Sju Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sju, varianter, uttal och böjningar av sju

Sju synonym, annat ord för sju, vad betyder sju, förklaring, uttal och böjningar av sju.

Vad betyder och hur uttalas sju

Sju uttalas sju räkneord.

Ordformer av sju

Ordform(er) sju grundform sjus genitiv

Andra språk

Sju på Engelska

 • seven

Hur används ordet sju

 1. Sju sovare, sjusovardagen eller sju sovares dag infaller 27 juli. Fram till år 1901 var dagen en helgondag i Sverige. De sju sovarna var enligt en legend sju fromma män som insomnade omkring år 250 under den romerske kejsaren Decius förföljelser mot de kristna och som sedan sov i nästan 200 år. Folkliga traditioner säger att den som sover länge den här dagen kommer att vara trött ett helt år framåt. (källa)
 2. Sju sorters kakor är ett begrepp vid svenska kafferep, och syftar på det minsta antalet kaksorter som etiketten anses föreskriva att kakfatet ska innehålla. Seden är känd sedan slutet av 1800-talet. Det är antalet småkakor som avses, det vill säga utöver eventuellt vetebröd, tårta eller mjuk kaka. (källa)
 3. Turner skrev mer än 40 böcker, varav den mest kända är hennes första bok, ungdomsromanen Seven little Australians (1894, på svenska Sju syskon), som har översatts till minst elva språk och blivit TV-serie 1953 och 1973. (källa)
 4. Man spelar på en jämn gräsplan och det är sju spelare i varje lag: en pärkkarl, två kasmötare, två halvdreivar och två langdreivar. Planens bredd är cirka 30 meter, medan längden är obegränsad. (källa)
 5. En vecka är en sammanhängande följd av sju dygn. Veckan kan ses som en självständig kalender som löper jämsides med mån- och sol-baserade kalendrar. (källa)
 6. Det klassiska utseendet (romersk stola, sandaler, ansiktsuttrycket) härrör från Libertas, frihetens gudinna för slaveri, förtryck och tyranni i det antika Rom. Hennes högra fot befinner sig i rörelse. Denna symbol för frihet står inte stilla och sett från hamnen är den i rörelse framåt eftersom hennes vänstra foten trampar på brutna bojor vid hennes fötter som en symbol för USA:s önskan att bli fri från förtryck och tyranni. Det har sedan 1940-talet hävdats att de sju pikarna på kronan symboliserar de sju haven och de sju världsdelarna. Hennes fackla symboliserar upplysning. Tavlan i hennes hand representerar kunskap och visar datumet för USA:s självständighetsförklaring i romerska siffror: "July IV, MDCCLXXVI". (källa)
 7. Stalinskraporna eller Stalins Sju systrar ("vysotki" på ryska) är sju skyskrapor som byggdes i Moskva under de sista åren av Stalins styre, från 1947 till Stalins död 1953. Dessa exempel på stalinistisk arkitektur bär på influenser av rysk-ortodoxa katedraler, Kremltornen, nyklassicism och 1930-talets skyskrapor i USA, samt det berömda, imposanta byggnadskomplexet Manhattan Municipal Building i New York. (källa)
 8. Sagan om Snövit tros ha sitt ursprung i det medeltida Italien och har spridits som muntlig tradition över hela Europa. Sagan nedtecknades av bröderna Grimm, och i deras version träffar Snövit de sju dvärgarna medan drakar och rövare hjälper henne i versionen på Balkan. (källa)
 9. Fruntimmersveckan, tidigare även benämnd flickveckan (finska Naistenviikko), kallas de sex-sju dagar i Sverige och Finland mellan 18/19 och 24 juli då enbart kvinnor har namnsdagar. I Sverige och bland finlandssvenskar är fruntimmersveckan sedan 1827 respektive 1868 sex dagar lång och börjar 19 juli, medan den i Finland sedan 1929 är sju dagar lång och börjar 18 juli. (källa)
 10. Plejaderna (från grekiskans Πλειάδες), är i den grekiska mytologin titanen Atlas sju döttrar tillsammans med havsnymfen Pleione. Plejaderna är systrar till Kalypso, Hyaderna och Hesperiderna. I förbund med Hyaderna kallas de Atlantider, vilka var ammor och lärare åt den unge vinguden Dionysos. Plejaderna (astronomi) är även en stjärnhop i Oxens stjärnbild. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.