Sovjetstat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sovjetstat, varianter, uttal och böjningar av sovjetstat

Sovjetstat synonym, annat ord för sovjetstat, vad betyder sovjetstat, förklaring, uttal och böjningar av sovjetstat.

Vad betyder och hur uttalas sovjetstat

Sovjetstat uttalas sov|jet|stat och är ett substantiv.

Ordformer av sovjetstat

Singular

sovjetstat
obestämd grundform
sovjetstats
obestämd genitiv
sovjetstaten
bestämd grundform
sovjetstatens
bestämd genitiv

Plural

sovjetstater
obestämd grundform
sovjetstaters
obestämd genitiv
sovjetstaterna
bestämd grundform
sovjetstaternas
bestämd genitiv

Sovjetstat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sovjetstat

  1. Memorial (ryska: Мемориал) är en internationell människorättsorganisation som verkar i ett antal före detta Sovjetstater. Organisationens verksamhet är framförallt inriktad på forskning kring och publicering av material om Sovjetunionens totalitäristiska historia, samt att övervaka mänskliga rättigheter i dagens Ryssland och före detta sovjetstater. (källa)
  2. Det medeltida begreppet Tredje riket omvandlades av den tyske författaren Arthur Moeller van den Bruck (1876–1925) som i boken Das dritte Reich (1923) talade sig varm för ett nytt enat Tyskland utan motsättningar mellan högern och vänstern. Det var till honom nazisterna också hänförde begreppet som ett ideal för politisk enhet, men begreppet tredje riket hade använts redan 1919 av Ibsen-bearbetaren Dietrich Eckart, så riktningen för den influensen är omstridd. Bruck argumenterade både mot kapitalismen och den internationella socialismen och förespråkade tysk nationell socialism. NSDAP:s grundare Anton Drexler och Hitler betonade socialism för de tyska arbetarnas rätt, i uttalad motsats mot den statsupplösande kommunistinternationalen. Således framhölls det Tredje riket som en nationell idealstat, istället för orättvis kapitalism och en judepåverkad bolsjevikisk sovjetstat. (källa)
  3. Modellen med sju kontinenter är vanlig i Kina och i de flesta engelskspråkiga länder. Modellen med sex kontinenter, med Eurasien som en kontinent, är vanlig i Ryssland, de gamla Sovjetstaterna och Japan. Modellen med sex kontinenter, med Amerika som en kontinent, är vanlig i Latinamerika samt i större delen av Europa: Grekland, Italien, Portugal, Spanien och Tyskland. En variant av denna modell inkluderar bara de fem bebodda kontinenterna (inte Antarktis), likt de olympiska ringarnas betydelse. (källa)
  4. 1994 årets nya länder var f.d. Sovjetstaterna Ryssland, Estland och Litauen samt öststaterna Polen, Slovakien (Tjeckien kom med först 2007), Ungern och Rumänien. (källa)
  5. Sociologen Phil Zuckerman har hänvisar till studier som han tolkar som föreslåendes att länder med hög andel ateister är de hälsosammaste, mest välstående och mest välutbildade länderna på jorden. Dessa länder har låg grad av spädbarnsdödlighet, låg grad av fattigdom, låg mordfrekvens, är mer jämställda än andra länder och har låg grad av analfabetism. Enda undantaget var självmordsfrekvensen, men där konstaterar Zuckerman att i länder med "påtvingad ateism" (främst forna Sovjetstater) är självmordsfrekvensen hög medan länder med "organisk ateism" (främst Västeuropa) är den istället lägre än i religiösa länder. (källa)
  6. Enligt den svensk-finsk-estniska haverikommissionen JAIC bröts bogvisiret loss av vågorna och slet med sig bogrampen varpå vatten strömmade in på bildäck, detta har dock ifrågasatts och trots haveriutredningen har konspirationsteorier flödat rörande haveriorsaken. Bland annat har det spekulerats om en eventuell politisk inblandning i och med att Estonia påstods ha fungerat som ett transportfordon för uran mellan Sverige och forna sovjetstater. Detta ska ha enligt konspirationerna ha fått Ryssland att sänka båten med en bomb för att stoppa transporten. Denna teori och andra konspirationer har dock avfärdats av ett flertal expertutredningar. Under 2004 framgick det dock bland annat via Uppdrag granskning att det förekom hemliga transporter av militärt material på Estonia en och två veckor före katastrofen, trots detta valde regeringen inte att starta en ny utredning. (källa)
  7. Inför det stundande nederlaget 1918 flydde han 8 april till den nybildade sovjetstaten, där han blev en av Lenins förtrogna och utrikespolitisk rådgivare. Kuusinen var av sina meningsfränder ofta betraktad som en folkhjälte, av andra som en landsförrädare och quisling. I Moskva var han efter kriget med och grundade Finlands kommunistiska parti. Han var sekreterare i Komintern 1921-39. (källa)
  8. Jurij Olesja växte upp i Odessa och debuterade som författare under 1920-talet. Han räknas till de så kallade "följeslagarna" eller medlöparna till sovjetstaten. Från 1930-talet levde han isolerat och kämpade med sin alkoholism. Han skrev då bland annat filmmanus och filmkritik. Han var en artistiskt stilmedveten författare. Mest berömd är hans roman Avund (Zavist, 1927), som visar kontrasten mellan effektiva sovjetmänniskor och handlingsförlamade individualister. (källa)
  9. Det råder än i dag oklarheter om följderna av Josef Stalins välde i Sovjetunionen. Den i västvärlden etablerade versionen, att Stalin mördade meningsmotståndare för att befästa sin makt, ifrågasätts av somliga som hänvisar till de hårda klasstrider, mellan den besegrade kontrarevolutionen och den nya sovjetstaten, som rådde i Sovjetunionen under 1930-talet. Se till exempel Mario Sousas "Klasskampen under 1930-talet i Sovjetunionen" eller Albert E. Kahns "Högförräderi i Amerika". Även Katynmassakern har blivit föremål för politisk historierevisionism. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.