Satsfogning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder satsfogning, varianter, uttal och böjningar av satsfogning

Satsfogning synonym, annat ord för satsfogning, vad betyder satsfogning, förklaring, uttal och böjningar av satsfogning.

Vad betyder och hur uttalas satsfogning

Satsfogning uttalas sats|fog|ning och är ett substantiv.

Ordformer av satsfogning

Singular

satsfogning
obestämd grundform
satsfognings
obestämd genitiv
satsfogningen
bestämd grundform
satsfogningens
bestämd genitiv

Plural

satsfogningar
obestämd grundform
satsfogningars
obestämd genitiv
satsfogningarna
bestämd grundform
satsfogningarnas
bestämd genitiv

Satsfogning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet satsfogning

  1. En konsekutiv bisats, eller följdbisats, inleds normalt med subjunktionen så att, exempelvis Ställ dig här så att du ser bättre! Samma betydelse kan återges med mer komplexa fraser som med följden att, med resultatet att, som i meningen Han flyttade sig till höger med resultatet att jag inte såg ett dugg av scenen. En följdbisats kan komma ganska nära en final bisats, till exempel Jag flyttade mig åt sidan för att hon skulle se bättre, och huvudsatsen i en konditional satsfogning, exempelvis Ställ dig här (= Om du ställer dig här) så ser du bättre. En konsekutiv betydelse kan också komma fram i en annan satstyp: Följden av att han flyttade sig till höger blev att jag inte såg ett dugg av scenen. (källa)
  2. Bengt J:son Bergqvist föddes i en prästfamilj i Lund, där han även kom att studera på universitetet. Han blev filosofie kandidat 1881, filosofie licentiat 1883 och disputerade 1884 på en avhandling med namnet Studier öfver den konditionella satsfogningen i fornsvenskan. Han undervisade därefter bland annat på Lunds högre allmänna läroverk 1881-1882 och återvände dit 1891 som lektor. Bergqvist blev rektor i Kristianstad 1899. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.