Skuldsätta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skuldsätta, varianter, uttal och böjningar av skuldsätta

Skuldsätta synonym, annat ord för skuldsätta, vad betyder skuldsätta, förklaring, uttal och böjningar av skuldsätta.

Vad betyder och hur uttalas skuldsätta

Skuldsätta uttalas skuld|sätta och är ett verb, böjs som sätta.

Skuldsätta betyder:

Ordformer av skuldsätta

Aktiv

skuldsätta
infinitiv
skuldsätter
presens
skuldsatte
preteritum
skuldsatt
supinum
skuldsättande
presens particip
skuldsätt
imperativ

Passiv

skuldsättas
infinitiv
skuldsätts
presens
skuldsattes
preteritum
skuldsatts
supinum

Perfekt particip

skuldsatt en
~ + subst.
skuldsatt ett
~ + subst.
skuldsatta den/det/de
~ + subst.
skuldsatte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

skuldsättes
presens

Skuldsätta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Skuldsätta på Engelska

  • blame, put one in debt, place in debt, indebt

Hur används ordet skuldsätta

  1. Skuldsanering innebär att en skuldsatt person, helt eller delvis, befrias från skyldigheten att betala sina skulder. I Sverige kan fysiska personer få skuldsanering enligt skuldsaneringslagen. För företag och andra juridiska personer gäller andra regler, exempelvis ackord. Även konkurs tillämpas oftare för juridiska personer i syfte att få tillbaka fordringar, privatpersoner behåller sina skulder om de går i personlig konkurs. (källa)
  2. Gäldstuga var förr ett häkte för människor satta i skuld (gäld), då de inte kunde betala skulden. De var vanliga fram till 1800-talet., och där inne fick den skuldsatte sitta tills anhöriga betalat skulden (se bysättning). Eftersom det var stadgat att de bysatta inte fick hållas i "nesligt häkte" tillsammans med personer som var häktade för brott, hölls de inlåsta i speciella lokaler. Bysättningshäkten – ett annat namn för gäldstugor – fanns vanligen inom länsfängelserna eller kronohäktena. I Stockholm fanns ett särskilt bysättningshäkte på Hornsgatan 82 (tidigare Hornsgatan 74), och i universitetsstäderna fanns även särskilda häkten för akademiker fram till 1852 då den akademiska jurisdiktionen togs bort. Underhållet för den bysatte bekostades av borgenären. (källa)
  3. Serien handlar om en grupp på 456 personer, från alla samhällsskikt men djupt skuldsatta, som inbjuds att spela en serie barnspel med livshotande konsekvenser för att få en chans att vinna 45,6 miljarder KRW (motsvarande cirka 335 miljoner svenska kronor). (källa)
  4. Kronofogdemyndigheten har vidare ett uppdrag att söka minska antalet skuldsatta personer och att hjälpa människor med obetalda skulder, banklån, hyror, fakturor, skatter eller liknande. Myndigheten ska tillse att hårt skuldsatta så småningom kan få en ordnad ekonomi. Detta ska ske genom rådgivning och skuldsanering. Mer konkreta tjänster såsom förhandlingar med borgenärer sker bara i viss utsträckning. Kronofogdemyndigheten har totalt över 2 000 anställda och kontor över hela Sverige. (källa)
  5. Efter många år av krig hade den nya nationen en ansträngd ekonomi och var hårt skuldsatt. Med Hamilton som arkitekt utformades den ekonomiska politiken. Programmet inriktades på fyra områden: statsskulden, federala inkomster, myntsystemet och centralbanken. (källa)
  6. Kenneth "Ken" William Bates, född 4 december 1931, är en engelsk affärsman mest känd som före detta ordförande och ägare av fotbollsklubben Leeds United. Han var dessförinnan ordförande och majoritetsägare av Chelsea FC innan Chelsea såldes till Roman Abramovitj. Bates hade köpt den hårt skuldsatta klubben 1982 för ett pund, och när den såldes i juli 2003 var köpesumman 140 miljoner pund. (källa)
  7. I Sverige förekommer människohandel för sexuella ändamål främst i storstäder, men fenomenet existerar även på mindre orter runtom i landet. Som tidigare benämnt är det oftast kvinnor och unga flickor som utnyttjas och de flesta av dem förs till Sverige från främst Rumänien, Nigeria och Polen. De flesta kvinnorna är medvetna om att de kommer utnyttjas för prostitution, men de förblir omedvetna om de riktiga villkoren som ingår i det. De utlovas oftast andra villkor än vad de utsätts för. Exempelvis kan de komma till att skuldsättas och förväntas i många fall betala tillbaka pengar för resekostnader, hyra, annonsering, föda och hygienartiklar, något som de inte blev lovade från början. (källa)
  8. Kronoinspektör är en förrättningsman vid Kronofogdemyndigheten i Sverige. Förrättningsmannen utför tvångsåtgärder på ansökan av den person som begär verkställighet och på dennes vägnar. Kronoinspektörens arbetsuppgifter består i att utreda en skuldsatts ekonomi och fatta beslut om tvångsåtgärder som utmätning av fast- och lös egendom eller utmätning i lön. I dessa beslut ska beaktas såväl borgenärens rätt till betalning, som gäldenärens skydd mot alltför ingripande åtgärder. Samtidigt måste alla tjänsteåtgärder ske med författningsstöd, främst i Utsökningsbalken (1981:774) och utsökningsförordningen (1981:981). (källa)
  9. Denna sedeskildring, som bröderna i ett förord närmast ber om ursäkt för att de skrivit, beskriver en hederlig bondflicka och hennes undergång i Paris. Huvudpersonen ska ha baserats på en av brödernas egna tjänarinnor, vilken vid sin död visade sig ha levt ett dubbelliv som hennes arbetsgivare inte märkt. Germinie Lacerteux är en ung kvinna med enkla men starka känslor som jobbar hos den en gång välbärgare men mycket hedersamma mademoiselle Varandeuil. Därigenom har hon själv ett oerhört gott rykte i kvarteret men hennes olycka blir en förälskelse i den unge och sköne men ruttne Jupillon. Därefter genomgår Germinie bland annat en hemlighållen graviditet, skuldsätter sig upp över öronen för sin älskares skull och börjar därefter leva utsvävande sedan han svikit henne. Hela tiden lyckas hon emellertid dölja detta för sin omtänksamma arbetsgivare som ingenting anar förrän i romanens tragiska slutakt. (källa)
  10. Lars Molins "förord" till serien: "Varje generation har sin ödestid, de få dagar, veckor eller bara timmar då vi fattar avgörande beslut som sedan får betalas eller avnjutas genom ett helt långt liv. Det är den tid då vi förälskar oss, avlar barn, handlar trolöst eller på annat sätt skuldsätter oss känslomässigt för hela livet. Detta ska bli berättelsen om tre generationers känsloreverser, några av dem inte förfallna till betalning. Det är ingen serie, utan en långfilm på sexton timmar, om några människor och deras drömmar, om hur dagens Sverige blir till.". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.