Silverbeslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder silverbeslag, varianter, uttal och böjningar av silverbeslag

Silverbeslag synonym, annat ord för silverbeslag, vad betyder silverbeslag, förklaring, uttal och böjningar av silverbeslag.

Vad betyder och hur uttalas silverbeslag

Sil och är ett verbeslag uttalas silver|be|slag och är ett substantiv.

Ordformer av silverbeslag

Singular

silverbeslag
obestämd grundform
silverbeslags
obestämd genitiv
silverbeslaget
bestämd grundform
silverbeslagets
bestämd genitiv

Plural

silverbeslag
obestämd grundform
silverbeslags
obestämd genitiv
silverbeslagen
bestämd grundform
silverbeslagens
bestämd genitiv

Silverbeslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet silverbeslag

  1. Det var vanligt att dryckeshornen försågs med ättens vapen och många av dem gick i arv som betydelsefulla släktklenoder. Många av de senmedeltida dryckeshornen förbättrades och försågs med silverbeslag under 1500- och 1600-talen. Efterhand minskade dock deras popularitet som dryckesbägare, och de blev rena prydnadspjäser. (källa)
  2. Torstein var på hemväg efter att ha varit otrogen och "medan han befann sig i denna sinnesförvillelse" fann han i en dalsänka ett dödmanskummel. Där låg benrester och ett svärd. Torstein rörde inte benen men tog hem svärdet. När han hade lagt sig att sova drömde han att den döde kom till honom. Han bar i handen en silverbeslagen timmeryxa och hotade honom till livet om han inte återlämnade svärdet. Torstein lät så plågad i sömnen att hans hustru väckte honom och undrade vad han hade drömt. Han svarade inte på det, utan somnade strax om igen. Då återkom den döde i drömmen och kvad en strof på dróttkvætt, vari han utmanade Torstein till strid. I de sju första raderna skryter han om sina egna krigiska bedrifter och i den åttonde hotar han att "leka samma lek med dig, namne". Den döde hette alltså Torstein och kan ha varit en hednisk förfader, då namn ofta gick i arv inom ätten. Den levande Torstein antar i drömmen utmaningen. I en drottkvättstrof stöpt efter exakt samma mall som drömgestaltens, säger han sig inte rygga för någon strid och slutar med orden "nu skall jag gälda hugg med hugg". Drömgestalten erkände sig då besegrad och gav sig av. (källa)
  3. Beck var son till borgmästaren i Gau-Bickelheim Domenique Beck och hans hustru Catharina Carlin. Han kom till Stockholm 1840 och blev 1843 bokbindarmästare. Han sökte på flera sätt att utveckla bokbindarkonsten och blev en av samtidens förnämsta svenska bokbindare. Redan från början specialiserade han sig på praktutgåvor. Under 1840- och 1850-talet använde han ofta pärl- och stramaljbroderier för sina bokpärmar, senare silverbeslag eller träsniderier, monterade mot siden- eller sammetsbakgrund. (källa)
  4. Flera böcker om trolleri med Truxas namn har utgivits i Sverige och Danmark. Truxa bidrog till att artistskatten avskaffades. Han erhöll flera utmärkelser, däribland Cirkus Scotts guldmedalj, guldmedalj av Olof Palme och folkparkernas guldnål 1977. Hedersmedlem av sina Danska kollegor där han fick en silverbeslagen trollstav. Truxa utnämndes till hedersmedlem i Dansk artistforbund 1992. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.