Saluhall Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder saluhall, varianter, uttal och böjningar av saluhall

Saluhall synonym, annat ord för saluhall, vad betyder saluhall, förklaring, uttal och böjningar av saluhall.

Vad betyder och hur uttalas saluhall

Saluhall uttalas salu|hall och är ett substantiv.

Ordformer av saluhall

Singular

saluhall
obestämd grundform
saluhalls
obestämd genitiv
saluhallen
bestämd grundform
saluhallens
bestämd genitiv

Plural

saluhallar
obestämd grundform
saluhallars
obestämd genitiv
saluhallarna
bestämd grundform
saluhallarnas
bestämd genitiv

Saluhall är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet saluhall

  1. En saluhall är en hallbyggnad där man säljer olika typer av produkter, främst livsmedel som kött, fisk, skaldjur samt frukt och grönt men även utvalda delikatesser, kryddor och blommor. I moderna saluhallar finns oftast mindre restauranger och caféer. En del saluhallar har specialiserat sig på utländska matvaror. Försäljningen kan ske till storförbrukare som butiker och restauranger eller till allmänheten. Den första saluhallen som uppfördes i Sverige var Köttorgshallen i Stockholm (invigd 1875, riven 1950).
  2. Föregångaren till saluhallarna var den öppna torghandeln som bedrevs på centralt belägna platser i större städer. Redan tidigt delade man upp handeln efter två produktkategorier. Fisk såldes på ett särskilt torg och kött och fläsk på ett annat. Under 1800-talets andra hälft började man i Europa att överföra viss typ av torghandel till mera hygieniska, klimatskyddade saluhallar. Sådana hade redan uppförts i södra Europa och de visade sig ha en gynnsam effekt på saniteten. Huvudanledningen var ständiga epidemier av typ kolera som även hemsökte Sverige flera gånger. I saluhallen gick det bättre att skydda matvaror för väder och vind, insekter, råttor och andra skadedjur. Även handlarnas handhygien kunde förbättras i en hall med tillgång till rinnande vatten.
  3. Utvecklingen inom torg- och saluhallshandeln av färskvaror i slutet på 1800-talet kom att gå åt två håll. En försäljning var direkt riktad till konsumenten, minuthandel, och en mot butiker, partihandel. Det innebär att en del saluhallar inte är öppna för allmänheten.
  4. I Sverige skulle det dröja till den 1 januari 1914 innan en ny lag (torghandelsförbudet) förbjöd all torghandel utomhus med kött, fisk, bröd och mjölkprodukter. Många av livsmedelsförsäljarna flyttade då till de olika saluhallarna som fanns i städerna.
  5. Den första saluhallen i Sverige byggdes 1831 i Karlskrona. 1875 invigdes Köttorgshallen vid Munkbron i Gamla stan (riven 1950) där kött och fläsk såldes. Den följdes av Gamla Hötorgshallen vid Hötorget på Norrmalm i Stockholm (öppnad 1884, riven 1954).
  6. En saluhall skulle utföras hög och luftig samt med tjocka stenväggar så att hettan om sommaren och kylan på vintern kunde stängas ute. Vid uppförandet av Östermalms saluhall i Stockholm kom även för tiden nya byggnadsmaterial att användas. För hallens luftiga takkonstruktion valdes en komplicerad inre gjutjärnskonstruktionen, som tillverkades på Motala Mekaniska Verkstad. Hallens arkitekter var Isak Gustaf Clason och Kasper Salin och är idag en av Stockholms finaste tegelbyggnader från sent 1800-tal.
  7. Bremersons Matupplevelser, Kalmar Saluhall, Kalmar.
  8. Saluhallen Kungstorget, Göteborg.
  9. Saluhallen Briggen, Göteborg.
  10. Saluhallen i Uppsala, Uppsala.
  11. Örebro Saluhall, Örebro.
  12. Saluhallen Slakteriet, Västerås. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.