Sammanslå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sammanslå, varianter, uttal och böjningar av sammanslå

Sammanslå synonym, annat ord för sammanslå, vad betyder sammanslå, förklaring, uttal och böjningar av sammanslå.

Vad betyder och hur uttalas sammanslå

Sammanslå uttalas samm|an|slå och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som ³slå.

Sammanslå betyder:

Ordformer av sammanslå

Aktiv

sammanslå
infinitiv
sammanslår
presens
sammanslog
preteritum
sammanslagit
supinum
sammanslående
presens particip
sammanslå
imperativ

Passiv

sammanslås
infinitiv
sammanslås
presens
sammanslogs
preteritum
sammanslagits
supinum

Perfekt particip

sammanslagen en
~ + subst.
sammanslaget ett
~ + subst.
sammanslagna den/det/de
~ + subst.

Sammanslå är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet sammanslå

  1. Med sammanslagen kreditupplysning menas att man kan ta del av flera låneofferter från olika långivare utan att mer än en kreditupplysning registreras. Fördelen med detta är att om många kreditupplysningar har gjorts så kan låneinstitut se det som ett tecken på att man har ansökt om många lån eller att folk/företag är osäkra på din ekonomiska styrka. Sammanslagen kreditupplysning introducerades i Sverige i augusti 2007 i ett samarbete mellan Upplysningscentralen UC AB och Lendo AB . Idag erbjuds det även av flera andra företag som t.ex. Compricer AB och Zmarta AB. (källa)
  2. Statens folkhälsoinstitut var en statlig myndighet som bildades den 1 juli 2001 genom sammanslagning av Folkhälsoinstitutet och Alkoholinspektionen. Den 1 januari 2014 sammanslogs Statens folkhälsoinstitut och Smittskyddsinstitutet till Folkhälsomyndigheten. (källa)
  3. Från 1910-talet drev den norska staten en språkpolitik som syftade till att de bägge målformerna skulle närma sig varandra, så kallad samnorsk efter Moltke Moes initiativ, men motståndet blev till slut för starkt, framför allt från bokmålsanhängare, med en stor konflikt speciellt under 1950- och 60-talen. Försök att minska konflikten gjordes på 60-talet med en inrättad "språkfredskomité". Sedan 2002 har samnorsksträvandet formellt avslutats, och försök görs inte längre att på politisk väg sammanslå olika slags skriven norska. (källa)
  4. I vissa pastorat, kallade alternativt patronella pastorat, utövades patronatsrätten växelvis av en patronus och genom prästval (alternativt patronellt-konsistoriella pastorat) eller växelvis av patronus och genom Kungl. Maj:ts utnämning (alternativt patronellt-regala pastorat). Det kunde uppstå när ett pastorat hade sammanslagits med ett annat pastorat. Patronatsrätten kunde också delas mellan olika innehavare på grund av liknande omständigheter. (källa)
  5. Året i Focus (1971-1996, ISSN 0283-4030), jämför uppslagsverket Focus, sedan årgång 1992 utgivet av Bra Böcker och sammanslaget med Bra Böckers Årsbok / Nationalencyklopedins årsbok. (källa)
  6. Den 1 januari 1996 förändrades Lantmäteriverkets indelning, då de 24 överlantmätarmyndigheterna och de 69 lantmätardistrikten sammanslogs till 24 lantmäterimyndigheter - varje lantmäterimyndighet motsvarade ett av Sveriges län. Den 1 januari 1997 slogs Lantmäterimyndigheten i Kristianstads län samt Lantmäterimyndigheten i Malmöhus län ihop för att bilda Lantmäterimyndigheten i Skåne län. Den 1 januari 1998 slogs lantmäterimyndigheterna i Göteborgs och Bohus län, i Älvsborgs län samt i Skaraborgs län ihop till Lantmäterimyndigheten i Västra Götalands län, med sätesort i Vänersborg. (källa)
  7. Genom den så kallade OLLI-reformen som genomfördes inom försvarsmakten åren 1973–1975, kom försvarsområdena att sammanslås med ett regemente, som kom att benämnas för försvarsområdesregemente. Sammanslagningen innebar att regementschefen, då i egenskap av försvarsområdesbefälhavare, kunde samordna mobiliseringen av brigader och försvarsområdesförband. Då mobiliserings- och materielansvaret inom hela försvarsområdet tillfördes försvarsområdesregementet. Vilket ledde till bättre förutsättningar för samordnad krigsplanering inom försvarsområdet. (källa)
  8. Han ansåg arbetarklassens framryckning såsom lika rättvis och nödvändig som tredje ståndets hundra år förut, hans politiska ståndpunkt var allmän rösträtt för alla myndiga och en bildningscensus för valbarhet. På rättsskipningens och fångvårdens områden verkade han för en humanare behandling av fångar och ett mer psykologiskt bedömande av de brottsliga. Vidare förordade han ökade medborgerliga rättigheter åt judarna samt angrep nationalhatet och kriget. I pedagogiken yrkade han på, att undervisningen först och främst skulle försöka uppväcka självverksamhet hos lärjungarna, latin och grekiska borde läsas endast för de respektive litteraturernas skull, han förordade ämnesläsning och fri flyttning framför klassundervisning, önskade sammanslagning av gymnasium och nederskola, upprättande av folkhögskolor och lärarseminarium. De bägge universiteten i landet borde sammanslås till ett enda i Stockholm, professorerna borde befrias från examina, akademisk jurisdiktion och patriarkalbestyr och få ägna sig mera åt vetenskapligt arbete. (källa)
  9. Under Björklunds tid som ansvarig reducerades takbeloppen till flertalet lärosäten, bland annat i budgetpropositionen 2011, men ökades till de allra största tekniska högskolorna, trots att sökandetrycket under perioden var högt på lärosäten över hela landet till följd av en kort babyboom 1989–1993 och hög ungdomsarbetslöshet. Konsekvensen blev att lärosäten utanför storstäderna ställde in allt fler distansutbildningar, fristående kurser och sommarkurser, som i många fall var populära utbildningar men hade låg genomströmning, och sällan resulterade i examen vid lärosätet. Orsaken till begränsningen är att minskade ungdomskullar gör att antalet sökande förväntas minska om några år, och att man då vill rädda utbildning vid stora lärosäten därför att man tror att den har hög kvalitet. Departementet anser att det finns en överetablering av lärosäten, och Björklund pekade i samtal med rektorer ut vilka som han anser bör lägga ned eller sammanslås, men vill inte utnyttja sin politisk makt till konkreta nedläggningsbeslut, utan styr istället genom att begränsa takbeloppet till samtliga lärosäten med några få undantag. Till bilden hör att studieavgifter infördes för icke-europeiska gäststudenter 2011, vilket innebär minskning av antalet studenter och avveckling av vissa valbara inriktningar främst på masternivå, i synnerhet på tekniska högskolor som KTH och BTH, om inte omfördelning av antalet studieplatser sker. (källa)
  10. Julklappar började delas ut under 1600-talet. Traditionen bjöd att givaren smög fram till mottagarens dörr som man ljudligt klappade på, slängde in gåvan, ofta tillsammans med ett skämtsamt eller elakt rim, genom dörren för att sedan springa därifrån - vilket är ursprunget till ordet "julklapp". Under 1700-talet började man skriva vänliga rim till paketen vilket är en tradition hämtad från antikens Rom. Ofta delade man ut nyårsgåvor istället för julgåvor. På julen var man istället extra givmild mot dem som hade det sämre, såsom drängar och pigor, fattiga, och djur. Nyårsgåvan och julgåvan, den lite elakare, kom sedermera att sammanslås till julklappar. Under 1700-talet bredde sig traditionen ut att det var julbocken som delade ut klapparna. Julbocken var helgonet Sankt Nikolaus följeslagare. Firandet av Sankt Nikolaus hade försvunnit i samband med reformationen, men julbocken levde vidare som julsymbol. Vid slutet av 1800-talet påbörjades också den sammanblandning av Sankt Nikolaus/amerikanska Santa Claus, julbocken och den svenska gårdstomten som kom att bli jultomten, vilken tog över julklappsutdelningen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.