Spå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spå, varianter, uttal och böjningar av spå

Spå synonym, annat ord för spå, vad betyder spå, förklaring, uttal och böjningar av spå.

Synonymer till spå

Vad betyder och hur uttalas spå

Spå uttalas spå och är ett verb spådde, spått, spådd n. spått, pres. spår.

Ordformer av spå

Aktiv

spå
infinitiv
spår
presens
spådde
preteritum
spått
supinum
spående
presens particip
spå
imperativ

Passiv

spås
infinitiv
spås
presens
spåddes
preteritum
spåtts
supinum

Perfekt particip

spådd en
~ + subst.
spått ett
~ + subst.
spådda den/det/de
~ + subst.

Spå är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Spå på Engelska

 • predict, foretell, prophesy - predict the weather

Hur används ordet spå

 1. De har tiotusentals på läktarna och ger ut miljoner i prispengar till sina toppåkare från Ryssland, Frankrike, Österrike, Tyskland, Slovenien, Tjeckien, Italien och Polen. Bilfabrikörer placerar ut skrytkärror mitt i banan och har videoskärmar längs spåret. (aftonbladet.se)
 2. ”Det ska bli kul att komma till Rondo! Har de hårspray i Göteborg? Och fungerar interrailkortet på spårvagnen? Jag får ta bussen annars.”, hälsar den fiktive dansbandssångaren i pressmeddelandet. (aftonbladet.se)
 3. Men oddsen för att det ska bli något av den här tjejen med finnar och rosafärgat hår, är inte särskilt goda. Hon är en medelmåtta i skolan och bor på ”fel sida spåren” med en mamma (Laurie Metcalf) som jobbar dubbla skift som sjuksköterska och en snart arbetslös pappa (Tracy Letts). (expressen.se)
 4. Av de äldre, redan under antiken brukliga abbreviatursystemen, det med sigler (latin: singulae li’tterae), det vill säga bokstäver, som användes istället för hela ord, och det rent stenografiska systemet, Tiros noter (latin: not’ae Tironia’nae), finns tydliga spår i det system, som tillämpades i medeltida latinska handskrifter. (wikipedia.org)
 5. Gelatin (uttal: [ʃela'ti:n]) är ett geleringsmedel av typen polypeptid. Det utvinns ur kollagen, ett protein som finns i bindväv. Kemiskt består gelatin typiskt av 90 procent protein och cirka 10 procent vatten och endast spår av salter. Gelatin hade tidigare tillsatsbeteckning E441. (wikipedia.org)
 6. Geringslåda, profil med vinklade spår som används för att göra vinklade snitt (geringar) på brädor, lister etcetera. Tillverkas i trä eller plast. Arbetsstycket spänns fast i geringslådan med skruvtvingar eller liknande och kapas sedan med en speciell ryggsåg som förs i spåren. (wikipedia.org)
 7. Norsk getost, brunost, är mesost med getmjölk. Osten är helt utan hål och konsistensen är ganska hård, men ostskivorna smälter i munnen. Brunosten säljs oftast som fyrkantiga block. Den smakar inte get så utpräglat som den franska varianten, och äts nästan uteslutande som smörgåspålägg. Smaken är, för att vara ost, mycket söt. (wikipedia.org)
 8. Havreprotein – avenin – i små mängder torde inte vara skadligt för personer med celiaki, och havre anses därför numera glutenfri ur medicinsk synvinkel. Dock kan skördad havre vara förorenad med spår av andra spannmål, från skördemaskiner och liknande, varför somliga personer som är känsliga för gluten ändå reagerar på havre, som i dagsläget[källa behövs] tillåts innehålla 1 % vete. Väldigt känsliga personer tål i regel inte ens så kallade glutenfria produkter, då den lilla mängd gluten som trots allt kan finnas i dessa, ändå är tillräckligt för att ge reaktion.[källa behövs] (wikipedia.org)
 9. mot E14 svarar B15. Swansockel är en traditionell benämning på B22 och B15, där strömtillförseln sker via två kontaktpunkter i sockelns botten, vilka trycker mot ett par spiralfjäderbelastade stift i lamphållaren, medan sockelns metallcylinder inte är spänningsförande och därför inte behöver beröringsskyddas. Swansockeln är särskilt lämplig i vibrerande miljö, där edisonsockeln gärna lossnar av vibrationerna, t.ex. ombord på fartyg och spårvagnar eller i julgransbelysningar för utomhusbruk. I åtskilliga länder (Storbritannien, Frankrike m.fl.) används swansockel snarare än edisonsockel för hushållsbruk. För användning bl.a. i motorfordon finns socklar med beteckningar på Ba följt av en siffra som anger sockeldiameter i mm, exempelvis Ba9. Sådana socklar kan ibland förses med suffixen s (single) eller d (double) för att ange en resp. två kontaktpunkter i botten på hållaren. Ba9s kan förekomma i två varianter: med bajonettens tappar antingen nära botten på sockeln (låg bajonett, vanligast) eller högre upp, alldeles intill glaset (hög bajonett, mindre vanligt). G-sockel förekommer på mindre glödlampor av typen halogen. (wikipedia.org)
 10. För att eliminera riskerna för kollisioner så började man installera utrustning som automatiskt kontrollerade att alla växlar låg rätt innan en klarsignal (semafor) kunde ges (tågfärdväg lagd). Vidare att förhindra att växlar lades om i en lagd tågfärdväg, exempelvis under ett tåg. Man började även installera utrustning som kunde känna av om ett tåg fanns på spåret (spårledning) som ytterligare ett villkor före klarsignal. Den utrustning som hanterar och håller reda på detta kallas ställverk. Ställverken utvecklades efter hand och blev både säkrare och mer avancerade. Man införde automatiskt omläggbara växlar. Även de optiska signalerna utvecklades efterhand så att de kunde visa till vilket spår, och med vilken hastighet ett tåg fick lov att köra in på stationen (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.