Smedmästare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder smedmästare, varianter, uttal och böjningar av smedmästare

Smedmästare synonym, annat ord för smedmästare, vad betyder smedmästare, förklaring, uttal och böjningar av smedmästare.

Vad betyder och hur uttalas smedmästare

Smedmästare uttalas smed|mäst|are och är ett substantiv.

Ordformer av smedmästare

Singular

smedmästare
obestämd grundform
smedmästares
obestämd genitiv
smedmästaren
bestämd grundform
smedmästarens
bestämd genitiv

Plural

smedmästare
obestämd grundform
smedmästares
obestämd genitiv
smedmästarna
bestämd grundform
smedmästarnas
bestämd genitiv

Smedmästare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Smedmästare på Engelska

  • blacksmither

Hur används ordet smedmästare

  1. Elin Svensson var dotter till smedmästare Karl Alfred Andreasson och Amalia Bernhardina. Föräldrarna var starkt religiösa och ointresserade av politik. Dotterns sociala engagemang väcktes i skolan, där hon hade fem klasskamrater som var barnhemsbarn. Eftersom de inte hade råd att köpa en penna för fem öre fick de gå fram till katedern och hämta, varför de kallades fattigpennor. I hela sitt liv avskydde Elin Svensson tanken att någon skulle diskrimineras för att föräldrarna hade för litet pengar. Om hennes egen familj hade haft råd skulle hon ha studerat vidare. I stället började hon på Krokslätts fabriker, senare Jakobsdals kamgarnsspinneri, där mamman var textilarbetare. Mellan 1950 och 1972 var hon gift med speditionsförman Henning Valdemar Svensson. (källa)
  2. I unga år arbetade han som "vaktepåg" men kom tidigt att gå i smedlära och blev så småningom smedmästare. År 1892 erhöll han anställning som smidesmästare vid den militära vapensmedjan Tyggården (nuvarande Regionmuseet) i Kristianstad och bosatte sig då i staden. (källa)
  3. Johan Wilhelm Fåhræus hade under lång tid försökt övertyga magistraten om att bilda en frivillig brandkår, den Frivilliga Bergnings-Corpsen, som skulle bistå fattiga husägare, som oftast förlorade allt de ägde vid brand. Det som inte brann upp stals ofta. Men det var först i och med branden den 1 april 1839 i Hembergs stallbyggnader som kommerserådet Carl-Martin Lundgren, stadens ledande man och även brandchef, mer eller mindre tvingades att agera och ge Johan Wilhelm Fåhræus klartecken att utveckla sin idé. Detta gavs redan den 14 april 1839, bara 13 dagar efter branden. Fåhræus samlade en sjumannakommitté bestående av handlanden Lars Andreas Cronholm, handlanden Fritz Hemberg, boktryckaren J. Österberg, smedmästaren Christian Otterström, bryggaren P. Swensson och tullförvaltaren Axel Wilhelm Bolinder. Mötena hölls i balsalen på hälsobrunnen Surbrunn, apotekarnas gamla lantställe, som då drevs av traktören Johan Andreas "Pangen" Amilon. (källa)
  4. Oscar Hult var son till smedmästaren Olof Hult på Kristineholm och arbetade i ungdomen som smedlärling och smed på gården. 1882 lämnade han dock Kristineholm och blev metallarbetare i Stockholm bland annat för AB Separator tillsammans med yngre brodern Carl Alrik. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.