Rottråd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rottråd, varianter, uttal och böjningar av rottråd

Rottråd synonym, annat ord för rottråd, vad betyder rottråd, förklaring, uttal och böjningar av rottråd.

Vad betyder och hur uttalas rottråd

Rottråd uttalas rot|tråd och är ett substantiv.

Ordformer av rottråd

Singular

rottråd
obestämd grundform
rottråds
obestämd genitiv
rottråden
bestämd grundform
rottrådens
bestämd genitiv

Plural

rottrådar
obestämd grundform
rottrådars
obestämd genitiv
rottrådarna
bestämd grundform
rottrådarnas
bestämd genitiv

Rottråd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet rottråd

  1. Hos eukaryoter består varje kromosom av en DNA-tråd som är lindad kring proteiner av olika typer som kallas histoner. Den exakta formen för hur DNA-tråden är lindad och packad varierar under cellens olika faser. Vid mitosen är DNA:t maximalt packat och det är vid denna fas som kromosomerna kan urskiljas i mikroskop – en relativt vanlig laboration i högstadieskolor är att titta på kromosomerna i rottrådarna hos en lök. DNA:t och proteinerna, i dess olika former av kondensation, brukar med gemensamt namn kallas för kromatin. Varje ände på en kromosom avslutas med en telomer, och i mitten sitter en centromer som också förenar de två kromatiderna i kromosomen. Detta ger kromosomen sitt typiska utseende med två korta p-armar och två långa q-armar. I akrocentriska kromosomer sitter centromeren inte i mitten, utan nära ena änden. (källa)
  2. Orsaken till den förändrade växtligheten i häxringens inre är inte helt klarlagd, men teorier finns om att svampens underjordiska rottrådar förändrar jordens genomsläpplighet för vatten. Det är även påvisat att svampen släpper ifrån sig ämnen som är skadliga för gräsets rötter. (källa)
  3. Vidjor, bark, rottrådar, vinrankor och senare både näver och spån har använts. Korgslöjd användes till såll, fisk- och fågelfällor, bärkassar och vattenbehållare, men även till mattor, eldfläktar och hattar. (källa)
  4. Den tjocka, oformliga jordknölen är försedd med många långa rottrådar. Om jordstammen skärs av är snittet blekgult, men den saft som flyter ut blir under påverkan av luften blodröd, därav växtens namn. (källa)
  5. Gaffelsegel är ett trapetsformat segel anbringat på akterkanten av en mast och med sina övre och undre lik fäst vid två rundhult, gaffel i överkant respektive bom i nederkant. Åtminstone en av dess rottrådar går från latinseglet på sjuttonhundratalsskeppens mesanmaster, andra kan gå från mindre båtars spri- och loggertsegel. (källa)
  6. För att kunna böja spånet behöver det basas över eld. alternativt kokats i vatten. När spånet torkat tas det bort från mallen varefter ändarna läggs omlott och svepet sys ihop med exempelvis rottrådar, vingpennor eller som hos samerna med tenntråd. Sömmarna är ofta konstnärligt utformade men den vanligaste sömmen liknar kedjesöm. Nuförtiden limmas ofta ändarna innan man syr ihop dem. Ändarna får ofta konstnärlig utformning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.