Spår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spår, varianter, uttal och böjningar av spår

Spår synonym, annat ord för spår, vad betyder spår, förklaring, uttal och böjningar av spår.

Synonymer till spår

Vad betyder och hur uttalas spår

Spår uttalas spår och är ett substantiv -et; pl. spår.

Spår betyder:

Ordformer av spår

Singular

spår
obestämd grundform
spårs
obestämd genitiv
spåret
bestämd grundform
spårets
bestämd genitiv

Plural

spår
obestämd grundform
spårs
obestämd genitiv
spåren
bestämd grundform
spårens
bestämd genitiv

Spår är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Spår på Engelska

 • trace, print, sign, mark - without a trace, footprints, she showed no sign of fear, the criminals did not leave even the smallest trace
 • rail, track - record track, railway track(s), siding, sidetrack

Hur används ordet spår

 1. Av de äldre, redan under antiken brukliga abbreviatursystemen, det med sigler (latin: singulae li’tterae), det vill säga bokstäver, som användes istället för hela ord, och det rent stenografiska systemet, Tiros noter (latin: not’ae Tironia’nae), finns tydliga spår i det system, som tillämpades i medeltida latinska handskrifter. (wikipedia.org)
 2. Gelatin (uttal: [ʃela'ti:n]) är ett geleringsmedel av typen polypeptid. Det utvinns ur kollagen, ett protein som finns i bindväv. Kemiskt består gelatin typiskt av 90 procent protein och cirka 10 procent vatten och endast spår av salter. Gelatin hade tidigare tillsatsbeteckning E441. (wikipedia.org)
 3. Geringslåda, profil med vinklade spår som används för att göra vinklade snitt (geringar) på brädor, lister etcetera. Tillverkas i trä eller plast. Arbetsstycket spänns fast i geringslådan med skruvtvingar eller liknande och kapas sedan med en speciell ryggsåg som förs i spåren. (wikipedia.org)
 4. Havreprotein – avenin – i små mängder torde inte vara skadligt för personer med celiaki, och havre anses därför numera glutenfri ur medicinsk synvinkel. Dock kan skördad havre vara förorenad med spår av andra spannmål, från skördemaskiner och liknande, varför somliga personer som är känsliga för gluten ändå reagerar på havre, som i dagsläget[källa behövs] tillåts innehålla 1 % vete. Väldigt känsliga personer tål i regel inte ens så kallade glutenfria produkter, då den lilla mängd gluten som trots allt kan finnas i dessa, ändå är tillräckligt för att ge reaktion.[källa behövs] (wikipedia.org)
 5. För att eliminera riskerna för kollisioner så började man installera utrustning som automatiskt kontrollerade att alla växlar låg rätt innan en klarsignal (semafor) kunde ges (tågfärdväg lagd). Vidare att förhindra att växlar lades om i en lagd tågfärdväg, exempelvis under ett tåg. Man började även installera utrustning som kunde känna av om ett tåg fanns på spåret (spårledning) som ytterligare ett villkor före klarsignal. Den utrustning som hanterar och håller reda på detta kallas ställverk. Ställverken utvecklades efter hand och blev både säkrare och mer avancerade. Man införde automatiskt omläggbara växlar. Även de optiska signalerna utvecklades efterhand så att de kunde visa till vilket spår, och med vilken hastighet ett tåg fick lov att köra in på stationen (wikipedia.org)
 6. Gradning (snickeri) – en fogning med ett spår i det ena arbetsstycket där det andra kan skjutas in (wikipedia.org)
 7. Gradhyvel är en hyvel med snedställd sula och snedställt stål och används för att skapa den del som skall skjutas in i ett spår vid sammanfogningsmetoden gradning. (wikipedia.org)
 8. Gradning är en fogning med ett spår i det ena arbetsstycket där det andra kan skjutas in, exempelvis ett hyllplan i en hyllvägg. Med hjälp av en gradsåg snedsågas två grunda spår i hyllväggen på hylltjocklekens avstånd från varandra och med en grundhyvel tas materialet mellan sågspåren bort. Med en gradhyvel hyvlas motsvarande uttag i hyllans ände. Vinkeln på spår och uttag bör vara cirka 70 grader och profilen på spåret kallas laxstjärt. Gradning kan också göras med hjälp av handöverfräs. (wikipedia.org)
 9. En grammofonskiva är en typ av fonogram där ljud lagras på en cirkulär skiva i form av ett graverat spår av varierande vidd och svängning, vilket från början avlästes med en stålnål som mekaniskt påverkade ett litet membran av metall eller glimmer. Membranets vibrationer satte luften i vågrörelse som kopplades till en större eller mindre tratt, som samlade ljudet och sände det förstärkt i trattens riktning. Detta kallades trattgrammofon. Senare infördes nålmikrofonen (pickup) som kopplades till någon form av elektrisk förstärkare. (wikipedia.org)
 10. Själva nerläggningen sker ofta med en laserstyrd täckdikningsmaskin, som först fräser ett exakt spår för täckdiket (s.k. täckdikesgrav) och sedan lägger ner täckdikesröret i täckdikesgraven. Denna specialmaskin är oftast en kedjegrävare eller en hjulgrävare. Används kokoslindade dräneringsrör, är det lämpligt att använda en dräneringsplog. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: