Skollunch Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skollunch, varianter, uttal och böjningar av skollunch

Skollunch synonym, annat ord för skollunch, vad betyder skollunch, förklaring, uttal och böjningar av skollunch.

Vad betyder och hur uttalas skollunch

Skollunch uttalas skol|lunch och är ett substantiv.

Ordformer av skollunch

Singular

skollunch
obestämd grundform
skollunchs
obestämd genitiv
skollunchen
bestämd grundform
skollunchens
bestämd genitiv

Plural

skolluncher
obestämd grundform
skollunchers
obestämd genitiv
skolluncherna
bestämd grundform
skollunchernas
bestämd genitiv

Skollunch är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skollunch

  1. Längre rast, vanligen minst 30 minuter, någon gång mellan förmiddagen och tidiga eftermiddagen. Lunchrasten inkluderar vanligen skollunch. I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket att skollunchen serveras på fasta tider någon gång mellan 11 och 13, samt att minst 20 minuter avsätts för elever att sitta och förtära måltiden (servering och avdukning ej inräknat). (källa)
  2. Smörgås med pålägg är vanlig mat i norra Europa. En smörgås kan inom de nordiska matkulturerna ätas när som helst på dagen, till alla mål. Vanligt förekommande är smörgåsen till frukost. I Sverige och Finland är skollunchen lagstadgad, medan i många andra länder är det vanligt att elever tar med sig matsäck eller matlåda. I exempelvis Danmark och Norge brukar en sådan innehålla smörgåsar med pålägg. Till middag förekommer smörgåsen som regelbundet tillbehör till vissa maträtter, till exempel soppa. Bröd med pålägg finns även att köpa via snabbmatsrestauranger, kaféer och livsmedelsbutiker. Många restauranger har smör och bröd att erbjuda till maten. (källa)
  3. Från 1960-talet och fram till början av 1990-talet var fluorsköljning ett obligatoriskt inslag bland låg- och mellanstadieelever i svenska skolor. Av besparingsskäl upphörde den obligatoriska fluorsköljningen. Under 2000-talet har det åter blivit vanligare i skolorna. En del skolor erbjuder även fluorsköljning till eleverna i samband med skollunchen. (källa)
  4. Ålstensskolan ritades och byggdes efter ritningar av arkitekt Ture Ryberg, en av Stockholms största skolbyggnadsarkitekter. Ålstens folkskola, som den först hette, blev den åttonde skolan i Brommas skolhistoria. Skolbyggnaden invigdes 1929, men 1928 räknas som byggår. Skolan byggdes i funktionalistisk stil. På bottenplanet fanns i den långa längan utrymmen för en så kallad matbespisning för skolfrukosten (skollunchen), gymnastiksal, simbassäng och tvagningsrum, läkarmottagning och tandläkarpraktik för skolbarnen, rektorsexpedition och vaktmästarbostad. Klassrummen rymdes i de två övre våningarna. Då skolan var nybyggd fanns inga toaletter, utan barnen fick gå ut på skolgården till en mindre sidobyggnad, där det fanns toaletter. För de litet äldre eleverna fanns det vid Ålstens folkskola under sommarloven möjlighet att erhålla ett planteringsland i Stockholms folkskolors skolträdgård. Under ledning av lärarpersonal skulle eleverna då under sommarlovet regelbundet infinna sig i skolträdgården för att följa upp arbetet i det egna planteringslandet med sådant som vattning och ogräsrensning. Både prydnadsväxter och nyttoväxter odlades. Skolträdgårdens planteringsland låg öster om skolgården. (källa)
  5. Skolrestaurangen är utrustad med ett modernt kök samt två matsalar för eleverna. I anslutning till restaurangbyggnaden finns även en cafeteria som används av skolan under skoltid och av allmänheten efter skoltid. I skolrestaurangen serveras skollunch till både personal och elever som går i Nacka gymnasium och Eklidens skola. Restaurangbyggnadens bottenvåning har blivit utrustad med nya lokaler för Nacka gymnasiums frisörutbildning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.