Silvermärke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder silvermärke, varianter, uttal och böjningar av silvermärke

Silvermärke synonym, annat ord för silvermärke, vad betyder silvermärke, förklaring, uttal och böjningar av silvermärke.

Vad betyder och hur uttalas silvermärke

Silvermärke uttalas silver|märke och är ett substantiv.

Ordformer av silvermärke

Singular

silvermärke
obestämd grundform
silvermärkes
obestämd genitiv
silvermärket
bestämd grundform
silvermärkets
bestämd genitiv

Plural

silvermärken
obestämd grundform
silvermärkens
obestämd genitiv
silvermärkena
bestämd grundform
silvermärkenas
bestämd genitiv

Silvermärke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet silvermärke

  1. Riksspelman (riksspeleman) kan syfta på två olika företeelser. Dels den självpåtagna titel som en del estradspelmän använde i sin marknadsföring på 1910- och 1920-talen, efter att ha deltagit i riksspelmansstämmorna på Skansen 1910 eller 1920. Dels den titel som kan förvärvas av en skicklig folkmusiker. Den är då knuten till det s.k. Zornmärket i silver eller guld. Zornmärket delades ut för första gången till deltagarna vid Riksspelmansstämman på Skansen 1910, däremot inte 1920. Silvermärket kan sedan 1933 endast erhållas vid en uppspelning arrangerad av Svenska Folkdansringen. För att därvid utnämnas till riksspelman måste man besitta dels en teknisk skicklighet, dels kännedom om spelstil i ett visst musikaliskt traditionsområde i Sverige. Detta visas genom att låtar från en viss del av Sverige spelas upp för en jury och om silvermärke delas ut blir personen i fråga riksspelman på just denna typ av låtar. Guldmärket kräver inte särskild uppspelning, utan detta tilldelas spelman som anses vara en "synnerligen framstående traditionsbärare". Ett eller två guldmärken delas ut per år. (källa)
  2. Med riksspelmansstämma avses dels ett sammandrag av spelmän från hela landet till en nationell manifestation, såsom på Skansen i Stockholm 1910, 1920, 1927 och 1939 ("Riks-spelmansstämma"), dels sedan 1933 ett evenemang där riksspelmän utses efter uppspelning inför en jury för att erhålla Zorns silvermärke ("Riksspelmans-stämma"). Riksspelmanstämmor avhålls vanligen i samband med etablerade spelmansstämmor eller andra etablerade folkmusikarrangemang, men inte alltid. (källa)
  3. Elva är ett barn som Eragon ämnade välsigna i Farten Dûr. På grund av en felsägning blev Eragons välsignelse till en förbannelse, vilken gör att Elva får förmågan att känna all smärta och alla svagheter hos varje individ i sin omgivning och ett tvång att skydda alla andra från fara. Hon blir tvungen att åldra sig själv från spädbarn till flicka i fyraårsåldern för att kunna hjälpa människor bättre. Saphira ger henne ett silvermärke i pannan. Flickan har ett ovanligt utseende, med sitt silvermärke, korpsvart hår och violetta ögon. Galbatorix är Imperiets Kung och styr som sådan över en stor del av Alagaesia. En gång var han en vanlig Drakryttare. Draken han var förbunden med dödades dock av Urgaler. Blind av sorg och hat efter förlusten försökte han övertyga De Äldste om en ny Drake, men förgäves. I sin vrede övertygade han en annan ung Ryttare, Morzan, att stjäla en nykläckt Drakunge, Shruikan. Med svart magi tvingade de den unge draken att bli förbunden med Galbatorix och tvingade honom till lydnad. Tillsammans värvade de elva andra Drakar och Ryttare som vände sig emot resten av Drakryttarna och förintade dem. Sedan tog Galbatorix makten över Kungariket Broddring och satte sig på tronen i Urubaen, varifrån han började bygga sitt Imperium. (källa)
  4. Zornmärket är ett förtjänstmärke som delas ut årligen av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen till skickliga spelmän. Märket finns i valörerna guld, silver och brons. Den som erhåller förtjänstmärket i guld eller silver tilldelas titeln riksspelman. För att få märket i brons eller silver skall man spela upp för en jury. Under senare år har cirka 100 personer spelat upp varje år för ett märke varav 10–15 personer brukar få silvermärket. Som exempel kan nämnas att år 2013 spelade 96 personer upp, därav var 40% kvinnor. Bland de 96 fick 15 zornmärket i silver, 11 diplom efter brons, 17 brons och 12 diplom. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.