|gen|om|snitt och är ett substantiv.

Ordformer av riksgenomsnitt

Singular

riksgenomsnitt
obestämd grundform
riksgenomsnitts
obestämd genitiv
riksgenomsnittet
bestämd grundform
riksgenomsnittets
bestämd genitiv

Plural

riksgenomsnitt
obestämd grundform
riksgenomsnitts
obestämd genitiv
riksgenomsnitten
bestämd grundform
riksgenomsnittens
bestämd genitiv

Riksgenomsnitt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet riksgenomsnitt

  1. Jämtlands län är självförsörjande och nettoexportör vad gäller elenergi, omkring 80 procent exporteras. Länet förbrukar näst minst av alla län, 39 270 kilowattimmar per invånare, långt under riksgenomsnittet. Jämtland läns energiförbrukning går främst till uppvärmningen av hus, i kontrast mot nästan alla övriga län där den största delen går till industrin. Länet producerar sammanlagt 11 867 581 megawattimmar varav 10 991 164 kommer från vattenkraft. I Jämtlands län finns ett runt 60 vattenkraftverk och i Ragunda kommun finns nio stycken, vilket gör att den utvunna elen från Ragunda kommun uppgår till tio procent av Sveriges sammanlagda vattenkraft. Vattenkraftsstationerna är främst belägna vid älvarna Ljungan, Ljusnan och Indalsälven med deras respektive källflöden. I Jämtlands län finns även ett antal dussin vindkraftverk och ett fåtal kraftvärmeverk, främst i Östersund. I framför allt Härjedalens kommun utvinns torv och i Östersund utvinns även biogas ur avfall. Jämtlands län använder runt 60 procent förnyelsebar energi, vilket är mycket i förhållande till andra regioner och även länder. (källa)
  2. I riksdags- och kommunalstyrelsevalet i maj 1924 gick nazisterna i Rheydt till val under beteckningen Völkisch-Sozialer Block och Goebbels engagerade sig i valkampen. Völkisch-Sozialer Block fick i Rheydt 528 röster, eller 2,7% av rösterna jämfört med ett riksgenomsnitt på 6,6% för de nazistiska listorna (det förbjudna NSDAP uppträdde under flera olika beteckningar i landet). Goebbels engagemang i den nationella rörelsen fick en nytändning då han tillsammans med sin vän Fritz Prang i augusti besökte ett möte i Weimar där NSDAP och Tysknationella folkpartiet ingick ett förbund (grupperingen kallade sig Nationalsozialistische Freiheitsbewegung Grossdeutschland, Stortysklands nationalsocialistiska frihetsrörelse). Han träffade där ledare i den extrema högern som Gregor Strasser, Julius Streicher och Erich Ludendorff med flera. (källa)
  3. År 1959 fanns det 3529 invånare i kommunen och en befolkningstäthet på 4,0 invånare/km². Detta kan jämföras med riksgenomsnittet som då var 18,0 invånare/km². (källa)
  4. Medelåldern i kommunen är 38,8 år (2016), vilket är 2,4 år under riksgenomsnittet och kan förklaras av att Umeå är en utbildningsstad med bland annat Umeå universitet (invigt 1965) och Sveriges lantbruksuniversitet. (källa)
  5. Enligt polisens rapport från 2017 lämnar 40 procent grundskolan i särskilt utsatta områden med icke godkända betyg, att jämföra med riksgenomsnittet där 12,8 procent saknade gymnasiebehörighet under de fyra föregående åren. Skillnaden är särskilt tydlig bland niondeklassare med svenskfödda föräldrar, av vilka 23 procent inte får godkända betyg i de utsatta områdena, att jämföra med 9 procent i icke utsatta områdena. I utsatta områden har färre än hälften tagit studenten inom fyra års gymnasiestudier. Ordningsproblemen är stora i skolan. Betygsgapet är särskilt stort mellan flickor och pojkar i utsatta områden. (källa)
  6. År 1959 fanns det 6 072 invånare i kommunen och kommunen hade en befolkningstäthet på 13,0 invånare/km². Detta kan jämföras med riksgenomsnittet som då var 18,0 invånare/km². (källa)
  7. Näringslivet präglas av en- och fåmansföretag med endast några enstaka större arbetsgivare. Det fanns 571 företagare i Staffanstorp under 2003 varav 70% var män. Den största andelen företagare var enmansföretag, närmare bestämt 433 stycken. Stora delar av näringslivet är inriktat mot "utbildning och forskning" och "hem, fritid och trädgård". Andelen förvärvsarbetande är högre i Staffanstorp än för riket i genomsnitt, 81% i ålder 20-64 år jämfört med 75% i riket. Detta bidrar troligtvis till att kommunen kan ha en lägre kommunalskatt än landet i övrigt, 29,28 (2007) jämfört med riksgenomsnittet på 31,60. (källa)
  8. Danderyd är kommunen med högst medelålder vid första barnets födelse (32,44 år för kvinnor och 35,02 år för män 2010 vilket är omkring 3,5 år mer än riksgenomsnittet). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.