Rundbågig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rundbågig, varianter, uttal och böjningar av rundbågig

Rundbågig synonym, annat ord för rundbågig, vad betyder rundbågig, förklaring, uttal och böjningar av rundbågig.

Vad betyder och hur uttalas rundbågig

Rundbågig uttalas rund|båg|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av rundbågig

Böjning (i positiv) rundbågig en ~ + subst. rundbågigt ett ~ + subst. rundbågiga den/det/de ~ + subst.

Rundbågig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet rundbågig

  1. Kyrkobyggnaden har en stomme av tegel murad i munkförband och ytterväggar av rött fogstruket tegel. Byggnadens flacka sadeltak är klätt med koppar. Kyrkorummet är orienterat i öst-västlig riktning och består av ett huvudskepp samt ett lägre och smalare sidoskepp mot söder. Vid östra änden finns koret som avslutas med en svagt rundad absid. Norr om koret har en sakristia byggts till. Vid ingången i väster finns ett sidoställt klocktorn av tegel som genombryts av en hög och smal rundbågig öppning där två kyrkklockor hänger fritt. Kyrkklockorna, som är samtida med kyrkan, är tillverkade av Bergholtz klockgjuteri. (källa)
  2. Kyrkans interiör härstammar i huvudsak från 1600- och 1700-talen. Väggarna är dekorerade med målningar från 1753 utförda av Johan Christian Zschotzscher. Under målningarna i kyrkorummet finns rester av en medeltida målningsdekor. Triumfbågen var ursprungligen rundbågig och smalare men vidgades och förändrades 1819. Medeltida målningsfragment kan skönjas på triumfbågens norra och södra del samt på östra korväggen. Annars präglas kyrkorummet av Zschotzschers målningar med motiv ur Uppenbarelsebokens fjärde och femte kapitel. I kortaket framställs tillbedjan av Lammet som bär en korsfana omgiven av en molnkrans med änglahuvuden. Korväggen har försetts med en draperimålning och en bård med akantusdekor. Långhusets tak har som centralmotiv en medaljong med Gud på sin härlighets tron omgiven av evangelistsymboler och Lammet som är berett att ta emot boken med de sju inseglen. Medaljongen omges av en tillbedjande skara hållande skålar med rökelse. I övrigt är kyrkorummets vitmålade väggar dekorerat med akantusrankor. Zschotzscher försåg även vapenhuset med målningar i form av rankor och molnformationer i taket. Sakristians väggar har en mycket rik målningsskrud tillkomna under 1600-talet. Västra väggen har ett motiv hur Gud varnar Adam och Eva för kunskapens träd. Norra väggen skildrar syndafallet och utdrivandet ur paradiset. Östra väggen framställer Abrahams offer. Sakristians tak är dekorerat senare.Det är troligen Hans Sigismund Brachwagen som i början av 1700-talet i en rund medaljong målat Kristus som Salvator Mundi med basunblåsande änglar i de fyra omgivande sidofälten. (källa)
  3. Kyrkogårdens huvudentré vetter mot korsningen mellan Kullavägen och Christer Boijes väg i sydost. Entrén består av en tegelbyggnad med pyramidtak som omger en bred, rundbågig portal. Från entrén leder en trädkantad gång diagonalt fram till en y-formad förgrening med en rektangulär spegeldamm i gångens förlängning, som bildar en centrumplats för kyrkogården. På motsatt sida av spegeldammen från gången står ett större kors. Från förgreningen fortsätter två huvudgångar mot norr respektive väster, båda kantade av träd. Ännu en trädkantad huvudgång sträcker sig från spegeldammens förlängning mot nordväst. Till vänster om dammen, mellan de västliga och nordvästliga gångarna, står begravningskapellet och till höger finns en mindre, modernare byggnad innehållande bland annat toaletter. (källa)
  4. Ingången till kyrkan låg på kyrkans sydligaste vägg nära västra gaveln. Kyrkans långhus var 12x8 meter, men något avsmalnande åt väster. Långhusets skalmurar är av råhuggen sandsten och ovanpå en skråkantad sockel (snedhuggen). Rester finns kvar efter ett kalkstensgolv. Grunden efter ett sidoaltare finns i det sydöstra hörnet. Triumfbågens öppning mellan långhus och kor är två meter. Koret har varit rakslutet i fint utmejslade jämna, låga skift av sandsten. På denna en lika finhuggen, skråkantad sockel i litet format av sandsten. Av denna är bevarad 61 cm längs södra väggen och 3,5 meter på korets norra vägg. Underst en grund av gråsten i skalmursteknik. Det inre skalet enklare av råhuggen kvadersten i större format samt stora gråstensblock. Invändigt har koret haft putsade väggar och rester av kalkstensgolvet finns kvar på insidan av murarna. Korets östra vägg är påbyggd med nuvarande kyrkas östvägg. Norra korväggen och långhusväggen sammanfaller med den nuvarande kyrkväggen. Koret har varit stort för sin tid och ligger ej i förband med långhuset. Murarna till långhus och kor finns idag bevarade till ca 1 meters höjd . Vid grävningsarbeten norr om kyrkan 1960 påträffade man en rundbågig fönsteromfattning som hör till den ursprungliga kyrkan. Denna daterar kyrkan till Romansk tid. De jämna låga skiften av sandsten och den skråkantade sockeln är jämförbara med de äldsta kyrkorna av denna typ i bygden, nämligen Häggesleds numera raserade kyrka och Skalunda, som Ernst Fischer daterar till slutet av 1000-talet . Från kyrkans äldsta tid finns en dopfunt i sandsten bevarad. Själva foten saknas dock. Den återstående cuppan är närmast cylindrisk, upptill konkav insvängning med skrånande nederparti. Centralt uttömningshål. På cuppans liv finns en enda reliefframställning, föreställande spejarna som återvända från Kanaans land, bärande en druvklase mellan sig på en stång (4 Mos. 13:24). Motivet är alldeles unikt för Västsverige. Upptill är cuppan försedd med repstav. Form och motiv ger dopfunten viss särställning bland Skaraborgsfuntarna och dess enkla motiv för tankarna till Danmark . Kyrkan var från början utrustad med ett mycket simpelt kors som någon gång under 1200-talet byttes till ett större och mer utsmyckat. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.