Rubrik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rubrik, varianter, uttal och böjningar av rubrik

Rubrik synonym, annat ord för rubrik, vad betyder rubrik, förklaring, uttal och böjningar av rubrik.

Synonymer till rubrik

Vad betyder och hur uttalas rubrik

Rubrik uttalas rubr|ik [-i´k] och är ett substantiv -en -er.

Rubrik betyder:

Ordformer av rubrik

Singular

rubrik
obestämd grundform
rubriks
obestämd genitiv
rubriken
bestämd grundform
rubrikens
bestämd genitiv

Plural

rubriker
obestämd grundform
rubrikers
obestämd genitiv
rubrikerna
bestämd grundform
rubrikernas
bestämd genitiv

Rubrik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Rubrik på Engelska

  • headline, heading - main headline, main heading, that could be said to summarize his work as an author, the article', s headline

Hur används ordet rubrik

  1. Ingångsrubrik – kort rubrik som står före det första ordet i ingressen, bildtexten eller brödtexten. (källa)
  2. Flera "klockspelare" kan använda handklockor med olika toner för att spela melodier. Change ringing kan även utföras på detta sätt med handklockor. Change ringing med stora klockor kan även jämföras med ett klockspel (se närmare om detta ovan under föregående rubrik, seder kring ringningstekniken i olika länder i västvärlden). (källa)
  3. I Sverige regleras kosttillskott enligt livsmedelslagstiftningen och är således betraktade som livsmedel. Därmed finns det inget krav på att produkterna skall godkännas eftersom Livsmedelsverket inte ställer sådana krav innan de saluförs, olikt läkemedel som måste godkännas av läkemedelsverket innan saluföring. Det är dock ett krav att specifikt kosttillskott registreras hos ansvarig kontrollmyndighet i den kommun det ämnas skall saluföras i. I livsmedelslagstiftningen finns specifika regler för kosttillskott vilka tillhör Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS), detta betyder inte att kosttillskott är undantagna övriga regler i livsmedelslagstiftningen. Dessa regler återfinns i LIVSFS 2003:9. Livsmedelsverket har utformat ett vägledande dokument utifrån LIVSFS 2003:9, detta dokument utgör källa för resterande information under denna rubrik. (källa)
  4. Enligt Nils Jareborg är kriminologi en interdisciplinär vetenskap: Under en rubrik samlas naturvetenskapliga, beteendevetenskapliga och samhällsvetenskaplig forskning rörande brottslighet (och annat avvikande beteende), brottslingar (avvikare) och brottsbekämpning. Kriminologer studerar brott och dess konstruktion, strafflagars tillkomst och syften, handlingars kriminalisering, avkriminalisering och legalisering, samhällets reaktion på brott i form av brottsprevention och brottsbekämpning, samt de filosofiska och praktiska aspekterna av hur olika samhällen hanterar och definierar avvikande beteenden och inkapaciteringen av brottslingar och antisociala. Studierna av det ovanstående genomförs i relation till under vilka samhälleliga förhållanden dessa verksamheter sker, samhällets definition av vad ett brott är, lagarnas konstruktion, och metoder för att minska på brottslighetens omfattning avspeglar ett samhälles makthavares syn på icke önskvärda eller farliga beteenden och handlingar å ena sidan respektive önskvärda eller accepterade beteenden och handlingar å den andra. Synen på vad ett brott är förändras i takt med att samhällen förändras eller när den lagstiftande makten ersätts av en annan. (källa)
  5. Rubrik: Lag (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område. (källa)
  6. Den konventionella ordboksformen (lemmat) är en av böjningsformerna. I det inledande exemplet ovan är lemmat singularis obestämd form: bil. Lemmat kan alltså stå som "rubrik" för alla former av lexemet i en ordboksartikel, även de former som inte nämns i ordboken. Men ingen böjningsform skriven med vanliga bokstäver är lämplig som symbol för lexemet, eftersom idén med begreppet lexem är att särskilt betona att det omfattar alla formerna i lika hög grad. En lösning är att skriva lexemets namn med kapitäler: ʙɪʟ. Symbolen ʙɪʟ står alltså i lika hög grad för bilen och bilar och alla de åtta böjningsformerna ovan. (källa)
  7. Begreppet är inte oomstritt, utan får närmast ses som en generaliserande rubrik över populära kulturyttringar av alla dess former inom vitt skilda områden som media, utbildning, ekonomi, sociologi, vetenskap, populär film och musik. Det är också ett kritikbegrepp mellan kulturkonsumenter och kulturproducenter, som i sina kulturella ambitioner söker ta avstånd från just det för tillfället mest populära. Begreppet kan ses som en motsats till begrepp som underground och subkultur. Personer som ser sig som en del av de senare två kulturyttringarna använder emellanåt begreppet mainstream nedsättande. (källa)
  8. I Svenska kyrkan firar man ärkeängeln Mikael på Den helige Mikaels dag. Högtidsdagen firades ursprungligen på Mikaels namnsdag den 29 september, men har flyttats till närmast påföljande söndag, och infaller därför mellan 29 september och 5 oktober. En tidigare rubrik för söndagen var "Barnen och änglarna", varför det på många håll blivit en tradition att ha familjegudstjänst denna dag även om texterna om stridande änglar egentligen inte är så barnvänliga. Den liturgiska färgen är vit. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.