Skön Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skön, varianter, uttal och böjningar av skön

Skön synonym, annat ord för skön, vad betyder skön, förklaring, uttal och böjningar av skön.

Synonymer till skön

Vad betyder och hur uttalas skön

Skön uttalas skön och är ett adjektiv -t -a.

Skön betyder:

Ordformer av skön

Böjning (i positiv) skön en ~ + subst. skönt ett ~ + subst. sköna den/det/de ~ + subst. sköne den ~ + mask. subst. Komparation skönare en/ett/den/det/de ~ + subst. skönast är ~ skönaste den/det/de ~ + subst.

Skön är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Skön på Engelska

  • pretty, beautiful - beautiful women, beautiful music
  • comfortable, pleasant, agreeable, nice - glorious summer days, a comfortable chair

Hur används ordet skön

  1. Muellers rapport är inte bara en skön seger för Donald Trump. (källa)
  2. Klassval skiljer sig från proportionella val genom att deras intressegrupper inte bildas efter valmännens fria skön, utan är förutbestämda genom lag. Ett huvudskäl som åberopats för klassval är viljan att undvika klassförtryck. (källa)
  3. Hälsingtuna kyrka i Hälsingland och Persnäs kyrka på Öland har ett torn vardera (västtornen) bevarade av de från början två på dessa ursprungliga klövsadelskyrkor. Dessutom anses Sköns gamla kyrka i Medelpad (Birsta), riven på 1800-talet, ha varit en klövsadelkyrka. Enligt en tolkning gjord på 1600-talet av Johan Bure skulle Skön ha varit en borg eller ett befäst hus som övergick till att bli kyrka. Enligt legenden skall den norrländske stormannen Fale hin unge ha huserat där. (källa)
  4. Under antiken var platonsk kärlek alltså visserligen i teorin frikopplad från kroppsliga begär men hade i praktiken ofta en homosexuell biton då den företrädesvis var riktad mot en skön yngling. Det var den själsliga kärleken som ansågs ligga till grund för den så kallade gossekärleken liksom kärlek mellan två vuxna män som på så vis ansågs vara vida överlägsen kärleken mellan man och kvinna. Tanken utgår från resonemang i Platons dialog "Symposion". (källa)
  5. Med musiken eller tonkonsten har skaldekonsten gemensamt, att de båda väcker till liv stämningar och att de vänder sig till samma uppfattande sinne, hörseln, på vilken de verkar genom skön klang och rytm, till båda hör sången, i den mån den är tal (jfr Sång). (källa)
  6. 1 januari 2016 inrättades distriktet Skön, med samma omfattning som församlingen hade 1999/2000. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.