Sop Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sop, varianter, uttal och böjningar av sop

Sop synonym, annat ord för sop, vad betyder sop, förklaring, uttal och böjningar av sop.

Vad betyder och hur uttalas sop

Sop uttalas sop och är ett substantiv -en -ar.

Sop betyder:

Ordformer av sop

Singular

sop
obestämd grundform
sops
obestämd genitiv
sopen
bestämd grundform
sopens
bestämd genitiv

Plural

sopar
obestämd grundform
sopars
obestämd genitiv
soparna
bestämd grundform
soparnas
bestämd genitiv

Sop är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sop

  1. Sopborste, eller sop är en hushållsartikel utformad som en borste som främst används vid städning. Sopborsten används när man ska sopa något, till exempel sand, damm eller matrester. På senare tid har dock dammsugaren tagit över borstens användningsområden. Sopborstar används ofta tillsammans med sopskyfflar. (källa)
  2. En sopmaskin är en maskin som används för att sopa och suga upp torrt damm och skräp inomhus och utomhus. Tennant Corporation i USA byggde den första sop- och sugmaskinen och har fortsatt att utveckla maskintypen sedan dess. Det finns hand-, gasol-, batteri-, bensin- och dieseldrivna sopmaskiner att köpa på den svenska och internationella marknaden. (källa)
  3. Lösningen på problemet blev Lövsta sopstation som hösten år 1889 kunde börja med sin verksamhet när det första soptåget "Silverpilen" med avfall och latrin gick från Stockholm till Lövsta. Efter en del protester från befolkningen i omgivningen gavs år 1893 klartecken att behålla och utöka stationen. (källa)
  4. Sven-Olof Petersson, eller SOP som han kallades efter sina initialer, var saxofonist i en av Värmlands mest kända jazzorkestrar, Ave Lundells. Med Ave Lundell hade Monica Zetterlund sjungit innan hon for ut i världen och blev berömd. Sven-Olof Petersson blev medlem i Sven-Ingvars 1962 och blev gruppens saxofonist. Han spelade även tvärflöjt, synth och tamburin. Det var Sven-Olof Petersson som skrev manus till långfilmen Under ditt parasoll som blev ett dunderfiasko 1967. Han gjorde också många fina tonsättningar till Sven-Ingvars hyllade Frödingplatta 1971 och blev så småningom till kapellmästare och kamrer för gruppen. Han slutade i Sven-Ingvars 1987 för att ägna sig åt arkitektritningar till Bofors. Senare år har han spelat saxofon i Karlstad Big Band. (källa)
  5. Svenska kvastar har traditionellt tillverkats av björkris. Till skillnad från den japanska kvasten i bilden här intill, som sopar med risets ändar, är den traditionella svenska björkkvasten vinklad i ungefär 45 grader vid skaftet. Vid användningen föser man ihop skräpet med bredsidan av riset. (källa)
  6. Som ett alternativ till plogning och sandning har man för cykelbanor börjat införa en kombination av sopning och saltning, kallad sopsaltning, så att cyklisterna åker på bar asfalt. Odense kommun i Danmark har sedan slutet av 1980-talet tillämpat saltning av cykelbanor, sedan mitten av 1990-talet uteslutande med användning av saltlag i stället för torrt vägsalt och från slutet av 1990-talet med saltningsaggregatet monterat på samma fordon som sopar cykelbanan,. Metoden provades för första gången i Sverige i Linköpings kommun vintern 1998/1999 inom ramen för Anna Bergströms (numera Niska) doktorsavhandling, i vilken resultaten redovisades. Metoden har provats och utvärderats bland annat i Stockholms kommun med start vintern 2012/2013 och Karlstads kommun vintern 2014/2015. Fram till november 2016 har metoden börjat tillämpas i 15 svenska kommuner. (källa)
  7. Curling är en lagsport där de tävlande turas om att skjuta iväg en handtagsförsedd granitsten mot en måltavla målad på isen, kallad boet. Ett lag består av 4 spelare. Boet är 12 fot (cirka 3,6 meter) i diameter. En spelare i laget skjuter iväg stenen medan två andra spelare i laget sopar framför stenen med kvastar för att styra stenen över banan. Lagets fjärde medlem, kallad skip(per) eller lagkapten, står vid boet och vägleder de andra. Lagkaptenen läser isen, lägger upp taktiken för laget och ger ofta även instruktioner för sopningen. Med sopningen påverkas stenens friktion mot isen och därigenom hur långt stenen glider och hur kraftigt den vrider sig eller curlar. Vanliga uppgifter i curling är att lägga in en sten i boet, lägga upp en gard som hinder för andra stenar, slå ut en liggande sten eller att vicka genom att träffa en liggande sten så att slagstenens bana ändras. Varje lagmedlem har två stenar. Det är alltså 8 stenar per lag eller totalt 16 stenar som spelas i varje omgång. Poäng räknas för varje sten i boet som ligger närmare centrum, tee, än motståndarens bästa sten efter avslutad spelomgång. En match omfattar vanligen åtta eller tio spelomgångar. Om matchen därefter är oavgjord spelas vanligen en extraomgång. (källa)
  8. Hur säker är du själv på lön och social status när IT-utvecklingen sopar bort hela sektorer av ekonomin eller globaliseringen flyttar tillverkning till Bangladesh? Kanske är att köra matbud för Uber Eats nästa anhalt. (källa)
  9. Med hjälp av en städmaskin kan en man städa industrilokaler, varuhus och större kontorslandskap på mycket kortare tid än vid manuell städning. Med en hastighet på upp till 5 m/s och en bredd på 180 cm sopar, skurar och skrapar man ett område på 20.000 m² på några timmar. Maskinen kan dock inte komma åt under och bakom saker men en person bukar gå före för att flytta ut skräpet till mitten så maskinen kan ta upp det. Maskiner utan sopaggregat, om ens då om de inte är riktigt stora, klarar inte glasspinnar, chipspåsar, ölburkar och liknande. (källa)
  10. Neue Besen kehren gut – "Nya kvastar sopar bäst". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.