Skivbranschen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skivbranschen, varianter, uttal och böjningar av skivbranschen

Skivbranschen synonym, annat ord för skivbranschen, vad betyder skivbranschen, förklaring, uttal och böjningar av skivbranschen.

Vad betyder och hur uttalas skivbranschen

Skivbranschen uttalas skiv|bransch|en och är ett substantiv bestämd form.

Ordformer av skivbranschen

Singular

skivbranschen
bestämd grundform
skivbranschens
bestämd genitiv

Skivbranschen är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skivbranschen

  1. Release (musik) – skivbranschens ord för att ge ut en skiva eller album et cetera. (källa)
  2. Filmen är en fars som utspelar sig i reklam- och skivbranschen. Carl-Gustaf och Arne är reklamfotografer för direktör Oskarsson. De ramlar i ett badkar och blir avskedade. Carl-Gustaf är fotograf, Arne idégivare, Lola mannekäng. Det visar sig dock att deras tjänster kommer att behövas, eftersom Carl-Gustaf intalat direktör Oskarsson att reklamföretagets största kund fröken Lundgren absolut vill använda dem. När fröken Lundgren kommer på besök understryker Carl-Gustaf sitt intresse för henne genom att dansa med henne. Bettan Lundgrens största dröm är att få sjunga. Xylofonbolaget söker nya fynd, och Carl-Gustaf lyckas sprida nyheten att bolaget snart kommer att presentera en sångerska som ett världsfynd. Problemet är att denna sångerska inte finns. Carl-Gustaf försöker få direktör Svensson på artistförmedlingen att ta sig an fröken Lundgren. Hon sjunger så tavlorna ramlar ned. Direktör Svensson blir förälskad i fröken Lundgren, men hennes sång gillar han inte. I handlingen förekommer också en sjungande polis, som egentligen tänkte avbryta en reklamfotografering som Carl-Gustaf håller på med vid Sergels Torg. Men Carl-Gustaf får honom att sjunga istället. Intrigens höjdpunkt är fröken Lundgrens tilltänkta provsjungning, som avbryts av direktör Svensson. Istället får Carl-Gustaf tonårsmannekängen Annika att uppträda, hon skall sjunga på Nalen, tvekar, men ställer slutligen upp och gör succé. I slutscenen åker Carl-Gustaf och Annika iväg på gemensam bilsemester. (källa)
  3. Innan Beatles gav ut LP:n Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) hade LP-skivorna (för pop- och rockmusik) huvudsakligen fungerat som en uppsamling av artistens eller bandets senaste singlar plus några nya låtar. Men "Sgt Pepper's" förändrade mycket hastigt skivbranschen med dels enbart nya låtar, och framförallt ett slags tema för hela LP:n. I stället började eventuella singlar utkomma samtidigt med LP:n (och endast en singel per LP). Under det sena 1960-talet började många andra band främst fokusera på LP-formatet och somliga band övergav singelformatet helt och hållet. Det uppstod en ny kultur kring LP-skivorna, vilka allt oftare fick konstnärligt välgenomtänkta omslag samt låttexter på inner sleeve (det inre fodralet till just LP-formatet). Också dubbel-LP (och till och med trippel-LP) började dyka upp. Även här var Beatles tidigt ute med sitt White Album. Även vanliga "enkel-LP" försågs med s.k. "dubbelutvik" d.v.s. att fodralet kunde öppnas som på dubbel-LP. Det ökade utrymmet utnyttjades som "konstnärlig yta". Snart började även s.k. liveplattor, konsertupptagningar ges ut. Rolling Stones "Get Yer Ya's Out" (1970) och Deep Purples "Made in Japan" (1972) är två omtalade liveplattor, den senare är dessutom en dubbel-LP. George Harrisons (med flera) "Concert For Bangladesh" (1971) är ett exempel på en live-trippel-LP. The Clashs "Sandinista" (1980) är ett exempel på en studioinspelad trippel-LP. Samlingsplattor är ytterligare ett begrepp, som dock ej är specifikt knutet till LP och andra vinylskivor. Dessa är utvalda gamla favoritlåtar (som redan utgivits på LP eller CD) med en viss grupp eller artist och skall inte förväxlas med de före 1967 vanliga "singel-uppsamlingsplattorna" som omnämnts ovan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.