Sjukhusjournal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjukhusjournal, varianter, uttal och böjningar av sjukhusjournal

Sjukhusjournal synonym, annat ord för sjukhusjournal, vad betyder sjukhusjournal, förklaring, uttal och böjningar av sjukhusjournal.

Vad betyder och hur uttalas sjukhusjournal

Sjukhusjournal uttalas sjuk|hus|journ|al och är ett substantiv.

Ordformer av sjukhusjournal

Singular

sjukhusjournal
obestämd grundform
sjukhusjournals
obestämd genitiv
sjukhusjournalen
bestämd grundform
sjukhusjournalens
bestämd genitiv

Plural

sjukhusjournaler
obestämd grundform
sjukhusjournalers
obestämd genitiv
sjukhusjournalerna
bestämd grundform
sjukhusjournalernas
bestämd genitiv

Sjukhusjournal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjukhusjournal

  1. Märta Abenius var författaren Hjalmar Söderbergs första hustru mellan 1899 och 1917 samt mor till deras tre barn. Efter tolv års äktenskap tvångsintogs hon i april 1911 på det då nybyggda Långbro sjukhus. Genom citat ur brev, sjukhusjournaler och andra källor skildras hennes öde från början av 1900-talet i en bok utgiven i september 2014 på förlaget Natur och Kultur. Boken heter Märta och Hjalmar Söderberg – En äktenskapskatastrof och är skriven av Johan Cullberg och Björn Sahlin. (källa)
  2. Det verkliga genombrottet var den retrospektiva utställningen hösten 1938 på Svensk-Franska Konstgalleriet, med 149 nummer, som var den viktigaste utställningen under hans levnad. Den blev en triumfatorisk succé efter att han under 1930-talet behandlats bagatellartat av de ledande kritikerna. 1940 följdes succén upp på hemmaplan då Göteborgs Konsthall hade en retrospektiv utställning med 80 nummer. Sjukhusjournalen anger att konstnären den 30 september 1940 besökte Konsthallen i sällskap med sin mor, syster samt en skötare. (källa)
  3. Yttrandefrihet anses vara en av förutsättningarna för ett demokratiskt statsskick. I alla rättsstater, även de som klassas som demokratiska, finns det dock begränsningar för yttrandefriheten, varierande mellan olika länder. Till exempel har de flesta länder förbjudit hot om våld, kränkning, personangrepp, förtal, diskriminering och program mot mobbning (som även omfattar ord) finns. Även den som avslöjar militära hemligheter kan ofta straffas. Lagstiftningen varierar annars. USA har till exempel inte någon motsvarighet till Sveriges lagstiftning om hets mot folkgrupp som gör det kriminellt att hota eller uttrycka missaktning mot folkgrupper, medan den typen av budskap, däribland rasistiska budskap, är hårt reglerade i de flesta europeiska länder. Lagar mot förtal, olaga hot, spridande av konfidentiella material (militära hemligheter, sjukhusjournaler) samt uppvigling (t.ex. genom att, som ett ofta repeterat exempel säger, ljuga om att en fara föreligger i en stor folkmassa) är ofta reglerat i så gott som alla länder, medan förhandsgranskning genom censur numera är mycket begränsad. (källa)
  4. Viktigt är också att skilja mellan allmän handling och offentlig handling: en allmän handling (alltså en handling som är förvarad, inkommen till eller upprättad hos myndigheten) behöver inte samtidigt vara offentlig. För att en handling skall vara offentlig krävs (1) att den är en allmän handling och (2) att den inte är sekretessbelagd. Så till exempel är en sjukhusjournal en allmän handling men inte en offentlig handling. Vem som helst kan alltså inte få tillgång till den, utan en sekretessprövning görs enligt 25 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.