Skandinav Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skandinav, varianter, uttal och böjningar av skandinav

Skandinav synonym, annat ord för skandinav, vad betyder skandinav, förklaring, uttal och böjningar av skandinav.

Synonym till skandinav

Vad betyder och hur uttalas skandinav

Skandinav uttalas skand|in|av [-a´v] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av skandinav

Singular

skandinav
obestämd grundform
skandinavs
obestämd genitiv
skandinaven
bestämd grundform
skandinavens
bestämd genitiv

Plural

skandinaver
obestämd grundform
skandinavers
obestämd genitiv
skandinaverna
bestämd grundform
skandinavernas
bestämd genitiv

Skandinav är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skandinav

  1. Redan 1761 förespråkades i Danmark en varaktig vänskap mellan svenskar och danskar, och Gustav III:s besök i Köpenhamn 1787 hälsades med en artikel i tidskriften Minerva, där det talades om den glädje varje skandinav borde känna över de tre folkens gemensamma kultur. Ordet skandinav kom på detta sätt in i språken. Skandinavisk literaturselskab bildades 1796 i Köpenhamn och utgav under en följd av år en tidskrift, Skandinavisk Museum, som var avsedd att främja de litterära förbindelserna mellan de båda folken, men efter en relativt kort tid publicerade man inte längre några svenska bidrag. (källa)
  2. KA Almgrens sidenväveri grundades 1833 av Knut Almgren och drivs i dag som en självständig stiftelse. Sidenväveriet var tidvis Skandinavens största arbetsplats för kvinnor och ligger centralt i Stockholm på Repslagargatan 15 A på Södermalm. K A Almgrens sidenväveri har varit och är kunglig hovleverantör av siden från år 1844. Anläggningen är tillgänglig för allmänheten, på husets vind finns ett museum. Fastigheten är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm vilket innebär att den utgör "synnerligen höga kulturhistoriska värden". (källa)
  3. År 1993 återvände Kropp till Karakoram, denna gång för att bestiga K2. Från början var det tänkt att Kropp skulle delta i en svensk expedition, men Kropp insåg att om han skulle kunna nå toppen före deltagarna i den svenska expedition skulle han bli förste svensk och skandinav att nå toppen. Kropp köpte därför in sig i en slovensk expedition som skulle bestiga berget före svenskarna. Ytterligare en anledning var att hans Range Rover stod kvar i Pakistan sen hans Cho Oyu-bestigning året före på grund av att tullen i Iran vägrat släppa igenom den. (källa)
  4. I Skandinaven var vass det tidigaste taktäckningsmaterialet. Odling av råg började först i tidig medeltid. Vasstak hade den största utbredningen vid kuster och sjöar medan halmtak förekom mest i jordbruksbygder. Stråtak har en god isoleringsförmåga mot kyla och värme. Stråtak bör läggas på tak som har en lutning av minst 45 grader för att få en bra avrinning, ju större lutning desto bättre livslängd på det lagda taket. Buntar med halm läggs flera lager över varandra med rotändan nedåt och förskjutning samt binds på slanor eller läkt som vilar på takets åsar. En vanlig tjocklek är cirka 60 centimeter. Vass läggs däremot i ett lager. (källa)
  5. Båtar och skepp finns det flera fynd av under vikingatiden från cirka 700- talet till efter 1000- talet. Fynd har gjorts på flera platser i Skandinavien bland annat vid Roskilde, bevarade på Vikingaskeppsmuseet. I Norge har man påträffat Gokstadsskeppet och flera andra skepp. Från Sverige finns ett stort antal båtfynd, många av mindre storlek. Bland de större kan nämnas Äskekärrskeppet. Fartygen har förevisat flera olika storlekar och var utrustade med råsegel och åror samt styråra. Även dessa var klinkbyggda, vilket var det sätt man byggde båtar på i Skandinavien vid den tiden. Ett fynd från 1000- till 1100- talet är galtabäcksbåten. Kalmarbåten är en kustseglare från cirka 1250- talet, det första båtfyndet i Skandinaven utrustat med roder. (källa)
  6. Skandinaverna upptäckte på 860-talet Island. Enligt de isländska sagorna ska det ha varit norrmannen Nadd-Odd och svensken Gardar Svavarsson som stod bakom denna bedrift. Ön var vid denna tid dock redan bebodd av så kallade "papar", irländska eremitmunkar. År 874 började norrmän utvandra till Island och tog där nytt land, s.k. "landnam". Under landnamstiden fram till 930 skedde en kraftig invandring till ön, främst från Norge men också av nordbor från tidigare koloniserade områden i Skottland, England och Irland. (källa)
  7. Operan utspelas i Skottland på 200-talet. Kaledonien har invaderats av skandinaverna under ledning av Duntalmo som försöker påtvinga folket asatron. Den gamle barden Rozmars dotter Rosmala vill Duntalmo ha för sin sons räkning. Rosmalas älskade, Ossian, anländer men tas till fånga av Duntalmo. Kaledonierna förkastar den nya religionen. Ossian drömmer om barder, hjältar, jungfrur och Rosmala i en grav. Kaledonierna förbereder för strid men Duntalmos styrkor besegras av Ossians män. (källa)
  8. Merparten av skandinaverna under vikingatiden levde dock ett stillsamt liv som bönder, och torde knappast ha kallat sig vikingar. I isländska sagor används beteckningen norroenir menn ("norröna män") för att beteckna Nordens befolkning. En sammanfattande term på svenska är nordmän. Genom den bevarade litteraturskatt som finns i de isländska handskrifterna från 1100- och 1200-talet samt från runstenarnas texter känner man många detaljer om folkens liv under vikingatiden. (källa)
  9. I dag associerar man däremot ofta till nazisterna när begreppet används eftersom de kategoriserade vissa folkslag som undermänniskor. Tyskar och skandinaver betecknades som germanska arier eller övriga övermänniskor. Främst judar kallades undermänniskor men även andra grupper såsom romer, polacker, negrer och ester – som är finsk-ugriska folk – ansågs som undermänniskor, precis som finnar, letter och litauer samt andra i nazisternas världsåskådning lägre stående folk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.