Sele Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sele, varianter, uttal och böjningar av sele

Sele synonym, annat ord för sele, vad betyder sele, förklaring, uttal och böjningar av sele.

Vad betyder och hur uttalas sele

Sele uttalas sele och är ett substantiv -n selar.

Sele betyder:

Ordformer av sele

Singular

sele
obestämd grundform
seles
obestämd genitiv
selen
bestämd grundform
selens
bestämd genitiv

Plural

selar
obestämd grundform
selars
obestämd genitiv
selarna
bestämd grundform
selarnas
bestämd genitiv

Sele är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sele på Engelska

  • harness - shoulder harness, harness, walking rein

Hur används ordet sele

  1. Abessiniern är en mycket livlig kattras som är lekfull även i vuxen ålder och som älskar att klättra och busa. Abessiniern är matglad och nyfiken. Abessinier är väldigt sociala och kan lätt tränas till att gå i sele och koppel, sitta på axlar och apportera. (källa)
  2. Gjord eller sadelgjord är en rem som används för att hålla sadel, sele eller täcke på plats och spänns under buken på djuret. En gjord kan vara förfärdigad i till exempel läder, textil (exempelvis linne hampa eller juteväv) syntetmaterial eller mohair. (källa)
  3. Sorsele 65°32′0″N 17°32′0″Ö. (källa)
  4. Hälla, Åsele – en by i Åsele kommun. (källa)
  5. Hängflygning (eller drakflygning) är en flygsport som är besläktad med skärmflygning och segelflygning. Den utförs med hjälp av en farkost bestående av en vinge tillverkad i aluminium och textil vari piloten sitter fastspänd med hjälp av en sele och styr genom att flytta den egna kroppsvikten i förhållande till vingen, så kallad tyngdpunktsstyrning. Start och landning sker till fots. Vissa piloter tävlar professionellt medan de flesta har flygningen som hobby. Hängglidaren med utrustning har under 1900-talets andra hälft utvecklats från enkla hängglidare lämpliga för att glida utför mindre backar och kullar till betydligt mera avancerade med bekväma selar och mycket lättmanövrerade vingar med kapacitet för flygning på hög höjd under tiotals timmar och över mycket långa sträckor (rekordet är idag ca 700 km). (källa)
  6. Den norske prästen och missionären Thomas von Westen föreslog i början av 1700-talet att man i Sverige skulle inrätta en uppsökande missionsverksamhet bland samerna enligt norsk förebild. Resultatet blev en kunglig förordning om "Lappländarnes flitigare undervisning i kristendomen och skolars inrättande där i orten". Redan tidigare fanns Skytteanska skolan i Lycksele, men nu inrättades också skolor i Åsele, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Jukkasjärvi, Föllinge och Utsjoki. Dessa skolor var tvååriga och gav undervisning på samiska i kristendom och innantilläsning. Sex samebarn togs emot i varje skola. Detta var basen för undervisningen bland samerna. (källa)
  7. Reformen berörde i princip endast landsbygden. Städernas antal var oförändrat 133 och köpingsantalet ökade något. De tre kommuntyperna landskommun, köping och stad bestod formellt i ytterligare nära 20 år, men skillnaderna hade reducerats så mycket, att några nya städer därefter inte behövde bildas. Några köpingar bildades dock på 1950-talet, den sista var Åsele köping 1959. De två nordligaste länen i Sverige, Västerbottens län och Norrbottens län, berördes inte av reformen. (källa)
  8. En kyrkstad avsedd för samer kallas för lappstad, medan böndernas kyrkstad ofta kallas för bondstad. Lappstäder har funnits vid nästan alla kyrkstäder i Lappland, med undantag av några platser i Åsele lappmark. Vid lappkapellen har det ofta bara funnits lappstad, men i den östra delen av Lappland har det funnits både lappstad och bondstad samt ibland även en borgarstad för köpmännen. (källa)
  9. Lycksele lappmark (även kallad Ume lappmark) och Åsele lappmark (även kallad Ångermanna lappmark) hade ingen beröring med det ursprungliga birkarleväsendet. Samerna där var redan tidigare "konungslappar" som beskattades av kronans fogdar. Dessa områden fördes in under lappmarksbegreppet först under 1600-talet, i samband med att lappmarksförsamlingar etablerades och lappmarksprivilegier infördes. (källa)
  10. När ledarhunden arbetar bär den en sele. I Sverige är selen vanligen vit, men även en svart och vit sele med texten Ledarhund förekommer. Ledarhundsföraren har också ett tjänstehundskort för att styrka att hunden verkligen är en ledarhund. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.