Skadegörelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skadegörelse, varianter, uttal och böjningar av skadegörelse

Skadegörelse synonym, annat ord för skadegörelse, vad betyder skadegörelse, förklaring, uttal och böjningar av skadegörelse.

Vad betyder och hur uttalas skadegörelse

Skadegörelse uttalas skade|gör|else och är ett substantiv -n -r.

Ordformer av skadegörelse

Singular

skadegörelse
obestämd grundform
skadegörelses
obestämd genitiv
skadegörelsen
bestämd grundform
skadegörelsens
bestämd genitiv

Plural

skadegörelser
obestämd grundform
skadegörelsers
obestämd genitiv
skadegörelserna
bestämd grundform
skadegörelsernas
bestämd genitiv

Skadegörelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skadegörelse

  1. Richii Klinsmeister är en av de mest radikala djurrättsaktivisterna i Sverige. Enligt honom själv har han varit aktiv i 18 år. Under den tiden har han dömts flera gånger i svensk domstol, senast 2014. Han har funnits skyldig till bland annat skadegörelse, olaga tvång, olaga intrång, grovt olaga hot, ofredande och brott mot griftefriden. Den sista rubriceringen syftar på att han ska ha grävt upp en gravsten från en släkting till en blivande minkfarmare. (källa)
  2. Hatbrotten kategoriseras i svensk brottsanmälningar i brottstyperna olaga hot och ofredande (41 procent av anmälningarna 2012), våldsbrott (16 procent), ärekränkning (16 procent), hets mot folkgrupp (11 procent), skadegörelse (6 procent), klotter (5 procent), olaga diskriminering (2 procent) samt övriga brott (3 procent). Den vanligaste kombinationen av typen av hatbrott och motiv är olaga hot/ofredande med främlingsfientliga motiv. (källa)
  3. Helgerån avser skändning av eller skadegörelse på ett heligt föremål. I en vidare kontext kan helgerån vara i princip vilket angrepp som helst på något med religiös anknytning, till exempel brist på vördnad för en helig person, en helig plats eller ett heligt föremål. När ett helgerån är muntligt kallas det för hädelse. (källa)
  4. Förutom brotten mot kvinnan åtalas mannen för hot och skadegörelse mot en annan man. (källa)
  5. Klotter (klottersanering) är färg, inskriptioner, budskap, mönster eller bilder som tillförts väggar, fordon, böcker med mera – ofta olovligen. Ofta finns det även en subjektiv bedömning i ordet som att bilden eller handlingen är vårdslös, simpel och oraffinerad, och att resultatet är slarvigt eller oläsligt. Brottsrubricering för sådana gärningar kan vara åverkan eller skadegörelse. (källa)
  6. På 1700-talet stärktes skyddet för civila och efter Napoleons nederlag 1815 blev Frankrike tvingade att återlämna stora delar av bytet hans arméer beslagtagit. Vid 1907 års Haagkonvention, artikel 46, fastslås att "historiska minnesmärken, konstverk eller vetenskapliga föremål" är skyddade från avsiktlig skadegörelse, beslagtagande eller bortföring. Det förstärktes i samband med fjärde Genèvekonventionen 1949. Sedan dess tillåts de stridande tillåts endast att beslagta materiel som är nödvändiga i krigstid, såsom mat, fordon, kommunikationsmedel, vapen och bränsle. Avsikten med beslagen kan både vara att tjäna för sitt eget syfte eller för att försvåra situationen för fienden. Lagen skiljer på vad som är krigsbyte och vad som är plundring, såsom den systematiska plundringen av konst av Nazityskland under andra världskriget. (källa)
  7. Lösdriveri är förbjudet i Storbritannien om man stör allmän ordning, till exempel tiggeri, skadegörelse och dricka alkohol på offentlig plats kan ge böter eller fängelse för vuxna. Personer under 16 år får samhällstjänst. Barn över 10 år som beter sig antisocialt kan få en "Antisocial Behaviour Order", vilket innebär att polisen kan omhänderta dem om de misstänker att de ska begå brott, umgås med kriminella, eller driva runt nattetid. (källa)
  8. Mobbning (även kränkande särbehandling) innebär att en eller flera personer utsätts för systematiska trakasserier inom en social grupp. Det kan involvera våld, hot om våld eller utfrysning och kan förekomma på exempelvis arbetsplatser, i skolan, inom grannskap, inom administration (av anställda på kommunen, av tjänstemän på polisstation, på domstolar, inom vården, exempelvis på psykiatriska kliniker etcetera), inom militärlivet eller i andra sammanhang inom olika grupper. En person som mobbar en annan kallas mobbare. Mobbning kan involvera ett eller flera av det som juridiskt benämns misshandel, olaga hot, förolämpning, förtal, övergrepp i rättssak, stöld, skadegörelse, olaga frihetsberövande, ofredande och sexuellt ofredande. Ordet förekommer i Sverige från 1969. (källa)
  9. Mordbrand är ett så kallat allmänfarligt brott som innebär en avsiktligt anlagd brand som hotar liv, hälsa eller egendom. Mordbrand innefattar uppsåtliga bränder av hus, bilar, gräsmattor och skogar. Det skiljer sig från allmänfarlig vårdslöshet genom uppsåtet, och från skadegörelse genom graden av allmänfara. Mordbrand är ett förhållandevis vanligt brott. (källa)
  10. Det första dokumenterade fyndet i Sverige gjordes 1975 i Påarp nära Helsingborg. Året efter iakttogs spansk skogssnigel i Askim i Göteborg. Fram till mitten av 1980-talet var ökningen av fynd långsam, men från och med 1987 har ökningen och expansionen varit snabb. I början av 1980-talet observerades den i Bohuslän och Dalarna och det första kända fyndet från de östra delarna av Sverige gjordes 1983 i Sköldinge i Södermanland. Somrarna 1984 och 1985 var regniga i Göteborgstrakten och det var därifrån som de allra första rapporterna om stora antal och svår skadegörelse av växtlighet rapporterades. Trots detta gjordes inga fynd i Halland och Småland förrän 1986. 1988 kom de första rapporterna om arten från Stockholmstrakten och från början av 1990-talet började den att etablera sig längs Östersjökusten. Idag finns den på de flesta orter i Götaland och Svealand och även längs Norrlandskusten, där fynd har konstaterats ända upp till Umeå. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.