Sländtrissa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sländtrissa, varianter, uttal och böjningar av sländtrissa

Sländtrissa synonym, annat ord för sländtrissa, vad betyder sländtrissa, förklaring, uttal och böjningar av sländtrissa.

Vad betyder och hur uttalas sländtrissa

Sländtrissa uttalas sländ|trissa och är ett substantiv.

Ordformer av sländtrissa

Singular

sländtrissa
obestämd grundform
sländtrissas
obestämd genitiv
sländtrissan
bestämd grundform
sländtrissans
bestämd genitiv

Plural

sländtrissor
obestämd grundform
sländtrissors
obestämd genitiv
sländtrissorna
bestämd grundform
sländtrissornas
bestämd genitiv

Sländtrissa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sländtrissa

  1. På boplatsen har ett betydande antal små fisk ben, som visar på nätfiske. Bärnstensfynd hela 182 har gjorts, fler än vid någon annan bosättning i Estland. Ett gravfält i bosättningen där de döda begravdes troligen i bostadshusen, 24 gravar hittades. Många skulpterade hängen med anknytning till benpläterade föreställningar har hittats. Dessa är figurer av djur, fåglar och människor, de senare är särskilt sällsynta och Tamulas antropomorfa fynd är de enda av sitt slag i Estland. Man fann de äldsta sländtrissorna av lera i Estland, vilket visar på att man tillverkat linnetextilier. Eftersom bosättningen ligger i ett torvlager har ben och hornfynden bevarats väl på platsen. (källa)
  2. Sommaren 2010 hittades en sländtrissa med en fornnordisk runinskription i Saltfleetby St Clement, Lincolnshire. Den har daterats till tidigt 1000-tal. En del av runinskriptionen lyder: Oþen.ok.einmtalr.ok.þalfa.þeir.ielba þeruolflt ok Kiriuest. Detta har tolkats som - "Óðinn ok Heimdallr ok Þjálfa þeir hialpa þer Úlfljót ok ?..." På svenska blir det "Oden och Heimdall och Tjalve, de hjälpa eder Ulfljot och..." Området i fråga tillhörde den sk Danelagen som hade en delvis nordisk, i synnerhet dansk, befolkning på den tiden. Texten är sannolikt författad av en i England boende dansk kolonisatör. (källa)
  3. Den begravde personen hade kremerats och de brända benen hade senare placerats i ett järnkärl i mitten av skeppet. Gravgåvor hade sedan lagts på och runt skeppet, och trots att graven i gammal tid har plundrats återstod en del. Bland gravgåvorna fanns rester efter hästmundering såsom tre stigbyglar, sadel, en vagn och rikt dekorerade beslag från en sele. De rikt dekorerade beslag som hittades i graven har gett namn åt Borrestilen. På skeppets båda sidor hade varsin häst nedlagts och på en sida låg även en hund, och utanför skeppet hittades en till häst som enligt vägarbetarna var stående när den hittades. Rester efter en glasbägare från södra England eller Frankrike hittades också. Lite mer vardagliga föremål hittades i graven: beslag efter en knivslida, en liten bjällra, en stor bergskristallpärla, en sländtrissa, järngrytor och husgeråd. (källa)
  4. Gagat har använts under forntiden till bland annat ringar, sländtrissor och liknande föremål. I ett fåtal vikingatida lokaler, mestadels från Birka, förekommer föremål av gagat i gravar, bland annat spelpjäser, enkla ringar utan känd användning och liknande små föremål. Troligen har stenen därifrån importerats från Whitby i England. (källa)
  5. Fram till 1500-talet då spinnrocken fann sin väg till Sverige, spann man tråden med hjälp av sländor försedda med rotationsvikter i form av sländtrissor. Lin är ett tyg som nästan alltid har funnits i Sverige. Man brukar säga att det härstammar från Island men vissa hävdar också att det kommer ifrån norra Sverige. Man framställer tyget under våren eller någon gång under sommaren. Detta kan bara inträffa sedan den marinblåa rosen har vissnat. (källa)
  6. Spinning för hand förekom i Europa redan omkring 6 000 f.Kr., vilket framgår av sländor i Sesklokulturen i det tidigneolitiska Grekland. Man vet inte om de spann ull eller linne. Först 2 000 år senare är linne belagt. På 1300-talet uppfanns spinnrocken och på 1500-talet kom den till Skandinavien i form av en trampmodell. Dessförinnan spann man med hjälp av sländor försedda med sländtrissor som ökade rotationsmöjligheterna. (källa)
  7. I Linneryds by har det bott folk länge. Det finns arkeologiska fynd från stenåldern, bland annat har man hittat yxblad. Vackert utsirade stenar som använts till sländtrissor har också hittats. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.