Skyddsrum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skyddsrum, varianter, uttal och böjningar av skyddsrum

Skyddsrum synonym, annat ord för skyddsrum, vad betyder skyddsrum, förklaring, uttal och böjningar av skyddsrum.

Vad betyder och hur uttalas skyddsrum

Skyddsrum uttalas skydds|rum och är ett substantiv.

Ordformer av skyddsrum

Singular

skyddsrum
obestämd grundform
skyddsrums
obestämd genitiv
skyddsrummet
bestämd grundform
skyddsrummets
bestämd genitiv

Plural

skyddsrum
obestämd grundform
skyddsrums
obestämd genitiv
skyddsrummen
bestämd grundform
skyddsrummens
bestämd genitiv

Skyddsrum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skyddsrum

  1. På svenska är bunker ett vidare begrepp, som dels omfattar täckta stridsvärn men även skyddsrum och större försvarsanläggningar som ubåtsbunkrar. (källa)
  2. Skyddsanläggningar (bunker, skyddsrum eller försvarsanläggningar). (källa)
  3. Fram till 2000-talet hade så gott som varje kommun i Sverige en skyddad berganläggning där kommunens ledningsfunktioner skulle samgruppera med myndigheter som länsstyrelse, räddningstjänst, polis och enheter ur det civila försvaret. Ett exempel på civil ledningsplats är ledningscentralen i Gullarp, Eslövs kommun. Motsvarigheterna i Göteborg (Bofinken på Hisingen och Spoven/Uttern vid Delsjöarna) samt Stockholm (Elefanten, Sollentuna och Vargen, Huddinge) diskuteras ofta på Internet. I motsats till Vargen är Elefanten bevarat i sin helhet och frågan har väckts om byggnadsminnesförklaring. Något som kan noteras är den utstickande namnsättningen, med namn på olika djurarter, på samma sätt som försvaret har namngett sina anläggningar. Typiskt för de lite större kommunerna, som i nutid alltså har huvudmannaskapet för den här typen av lokala anläggningar, är att nedläggning inte lika ofta har varit aktuellt som i många mindre kommuner. Några ledningscentraler förlades i berg, andra låg i ett normalt skyddsrum, exempelvis under kommunalhuset eller en brandstation. I nästan varje kommun inrättades en ledningscentral, exakt hur många som byggdes är oklart. (källa)
  4. Vandringssägner om topphemliga sjukhus insprängda i berg finns i många städer. Det är delvis sant, men de handlar inte om militärsjukhus utan förberedda bergrum för att kunna flytta befintliga civila sjukhus under jord i samband med krig eller naturkatastrofer. De är inte hemliga för de används även som skyddsrum för allmänheten. Södersjukhuset är exempelvis från 1994 katastrofmedicinskt centrum (Disaster Emergency Center, DEMC). (källa)
  5. Försvar innebär att bekämpa fientliga anfall mot den egna positionen. Vid försvar har det försvarade området ofta förberetts noggrant. Finns det gott om tid att förbereda försvaret kan man bygga skyddsrum, skyttevärn och göra andra fältarbeten som mineringar och hinder. (källa)
  6. Neutronbomben konstruerades för att bekämpa bepansrade förband. Lätta material som finns i jord och vatten skyddar bättre mot neutroner än tunga material som finns i pansar. Det innebär att skyddsrum ger ett bättre skydd än pansarfordon. Neutronbomber är därför främst meningsfulla som vapen mot mål som kan överleva tryckvågen, men som är känsliga för strålning. Grupper av stridsvagnar är ett typiskt sådant mål. (källa)
  7. I ett antikt tempel i Khorsabad i nuvarande Irak har forskare hittat världens äldsta lås. Någon tillhörande nyckel fanns inte bevarad, men utifrån liknande fynd är forskarna övertygade om att nyckeln bestod av en rektangulär träbit med taggar. De gamla nycklarna har använts till förvaringsrum för värdesaker och speciella skyddsrum där man sökte skydd mot fiender och rövare. (källa)
  8. Begreppet skyddsrum är också en juridisk term som definierar vad en stat anser vara ett ändamålsenligt skyddsrum, vilket betyder att en lokal är endast ett skyddsrum i officiell mening om staten anser det vara det. För svensk del finns reglerna definierade i lagen om skyddsrum (SFS 2006:545). Vad som i praktisk mening kan fungera som ett skyddsrum kan däremot vara i princip vilket utrymme som helst. Några typiska anläggningar som kan användas som improviserade skyddsrum är källarnedgångar, tunnlar och tunnelbanor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.