Samarbeta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder samarbeta, varianter, uttal och böjningar av samarbeta

Samarbeta synonym, annat ord för samarbeta, vad betyder samarbeta, förklaring, uttal och böjningar av samarbeta.

Synonym till samarbeta

Andra språk

Samarbeta på Engelska

  • cooperate, work together, collaborate - cooperate with sby

Hur används ordet samarbeta

  1. Grupparbete är en arbetsuppgift som utförs av medlemmar i en grupp tillsammans, ofta i en inlärningssituation där uppgiften principiellt hade kunnat lösas individuellt. Det är ett ofta utnyttjat arbetssätt i skolans värld eftersom eleverna inte bara inhämtar kunskap under arbetets gång utan förhoppningsvis också tränar på att samarbeta. (källa)
  2. Under 1970-talet startade Anders Hallgren ett samarbete med veterinären Håkan Björklund och de utvecklade metoder för att indikera fysiska orsaker bakom hundars problembeteende. 1973 gavs de första delarna av bokserien Hunden i Fokus ut av Anders Hallgren, Ingrid Lingmark och Uno Lingmark i syfte att förändra hundträningen i Sverige. Sedan dess har analysmetoder, träningsmetoder och sätt att samarbeta kring hundproblem utvecklats både av Anders Hallgren och senare lärjungar. (källa)
  3. Spelet spelas på en stor gräsplan (250x180 meter) som längs kanten har en låg sarg. Det hela går ut på att man inom sitt lag ska samarbeta för att driva bollen in i motståndarlagets mål. Ett lag består av fyra spelare. Målet består av två stolpar, sju meter från varandra. Ribba saknas dock vilket har fått till följd att så länge bollen går mellan stolparna, oavsett på vilken höjd, så räknas det som mål. Varje match delas in i fyra, sex eller åtta perioder (chukkers, chuckers eller chukkas). En chukka är 7 till 7 1/2 minuter lång (7 minuter om bollen då är död, max 7 1/2 minuter om den inte är det). Det laget som har flest poäng efter alla chukkas har vunnit. Alla polospelare måste ha ridhjälm på sig. En polohäst springer i ungefär 50 km/h och orkar spela cirka 2 chukkas under en match. Hästarna står för cirka 60-75 % av ekipagets skicklighet. (källa)
  4. Ideologier är idéer om hur ett samhälle skall organiseras och styras (eller inte styras), hur dess institutioner skall vara utformade, och hur människor skall samarbeta med varandra i vardagen. Nästan alla ideologier har en människosyn, det vill säga en uppfattning om människans natur och därmed en uppfattning om vilka institutioner människan behöver, samt om hur "det goda samhället" bör se ut, något som ibland kallas "utopi". Ideologi betecknar i allmänna ordalag en åskådning, alltså en samling idéer, ofta om samhället. Termen myntades av den franske filosofen Antoine Louis Claude Destutt de Tracy i dennes bok Eléments d'idéologie (1817-1818) för att beteckna ett medvetandes uppsättning av idéer. Till de klassiska ideologier räknas liberalism, socialism och konservatism. Dessa ideologier utformades under 1600-talet till och med 1800-talet. Andra framträdande ideologier är kristdemokrati och grön ideologi, även kallad ekologism, likaså räknas även anarkism, feminism och nationalism. Dessutom finns en rad korsningar mellan de nämnda ideologier, samt andra onämnda. Alla politiska partier har också någon form av ideologi, det vill säga politisk kompass för sina ställningstaganden, ofta är denna kompass en blandning av olika ideologier i egen mix. Ideologier får ävenså olika prägling utifrån olika grupperingars och individers tolkningar, samt förgreningar i varierande riktningar och blandningar. (källa)
  5. Idrott är en produkt av lek och spel. Lek anses gärna vara en frivillig verksamhet utan fasta regler och utan någon historia. När en lek blir mer formaliserad, det vill säga får ett regelverk och en historia kan man börja prata om ett spel. Vi skiljer mellan tre olika sorters spel. Färdighetsspel är en form av spel där deltagarnas färdigheter är avgörande för resultatet. Chansspel är spel där tillfälligheter och slumpen bestämmer utgången. Samarbetsspel är spel där deltagarna måste samarbeta inbördes för att nå på förhand formulerade mål. (källa)
  6. Internationalism (internationalistisk) är en politisk rörelse som förespråkar större ekonomiskt och politiskt samarbete mellan länder, något som ses som fördelaktigt för alla parter. Anhängare av denna rörelse, som till exempel medlemmar av Världsfederalisterna, hävdar att länder borde samarbeta eftersom de menar att ländernas långsiktiga och ömsesidiga intressen är mer värdefullt än deras respektive egna individuella kortsiktiga mål. (källa)
  7. En fjärde svensk gren av jujutsu är Jū Shin Jutsu Ryū skapad av Georg Irenius 1972. Jū Shin Jutsu Ryū är enbart fokuserat på självförsvar, med inriktning på ett humant men effektivt försvar. I Skåne är även Jan-Erik Karlssons stil Hoku Shin Ko Ryū väl spridd. De svenska stilarna är skapade utifrån kontakter med européer som lärt sig delar av japansk jūjutsu på olika sätt, samt influenser från andra budoarter som fanns i landet. Flera nya stilar har blandat in influenser från brottningsarter och kickboxning med mera. De flesta svenska jujutsu-grenar har graderingar och ett bältessystem som liknar judons. 2002 bildades det Svenska Taijutsu/Jujutsu Förbundet av Johan Pettersson, ett öppet förbund för de jūjutsustilar som är intresserade av att träna och samarbeta utan ekonomiska eller politiska motiv. I och med Svenska Budo och Kampsportsförbundets omorganisation 2009 ombildades den före detta Ju-jutsusektionen till ett underförbund till SBoch K - Svenska Jujutsufederationen. Sedan 1986 anordnas SM i ju-jutsu. (källa)
  8. En kollaboratör är en person som samarbetar med fienden. Kollaboratör är bildat av verbet kollaborera som betyder samarbeta. Benämningen kollaboratör började användas under andra världskriget om personer i tyskockuperade länder som samarbetade med tyskarna. (källa)
  9. Medarbetarskap är ett begrepp som har fått ökad användning på senare tid. Under 1990-talet blev organisationerna plattare: arbetsledningen inom både industri och tjänsteverksamhet blev mindre detaljerad och organisationerna mer "chefsglesa". Samtidigt förväntades de anställda vara mångkunniga och skickliga på att samarbeta, lösa problem samt att ta ett större ansvar i arbetet. Det ökade ansvaret gällde inte bara de konkreta arbetsuppgifterna, utan även den egna utvecklingen, verksamhetens kvalitet, ekonomiska effektivitet, arbetsklimat och kundtillfredsställelse. Begreppet medarbetarskap utgör då ett synsätt för att få aktiva och ansvarstagande medarbetare, som i sin tur kan leva upp till de krav som ställs på dem. (källa)
  10. RAID (IPA: /reɪd/) är en uppsättning metoder för att få två eller flera hårddiskar att samarbeta som en enhet, ofta med avsikter som att minska risken för dataförlust (genom redundans), öka åtkomsthastighet och/eller att få en stor enhet av flera mindre. Detta kan göras med hårdvara eller mjukvara, men i allmänhet brukar hårdvara föredras om det inte finns starka ekonomiska skäl. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.