Skolinspektör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skolinspektör, varianter, uttal och böjningar av skolinspektör

Skolinspektör synonym, annat ord för skolinspektör, vad betyder skolinspektör, förklaring, uttal och böjningar av skolinspektör.

Vad betyder och hur uttalas skolinspektör

Skolinspektör uttalas skol|in|spekt|ör och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av skolinspektör

Singular

skolinspektör
obestämd grundform
skolinspektörs
obestämd genitiv
skolinspektören
bestämd grundform
skolinspektörens
bestämd genitiv

Plural

skolinspektörer
obestämd grundform
skolinspektörers
obestämd genitiv
skolinspektörerna
bestämd grundform
skolinspektörernas
bestämd genitiv

Skolinspektör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skolinspektör

  1. 2012 hade skolinspektören besökt skolan sju gånger på tre år. Efter den senaste tillsynen hösten 2011 rapporterades i januari 2012 bland annat att ingen av de i personalen som undervisade på gymnasienivå hade behörighet för det, att gymnasieutbildningen inte uppfyllde kraven på innehåll (med brister i den arbetsplatsförlagda undervisningen) och att man inte respekterade att rektorn ensam ska leda det pedagogiska arbetet. Den allvarligaste kritiken gällde den omfattande och otillåtna distansundervisningen av 15 elever två eller tre dagar i veckan som tillkommit efter Skolinspektionens besök 2010. Man rapporterade även att intrycket var att Laboraskolan var bättre än många andra skolor med lugn miljö utan disciplinproblem, hög måluppfyllelse med saklig och allsidig undervisning och med studiemotiverade elever. (källa)
  2. Arnold var son till den legendariske rektorn vid Rugby School Thomas Arnold. Han fick sin grundläggande uppfostran hos fadern på Rugby, kom 1842 till Oxford och blev fellow i Oriel College 1845. Han var åren 1847–1851 privatsekreterare hos lord Lansdowne och därefter, 1851–1886, skolinspektör. Han kallades till hedersdoktor i Edinburgh 1869, i Oxford 1870 och i Cambridge 1883. (källa)
  3. Kerstin Nordendahls far var lärare och skolinspektör. Hon växte upp i Borås men flyttade senare till Stockholm. Hennes bror Einar Nordendahl blev ingenjör och även han var bosatt i Stockholm. Syskonen ska ha stått varandra nära och delat bostad i huvudstaden. Kerstin Nordendahl fick, för att vara flicka, en för sin samtid mycket god utbildning. Efter att ha avslutat studierna vid Nya Elementarläroverket för flickor i Göteborg 1899 fortsatte hon med kurser i huslig ekonomi och slöjd, möjligen med ambitionen att bli lärare. År 1902 bytte hon dock bana och började en sjuksköterskekurs vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Därefter genomgick hon också Sophiahemmets sjuksköterskeskola i Stockholm, en av de främsta utbildningarna i Sverige. Även efter utbildningen var Sophiasystrarna knutna till Sophiahemmet, men villkoren var stränga och Kerstin Nordendahl övergick därför, efter några år, till Röda korset. Hon arbetade som avdelningssköterska vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm, vidareutbildade sig, handledde elever och tjänstgjorde också internationellt, till exempel i Grekland 1913 under Balkankriget. Kerstin Nordendahl var ogift. Före 1939 var giftermål skäl för avsked för kvinnor i statlig tjänst. (källa)
  4. Lars-Olof Sjöberg blev fil.kand. 1952, fil.mag. 1954, fil.lic. 1959 och fil.dr. i grekiska vid Uppsala universitet 1962. Han var lektor vid försöksgymnnasiet i Nacka 1963–1966, studierektor vid Saltsjöbadens samskola 1966–1969, t.f. rektor vid Nacka gymnasium 1969–1971, biträdande skoldirektör i Södertälje 1971–1975, skolinspektör vid länsskolnämnden i Stockholms län 1975–1986 och länsskolinspektör länsskolnämnden i Gävleborgs län 1987–1989. Lars-Olof Sjöberg var museidirektör och chef för Medelhavsmuseet i Stockholm 1989–1993 och arbetade därefter som utredare vid Riksantikvarieämbetet. (källa)
  5. Bert Stålhammar, son till en baptistpastor, var rektor vid Askersunds gymnasium och fackskola och därefter skolinspektör (länsskolinspektör) 1976–1989. Han tog filosofie doktorsexamen vid Uppsala universitet 1984 på en avhandling om rektorsrollen i grundskolan och var efter det universitetslektor från 1989 och docent vid Uppsala universitet från 1989. Från 1989 var han verksam på dåvarande Högskolan i Örebro, där han doktorerade om rektorsfunktionen i grundskolan. Han kom även att bli initiativtagare till Skolledarhögskolan i Örebro, och blev professor emeritus i pedagogik. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.