Sommarvärd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sommarvärd, varianter, uttal och böjningar av sommarvärd

Sommarvärd synonym, annat ord för sommarvärd, vad betyder sommarvärd, förklaring, uttal och böjningar av sommarvärd.

Vad betyder och hur uttalas sommarvärd

Sommarvärd uttalas sommar|värd och är ett substantiv.

Sommarvärd betyder:

Ordformer av sommarvärd

Singular

sommarvärd
obestämd grundform
sommarvärds
obestämd genitiv
sommarvärden
bestämd grundform
sommarvärdens
bestämd genitiv

Plural

sommarvärdar
obestämd grundform
sommarvärdars
obestämd genitiv
sommarvärdarna
bestämd grundform
sommarvärdarnas
bestämd genitiv

Sommarvärd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sommarvärd

  1. Sommar är ett program i Sveriges Radio som varje sommar sänds i P1. Programledarna är särskilt inbjudna "sommarvärdar" (eller "sommarpratare") som ansvarar för var sin dag, och de presenterar sig själva, fritt valda ämnen och musik som de själva valt. I regel väljs aktuella personer till sommarvärdar. Sommar har en motsvarighet i december som heter Vinter.
  2. Det första programmet sändes den 29 juni 1959. Idén till programmet kom från Tage Danielsson, som då var chef för radiounderhållningen på Sveriges Radio, och producenten Jörgen Cederberg, som också var den allra första sommarvärden. De första åren sändes programmet omväxlande i P1 och P2, ibland samsändes det i båda kanalerna.
  3. I början av programmets historia fungerade de så kallade sommarvärdarna som hallåor, och samma personer återkom många gånger i denna roll de första åren. Utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark var sommarpratare 50 gånger, lika många gånger som Jörgen Cederberg, ett numera svårslaget rekord. Gösta Knutsson var sommarvärd 42 gånger, Maud Reuterswärd 34 gånger, Georg Eliasson 28 gånger, Pekka Langer 26 gånger, Carl-Uno Sjöblom och Lars Ulvenstam bägge 22 gånger, Bengt Feldreich och Carl-Olof Lång bägge 21 gånger. Hans Alfredson och Tage Danielsson har båda hörts i "Sommar" 16 gånger. Utrikeskorrespondenten och kåsören Barbro Alving (signaturen "Bang") var sommarvärd 13 gånger.
  4. Numera håller sommarvärdarna personliga program och får tala om "i princip vad som helst" och väljer själva musiken. Varje år uppmärksammas presskonferensen och programmen stort i landets samtliga massmedier. Sveriges Radio sänder regelmässigt direkt från presskonferensen, ofta med Ulf Elfving som rapportör och intervjuare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.