Sala Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sala, varianter, uttal och böjningar av sala

Sala synonym, annat ord för sala, vad betyder sala, förklaring, uttal och böjningar av sala.

Vad betyder och hur uttalas sala

Sala uttalas sala och är ett verb -de.

Sala betyder:

Ordformer av sala

Aktiv

sala
infinitiv
salar
presens
salade
preteritum
salat
supinum
salande
presens particip
sala
imperativ

Passiv

salas
infinitiv
salas
presens
salades
preteritum
salats
supinum

Sala är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet sala

  1. Den äldsta kända gruvan är "Lejongrottan" i Swaziland. Kända äldre gruvor i Sverige som idag är välbesökta turistmål är Sala silvergruva som bland annat är uthackad med den äldre tillmakningsmetoden och Falu koppargruva. (källa)
  2. Serien spelades till största del in i Sala under sommaren 2014. Vissa miljöbilder kommer från Ragunda kommun och Ådö säteri (i filmen beläget i den fiktiva orten Silverhöjd). Programmet vann Kristallen 2015 i kategorin Årets tv-drama. (källa)
  3. I Sala i Bergslagen finns det marmor som är 1,89 miljarder år. Den bildades i en vulkanisk miljö och innehåller fossil av stromatoliter. (källa)
  4. Kila distrikt, Västmanland ett distrikt i Sala kommun och Västmanlands län 2016–. (källa)
  5. Kägel spelas på en kägelbana som är en långsmal öppen byggnad, oftast byggd i trä. I Sverige var kägelbanorna som populärast kring sekelskiftet år 1900 och de var då ett vanligt inslag i herrgårds- och parkmiljöer. Från 1920-talet upphör nästan seden att spela kägla och banorna försvinner. Sverige hann dock få en världsmästare i kägel, detta var år 1904 som Martin W Lundgren från Smygehamn i Skåne tog guld i världsmästerskapen i Kaufering. Några gamla kägelbanor finns fortfarande kvar i landet och vårdas som kulturminnen. En av de äldsta bevarade banorna finns i Finspång och är byggd 1858. En av de bäst bevarade kägelbanorna finns i Dådran, Dalarna, som byggdes under 1800-talets början. Andra äldre kägelbanor finns i Skultuna, Lindesberg, Linköping, Arboga, Tollare folkhögskola, Medevi brunn, Sala vid Måns Ols, på Garpenbergs Herrgård, på Norrbyskär, på Annedals herrgård i Bispgården och på Gubbhyllan, Skansen i Stockholm, Torekällberget i Södertälje. Kägelbanan på Tollare folkhögskola är den idag äldsta fungerande kägelbanan i världen. (källa)
  6. I svensk allmogekultur har vindarnas väderstreck getts olika innebörder och förknippades med olika egenskaper. Nordanvinden eller nordan är en kall och ofta olycksbådande vind. Från motsatt håll kommer sunnan, en mild, ljum eller varm vind som också anses ge tur, lycka och välbehag (sunnanväder). Sunnanvinden nämns bland annat i visorna Sjösala vals och Flicka från Backafall av Gabriel Jönsson tonsatt av Gunnar Turesson. De två andra vindriktningarna kallas östan och västan. Västanvinden nämns i sången Hör hur västanvinden susar. (källa)
  7. Underjordsbrytning är de metoder inom gruvdrift där brytningen inte sker under bar himmel. Från början skedde brytning alltid i öppna rum, i dagbrott. Några exempel finns att beskåda i Falu koppargruva och Sala silvergruva. På grund av rummens ökade vidder och allt för klena kvarlämnade bergpartier skedde ibland stora ras. Sedermera övergick man i vissa gruvor till pallbrytning där en pall motsvarande en horisontell avsänkning i berget. (källa)
  8. En slashas är en oduglig eller slö person. Ordets ursprung kan inte fastställas, men två olika förklaringar är vanliga. Den ena är att ordet slashas (slas-has) kommer från gruvnäringen och anses syfta på hur gruvarbetare tagit sig ner i branta gångar genom att kasa och hasa på sina träskor. Uttrycket är känt i den betydelsen från bland annat Sala silvergruva. Den andra är att det kommer från det dialektala verbet att slasa, ungefär att slöa, och tyskans Hase, hare. Därmed skulle slashas betyda ungefär slö hare. I gruvorna finns/fanns orter som kallas slas där man häller den brutna malmen neråt i gruvan till den plats där den ska lastas. I slasarna jobbade förr i tiden de äldre och lite tröttare gruvarbetarna (45-årsåldern). De blev retade av de yngre med hårdare arbete och så uppstod ordet slashas. (källa)
  9. Under 1800-talet besöktes staden av H.C. Andersen, som i sin reseskildring om Sala förundrades över var alla människor höll hus när han anlände. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.