Skidlöpare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skidlöpare, varianter, uttal och böjningar av skidlöpare

Skidlöpare synonym, annat ord för skidlöpare, vad betyder skidlöpare, förklaring, uttal och böjningar av skidlöpare.

Vad betyder och hur uttalas skidlöpare

Skidlöpare uttalas skid|löp|are och är ett substantiv.

Ordformer av skidlöpare

Singular

skidlöpare
obestämd grundform
skidlöpares
obestämd genitiv
skidlöparen
bestämd grundform
skidlöparens
bestämd genitiv

Plural

skidlöpare
obestämd grundform
skidlöpares
obestämd genitiv
skidlöparna
bestämd grundform
skidlöparnas
bestämd genitiv

Skidlöpare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skidlöpare

  1. Den 28 december bröt trupperna upp från Haltdalen och tog sig över till gårdarna ovanför Floren kapell i Tydal, en sträcka på nästan 30 kilometer. På grund av det kalla vädret dog cirka 200 man på fjället. På nyårsafton var hela den armfeldtska armén samlad på gårdarna Ås och Østby längst upp i Tydal. Trupperna omfattade nu nästan 5 800 man. En förtrupp på 14 skidlöpare sändes över till Jämtland för att förbereda tillbakaryckningen inne i Sverige. (källa)
  2. När en inbjudan om det första Vasaloppet sändes till hans klubb IFK Norsjö ansåg de sig inte ha råd att skicka några skidlöpare men sedan tidningen Västerbottens-Kuriren erbjudit sig bekosta resa och uppehälle för en Norsjöåkare, anordnades en insamling som gjorde det möjligt att sända tre åkare. De tre åkarna: Ernst Alm, Oskar Lindberg och John Bergmark tackade för förtroendet med att bli 1:a, 2:a och 18:e och tog också lagsegern med 14 minuter tillgodo före Dala-Järna. Trots att han i Evertsberg var 20:e man och tio minuter efter täten så segrade Alm på tiden 7:32:49 och bekransades av Therese Eliasson. Alm själv hade ingen aning om denna ceremoni och beskrev det hela efteråt: "Det var väldigt roligt att åka in i Mora där alla hejade så på mig. Men jag känner mig lite olycklig för att jag i hastigheten nog knuffade till en dam som kom fram och kastade en lagerkrans över mig. Visste inte om den ceremonien, hade ju inte räknat med att vara först...". (källa)
  3. Stavgång är en motionsform som liknar gång men som utövas med så kallade gångstavar som hjälpmedel. Metoden uppfanns i Finland under 1950-1960-talet och var en del i de finska skidlöparnas sommarträning. (källa)
  4. "Ute i Slottsskogen låg snön i går hvit och grann. Täta folkmassor drogo dit, alla med backen som mål. På huvudvägarna ilade slädeckipagen fram under bjällerklang. Bärgshöjderna rundt om den nya skidbacken togos i besittning av skådelystna och nere på den stora åskådarplatsen böljade väldiga skaror. Det har nog aldrig varit så mycket folk samlat i Slottsskogen en vinterdag. Men så har ju vinteridrotten i en hast blifvit utomordentligt populär i Göteborg. Kl. 1 var det stora ögonblicket inne då Bragebacken skulle invigas, och de första skidorna i offentlig täfling ila utför stupen. Starten blåste startsignalen, musiken spelade upp, den förste skidlöparen tog fart utför backen, flög över stupet i ett huj — paff! — skidorna dunsade i backen och så bar det iväg utför och mellan de applåderande åskådarne. I denna täfling för göteborgare togs första priset af hr Albrecht Beck, GIF, före Einar Moe, GIF.". (källa)
  5. Stadsdelen bildades 1934. Den första stadsplanen togs fram 1933 av stadsplaneraren Albert Lilienberg. Den var mycket speciell, eftersom gatorna var utlagda som löparbanor runt en idrottsarena eller stadion. Detta område kallas för Olympiaområdet, och har gatunamn tagna från idrottsgrenar inom de olympiska spelen (Maratonvägen, Kulstötarvägen, Diskusvägen, Olympiavägen). Även kvartersbeteckningarna har olympiaanknytning (Sprintern, Skidlöparen, Olympiatruppen, Funktionären). Tre huvudgator fick sina namn uppkallade efter svenska idrottspionjärer. (källa)
  6. Tor är son till Oden och Fjorgyn. Han är den starkaste av gudarna, han härskar i Trudvang som betyder styrkans boning och hans sal, vilken har 540 rum, heter Bilskirne. Han åker i en vagn, som dras av bockarna Tanngnjost och Tanngrisner, och äger hammaren Mjölner, ett styrkebälte och järnhandskar. Han kallas oftast för "åskguden", för det är han, som orsakar åskan. Han är gift med Siv och har barnen Mode och Trud med henne. Tor har också sonen Magne med jättekvinnan Järnsaxa, och Siv har också en son från ett tidigare äktenskap. Han heter Ull och är en god skytt och den snabbaste skidlöparen, bra att åkalla i envig. (källa)
  7. Samerna i Jämtland har traditionellt varit sydsamer, det vill säga samer som talar sydsamiska eller åarjelsaemien gïele som språket heter på sydsamiska. Det avviker kraftigt från de nordliga samiska språken. Till följd av förflyttningar och ingiften finns numera även samer med annan bakgrund i Jämtland. Sydsamerna i Jämtland har historiskt haft nära sociala kontakter med sydsamerna som bor i Tröndelagen och utgör en minoritet inom Sameland. Till den sydsamiska kulturen hör bland annat jojken vuollie. Bland kända Jämtlandssamer märks sångerskan Lisa Thomasson (1878–1932), fotografen Nils Thomasson (1880–1975) och skidlöparen Torkel Persson (1894–1972). (källa)
  8. Alfred Dahlqvist föddes i Håsjö, östra Jämtland, 1914. Redan tidigt började barnen att åka skidor och Alfred tillhörde de som fick skidor på fötterna innan han kunde tala rent. De boende i Håsjöbygden blev allt mer intresserade av skidåkning. Nästan alla åkte skidor och duktiga skidlöpare fanns det gott om i alla byar. Mellan byarna rådde det givetvis rivalitet om vilken by som var mest framgångsrik. För boende i Håsjö gällde det i första hand Kälarne. (källa)
  9. Även av ovan nämnde Saxo Grammaticus nämns en lustig episod: Kung Harald som lär ha varit en god skidlöpare blev en gång utmanad i denna "sport" av sin ovän Palnatoke vid en sammankomst på Kullaberg i Skåne varvid Harald krävde att Palnatoke skulle åka nerför ett av de brantaste stupen vilket egentligen skulle innebära döden. Avsikten kom dock på skam då Palnatoke överlevde. Detta lär vara den äldsta refererade skidtävlingen i historien. Än idag kallas platsen Palnatokes skränt. (källa)
  10. 1981 ändrades dock reglerna. Kvinnor godkändes åter för start, och andra officiella kvinna i mål i Vasaloppet blev Meeri Bodelid med åktiden 5:28.08. Mellan Nordin och Bodelid hade dock åtskilliga kvinnor i manliga namn och maskerade till män under de 56 förbudsåren åkt Vasaloppet. Särskilt då den kvinna som avslöjades i en TV-intervju vid spåret 1980, Birgitta Westhed, vilket skapade press på att tillåta kvinnor. Sedan 1997 koras officiellt bästa kvinnliga skidlöpare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.