Räddningsarbete Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder räddningsarbete, varianter, uttal och böjningar av räddningsarbete

Räddningsarbete synonym, annat ord för räddningsarbete, vad betyder räddningsarbete, förklaring, uttal och böjningar av räddningsarbete.

Vad betyder och hur uttalas räddningsarbete

Räddningsarbete uttalas rädd|nings|arbete och är ett substantiv.

Ordformer av räddningsarbete

Singular

räddningsarbete
obestämd grundform
räddningsarbetes
obestämd genitiv
räddningsarbetet
bestämd grundform
räddningsarbetets
bestämd genitiv

Plural

räddningsarbeten
obestämd grundform
räddningsarbetens
obestämd genitiv
räddningsarbetena
bestämd grundform
räddningsarbetenas
bestämd genitiv

Räddningsarbete är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Räddningsarbete på Engelska

  • Rescue work

Hur används ordet räddningsarbete

  1. Enligt FN:s beräkningar omkom (bekräftade döda) 131 000 människor i Indonesien, nästan samtliga i Aceh. Till det tillkommer minst 36 000 saknade och förmodat döda. Siffrorna är dock osäkra. Källor inom Indonesiens hälsodepartement anger att så många som 225 000 omkom eller saknas. Att osäkerheten över antalet dödsoffer är så pass stor beror framförallt på att räddningspersonal tvingades begrava tiotusentals människor i massgravar, det fanns inte tid att identifiera alla döda p.g.a. risk för epidemier mm. Vidare var även infrastrukturen i regionen totalförstörd vilket försvårade räddningsarbetet. Utöver alla döda skadades minst 100 000 människor och över en halv miljon blev helt hemlösa. (källa)
  2. År 1875 utkom en ny brandordning för Stockholms stad, som för första gången fick en yrkesbrandkår, föregångaren till dagens Storstockholms brandförsvar. Där bestämdes följande: "För elds dämpande under vanliga förhållanden och räddningsarbetes verkställande skall finnas en särskild, på militärisk fot ordnad, under befäl ställd och för ändamålet övad kår av minst hundra man förutom befäl och underbefäl". (källa)
  3. Av de svenska räddningsstationerna är samtliga, utom två, belägna vid vatten, för vilket staten genom Sjöfartsverket har räddningsansvar. De övriga två äräddningsstation Hjälmaren och Räddningsstation Kronoberg, vilka bedriver räddningsarbete på vatten, för vilka kommunal räddningstjänster har sjöräddningsansvar. (källa)
  4. Invånarna i Halifax hade börjat flockas i hamnen för att se vad som pågick. Under tiden hade ett räddningsarbete påbörjats. Fartyget Stella Maris försökte släcka branden med sin brandslang men det räckte inte. Hamnmyndigheten försökte därpå bogsera Mont Blanc utåt så att elden inte skulle kunna sprida sig. Besättningen försökte informera allmänheten om att de måste fly men blev inte förstådda, då de skrek på franska. (källa)
  5. Lagotto romagnolo är den norditalienska varianten av den alleuropeiska vattenhunden, omnämnd av Eugenio Raimondi i Delle Caccie (Om jakt) som utgavs i Venedig 1630. Ursprungligen var lagotton en apporterande vattenhund som användes vid de stora andjakterna i Romagnas marskland. Lagotton var särskilt vanlig runt Comacchio och Ravenna. Den behändiga storleken gjorde den möjlig att lyfta ombord från vattnet upp i en eka. När våtmarkerna dikades ut under 1800-talet blev användningen att söka tryffel viktigare. Lagotto romagnolo är en oförädlad lantras. 1871 beskrevs den som "inget annat än en dålig liten pudel" och 1880 som "en pudel med stänk av terrier". Inventering och räddningsarbete inleddes på 1970-talet men rasklubben bildades först 1988 och rasen godkändes av den italienska kennelklubben Ente Nazionale della Cinofilia Italiana (ENCI) så sent som 1991. 1995 erkändes rasen av den internationella hundorganisationen FCI, samma år som de första exemplaren importerades till Sverige. Året därpå föddes den första svenska valpkullen. (källa)
  6. Det vi idag kallar för socialt arbete hade under 1800-talet andra benämningar, till exempel fattigvårdsarbete, välgörenhetsarbete, hjälparbete, barmhärtighetsarbete och räddningsarbete. Begreppet filantropi verkar även ha fungerat som ett slags övergångsbegrepp till begreppet socialt arbete. Termen socialt arbete förekom sällan under 1800-talet. Däremot talade man om den sociala frågan, sociala institutioner och ordnade sociala kongresser. (källa)
  7. Under andra halvan av 1800-talet överfördes boskapstransporterna till järnväg och behovet av boskapsdrivande hundar försvann. Den sydtyska boskapshunden var nära att dö ut, i själva staden Rottweil lär det 1905 bara ha funnits en enda tik kvar. 1901 inleddes räddningsarbetet och 1907 bildades den första rasklubben för rottweiler. Sedermera startades ytterligare två konkurrerande klubbar, men 1924 gick klubbarna samman och enades om en gemensam rastyp. (källa)
  8. Staten svarar i varje land för att sjösäkerhet organiseras, inklusive att en eller flera sjöräddningscentraler (MRCC), eller en eller flera gemensamma flyg- och sjöräddningscentraler (JRCC) etableras. Det operativa räddningsarbetet med flygfarkoster och fartyg sköts av många aktörer. (källa)
  9. Räddningshundar kan vara av vilken ras som helst, även blandras. Räddningsarbetet ställer stora krav på hunden: Den måste kunna komma igång snabbt när det är dags att arbeta och koppla av när arbetet är slutfört. Den skall klara av bråte, lösa underlag, höga höjder, rök, buller och eld. Hundarna tränas att söka av stora områden och markera för instängda personer. Hunden börjar tränas när den är cirka ett år och kan börja användas vid tre års ålder. Därefter kan den tjänstgöra under cirka fem år. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.