Skaparlust Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skaparlust, varianter, uttal och böjningar av skaparlust

Skaparlust synonym, annat ord för skaparlust, vad betyder skaparlust, förklaring, uttal och böjningar av skaparlust.

Vad betyder och hur uttalas skaparlust

Skaparlust uttalas skap|ar|lust och är ett substantiv.

Ordformer av skaparlust

Singular

skaparlust
obestämd grundform
skaparlusts
obestämd genitiv
skaparlusten
bestämd grundform
skaparlustens
bestämd genitiv

Skaparlust är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skaparlust

  1. Som en följd av sin pedagogiska läggning ville Carl Malmsten gärna se sin filosofi realiserad i form av något skolprojekt. Därigenom skulle hans livsåskådning kunna fortleva och vidareutvecklas genom generationer. En av grundprinciperna i hans pedagogik, som han presenterade i artikelserien "Principer för formsinnets fostran i barndoms- och ungdomsskolor" i Svenska Slöjdföreningens tidskrift (1921 sid. 109–116, 1922 sid. 97–110), var att barnets ursprungliga skaparlust bör tas om hand från de allra första skolåren och göras fruktbärande för hela livet. Han tog avstånd från slöjdundervisningen baserad på "modellserier" (färdiga ritningar till föremål, som eleverna skulle tillverka) som hade tillämpats i nära femtio år sedan slöjdlärarseminariet i Nääs grundades av Otto Salomon på 1870-talet. Hans ansträngningar resulterade 1927 i Olofskolan och 1930 i Carl Malmstens Verkstadsskola i Stockholm, som år 2000 blev en filial till Linköpings universitet. 1957 köpte han en lantgård i Vickleby kyrkby på Öland och startade där hantverksskolan Capellagården. Carl Malmsten har även gett namn åt Carl Malmsten Hantverksgymnasum i Valdemarsvik. (källa)
  2. Balzac hade svårt att tillägna sig en konstnärlig stil, han var ibland svulstig, ibland platt, hans språk ägde brister i välljud och åskådlighet, och han fick det aldrig helt i sin makt. Medveten om detta gjorde han sig mycken möda med själva utarbetandet av sina romaner, vilka han oavlåtligt förändrade och omformade i de åtta, tio korrektur på sina arbeten som han brukade läsa. Detta fruktansvärt tidsödande arbetssätt i förening med hans aldrig vilande skaparlust gjorde hans liv till ett oavbrutet, överansträngande arbete. (källa)
  3. Pirtola studerade 1971–1978 vid Helsingfors universitet och 1973–1974 vid Fria konstskolan. Han skrev konstkritik och -kommentarer bland annat för Ilta-Sanomat, radio och television. Som konstnär befann han sig ständigt i opposition mot konventionerna och utmanade gärna "den goda smaken" i bland annat tecknade serier, fotografier, videoprogram och performances. Mest känd blev han för sina insatser bakom utställningar av så kallad "ITE"-konst (ITE = "itse tehty elämä") med verk av bygdeoriginal och andra icke-professionella målare och skulptörer, hos vilka han spårade uttryck för en genuin skaparlust. Han verkade även som lärare, bland annat vid en egen konstakademi som han upprätthöll 1989–1990. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.