Självskriven Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder självskriven, varianter, uttal och böjningar av självskriven

Självskriven synonym, annat ord för självskriven, vad betyder självskriven, förklaring, uttal och böjningar av självskriven.

Synonym till självskriven

Vad betyder och hur uttalas självskriven

Självskriven uttalas själv|skriven och är ett adjektiv.

Ordformer av självskriven

Böjning (i positiv) självskriven en ~ + subst. självskrivet ett ~ + subst. självskrivna den/det/de ~ + subst. självskrivne den ~ + mask. subst.

Självskriven är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet självskriven

  1. Tidigare var domprosten självskriven kontraktsprost i domprosteriet, men så är inte längre fallet. (källa)
  2. Genom 1862 års kommunalförordningar tillkom kyrkostämman och kyrkoherden var självskriven ordförande för denna. I och med lagen om församlingsstyrelse den 6 juni 1930, som trädde i kraft den 1 januari 1932, försvann denna självskrivenhet. (källa)
  3. Ett kyrkoråd är inom Svenska kyrkan en församlings eller ett pastorats styrelse och utses av församlingens eller pastoratets kyrkofullmäktige som tillsätts i direkta kyrkliga val. I kyrkorådet ingår därtill kyrkoherden som självskriven ledamot (med rösträtt) som ett led i den så kallade dubbla ansvarslinjen. Kyrkorådet har till uppgift att styra församlingens arbete så att det sker i riktning mot uppsatta mål. Kyrkoherdens uppgift är sedan att leda arbetet i församlingen i enlighet med målen. (källa)
  4. Kyrkostyrelsen är också namnet på kyrkans beslutsfattande styrelse. Medlemmar häri är ärkebiskopen som självskriven ordförande, två biskopar utsedda av biskopsmötet för en fyraårsperiod samt två präster och nio lekmän utsedda av kyrkomötet för samma period. De viktigaste ärendena behandlas i plenum som vanligen sammanträder en gång i månaden i Helsingfors. (källa)
  5. Polisstyrelsen ska särskilt bevaka att polisarbetet bedrivs i överensstämmelse med riksdagens och regeringens riktlinjer. Det innebär att säkerställa att polisarbetet bedrivs rättssäkert och effektivt. Polisstyrelsens uppgifter regleras i polislagen och polisförordningen. Ledamöterna i respektive polisstyrelse utses av regeringen bland länets förtroendevalda inom kommun och landsting. Länspolismästaren är självskriven ledamot. Under polisstyrelsen kan det även finnas polisnämnder, vilka uppföljer polisens verksamhet inom lokala polismästardistrikt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.