Sekreterare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sekreterare, varianter, uttal och böjningar av sekreterare

Sekreterare synonym, annat ord för sekreterare, vad betyder sekreterare, förklaring, uttal och böjningar av sekreterare.

Synonym till sekreterare

Vad betyder och hur uttalas sekreterare

Sekreterare uttalas se|kret|er|are och är ett substantiv -n; pl. sekreterare, best. pl. sekreterarna.

Ordformer av sekreterare

Singular

sekreterare
obestämd grundform
sekreterares
obestämd genitiv
sekreteraren
bestämd grundform
sekreterarens
bestämd genitiv

Plural

sekreterare
obestämd grundform
sekreterares
obestämd genitiv
sekreterarna
bestämd grundform
sekreterarnas
bestämd genitiv

Sekreterare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sekreterare på Engelska

  • secretary - executive secretary
  • secretary - party secretary

Hur används ordet sekreterare

  1. Administratör är den person som ansvarar för eller utför det administrativa arbetet på en arbetsplats. Det kan vara exempelvis som sekreterare eller kontorist. Ordet kan även användas som en kortform för systemadministratör. Särskilt i IT-sammanhang förkortas det ofta admin. (källa)
  2. Galoppsporten blev populär under början av 1800-talet i Sverige och de första ända löpen skedde 1810 på Exercisfältet i Göteborg, där de hade arrangerats av engelsmannen Mr Hebdon. Tävlingen anordnades främst för att fira kronprinsparets besök i Sverige och löpen skedde framför hela 10 000 åskådare. Några få tävlingar anordnades runt om i Sverige men fick aldrig den populära status som i Storbritannien. Först 1867 bildades Allmänna svenska kapplöpningssällskapet och började regelbundet anordna tävlingar i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Galopptävlingarna ökade då något i popularitet och svenska kapplöpningssällskapet fick hela 300 nya medlemmar år 1867 och två år senare hade antalet stigit till 457 medlemmar. Det första professionella träningsstallet öppnade 1870 i Helsingborg av tysken Ludwig Lienow under initiativ från greve Carl Gustaf Otto Kristian Wrangel. Greve Wrangel blev även sekreterare i kapplöpningssällskapet samma år och gav även ut en handbok om hästskötsel som han kallade "Handbok för hästvänner" och mellan 1868 och 1878 gav han ut en tidning under namnet "Tidning för hästvänner", Två stuterier för galopphästar öppnades även i Jönköping detta år. (källa)
  3. Jaktlag kallas en sammanslutning som bedriver jakt. Ett jaktlag kan vara allt ifrån små informella grupper på 3–6 personer till stora jaktklubbar eller jaktvårdsområden där 20–30 personer ingår. Ett jaktlag kan antingen vara markägare som jagar tillsammans på egna marker eller en/flera grupp/-er som arrenderar en jaktmark eller en kombination av markägare och jaktarrendatorer. Större jaktlag kan antingen organiseras som en förening (både ideell och ekonomisk) med ordförande, sekreterare och kassör eller i bolagsform. En viktig funktion i ett jaktlag är jaktledaren som leder och organiserar jakten samt ansvarar för säkerheten. (källa)
  4. På skrivmaskinernas tid begagnades karbonkopiering framför allt av sekreterare för att få flera exemplar av dokument. (källa)
  5. 1523 hade Gustav Vasa träffat Laurentius Andreæ och börjat närma sig den protestantiska läran, och 1524 bröt Sverige de officiella kontakterna med Rom. Troligtvis hade Gustav Vasa redan planer på en övergång till den lutherska läran. Genom Laurentius Andreæ lärde kungen känna Olaus Petri och 1524 förflyttades han till Stockholm, gjordes till sekreterare stadens råd och prost i Storkyrkan. (källa)
  6. Första gången ett konstitutionsutskott tillsattes var inför riksdagen i maj 1809. Det spelade en mycket betydelsefull roll i arbetet med att ta fram en ny regeringsform, vilken antogs 6 juni samma år. Dess förste ordförande var Lars August Mannerheim, dess förste sekreterare var Hans Järta. Ledamöter i det första KU var bland andra Anders Jansson Hyckert, Gottlieb Gahn och Carl von Rosenstein. (källa)
  7. Ett medeltida kanslersämbete fanns i England redan från omkring mitten av 1000-talet (under Edvard Bekännarens regering). Kanslern var ursprungligen kungens sekreterare och överhovpredikant (det vill säga präst) samt rikssigillets vårdare. Därtill kom med tiden allt vidsträcktare domarfunktioner, som utövades i kanslersrätten (Court of Chancery) efter särskilda billighetsgrundsatser. Under medeltiden var ämbetet främst förbehållet biskopar och i lordkanslerns uppdrag ingick att utöva den kungliga patronatsrätten vid besättande av kyrkoherdeämbeten. (källa)
  8. Läkarsekreterare är i Sverige ett yrke inom sjukvården, som finns på olika vårdinrättningar, såsom sjukhus och vårdcentraler, men kan även återfinnas inom Försäkringskassan eller försäkringsbolag. Alternativa yrkesbeteckningar är medicinsk sekreterare eller medicinsk vårdadministratör. Utbildningen bedrivs oftast inom yrkeshögskolan och omfattar vanligen upp till två år. Inom sjukvården använder läkarsekreterare typiskt sett samma arbetskläder som omvårdnadspersonalen, exempelvis bussarong, byxor och överdragsförkläde. (källa)
  9. En ordförande för ett enstaka tillfälle: person som leder ett möte, sammanträde, förhandling etc. Kallas ofta mötesordförande. Mötesordföranden väljs ofta vid sittande möte. Detta är vanligt när en styrelse, inklusive styrelseordförande, ska beviljas ansvarsfrihet. Man brukar exempelvis vid årsmöte välja ordförande och sekreterare för mötet som inte ingår i den gamla styrelsen eller förväntas ingå i den nya. I det löpande styrelsearbetet är det oftast ordföranden enligt 2 nedan som leder styrelsemötena. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.