Sidogång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sidogång, varianter, uttal och böjningar av sidogång

Sidogång synonym, annat ord för sidogång, vad betyder sidogång, förklaring, uttal och böjningar av sidogång.

Vad betyder och hur uttalas sidogång

Sidogång uttalas sido|gång och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av sidogång

Singular

sidogång
obestämd grundform
sidogångs
obestämd genitiv
sidogången
bestämd grundform
sidogångens
bestämd genitiv

Plural

sidogångar
obestämd grundform
sidogångars
obestämd genitiv
sidogångarna
bestämd grundform
sidogångarnas
bestämd genitiv

Sidogång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sidogång

  1. Oxhorndyveln är en centimeterstor svart skalbagge med grönt metallskimmer. Benen är kraftiga och taggiga och fungerar som grävredskap. Välutvecklade hanar (som är i minoritet) har pannans bakre list på var sida utdragen i ett långt horn, som kröker sig utåt/bakåt över halsskölden. De flesta hanarna saknar dock liksom honorna horn. Oxhorndyveln lever i spillning, helst av nötkreatur. Liksom hos övriga Onthophagus-arter gräver skalbaggen gångar i marken under spillningshögen, med sidogångar vilka fylls med spillning. I dessa gångar läggs sedan äggen och larvutvecklingen sker under sommaren. (källa)
  2. Kyrkorummet omfattar tre skepp under 19 stjärnvalv, med profilerade tegelribbor och variationsrika stjärnmönster. Tio oktagonformiga tegelpelare skiljer mittskeppet från sidoskeppen. I fönstren sitter blyinfattade rutor av färgat glas, samt glasmålningar. I mitt- och sidogångar ligger kalkstensgolv från 1898-1901. Lika gammal är bänkinredningen, med spåntade panelryggar och snidade gavlar, ställd på fernissat brädgolv. (källa)
  3. 1904 drabbades kyrkan av en eldsvåda förorsakad av överhettning av murstocken vid sakristian. Inga uppgifter finns om några skador. Åren 1921-1922 utfördes dräneringsarbeten. Man lät då bygga ett nytt pannrum och installerade centraluppvärmning med lågtrycksånga. Vid början av 1940-talet lade man om kyrkans hela golv och nya bänkar skaffades in. Bänkarna gjordes kortare än de gamla för att ge plats åt sidogångar. 1955 övergick man till oljeeldning och en ny värmepanna installerades. Åren 1957-1958 genomfördes en ombyggnad efter program av arkitekterna Einar Lundberg och Ragnar Jonsson. I korets södra del inrättades en dopplats och tidigare medeltida dopfunt sattes in. Bänkar togs bort för att kunna göra koret större. Altaruppsatsen flyttades fram och predikstolen sänktes. 26 oktober 1958 återinvigdes kyrkan. En renovering genomfördes 1967 under ledning av arkitekt Jerk Alton då fasaderna renoverades, innertaket isolerades och absiden lades om med plåttak. År 1979 utbröt en brand i pannrummet då sakristian blev helt utbränd och koret med altare drabbades av allvarliga skador. En ny restaurering genomfördes under ledning av Jerk Alton och kyrkorummet fick då sin nuvarande prägel. Ett nytt textilrum och förrådsrum inrättades bakom koret. (källa)
  4. Under 1950-talet lade man också om kyrkans golv. Då passade man på att göra en arkeologisk undersökning där man fann den gamla kyrkans grundmurar. 1955 var det återigen dags att förändra kyrkans interiör. Till följd av den ökade sekulariseringen kom det färre på gudstjänsterna. Man minskade därför antalet sittplatser genom att lägga sidogångar till mittgången, samt ta bort de snedställda platserna längst fram. (källa)
  5. Ekorren är en bergsart som lever på höjder mellan 1 950 och 3 440 m, vanligast i intervallet 2 100 till 3 300 m. Den förekommer främst i skogsbryn och gläntor i barrskog, men kan även på vissa håll påträffas i blandskog med ek och en. Den kan även påträffas bland bebyggelse på landsbygd och i förorter. Den klättrar gärna i träd, och utnyttjar stubbar och timmerstockar som utsiktspunkter. Bona förläggs underjordiskt nära buskage, timmerstockar, stubbar eller byggnader. De är förhållandevis komplexa, med en huvudtunnel på 6 till 9 m, en bokammare, en till två förrådskammare, flera sidogångar och flera utgångar. Den kan också inrätta sitt bo i ihåliga träd, exempelvis i övergivna hackspettbon. Arten är dagaktiv och hävdar revir, utom under parningstiden. Den faller inte i någon egentlig vinterdvala, men håller sig inaktiva från höst till tidig vår (kring början av mars). Det händer dock att den kommer fram under varma vinterdagar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.