Spannmål Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spannmål, varianter, uttal och böjningar av spannmål

Spannmål synonym, annat ord för spannmål, vad betyder spannmål, förklaring, uttal och böjningar av spannmål.

Synonymer till spannmål

Vad betyder och hur uttalas spannmål

Spannmål uttalas spann|mål och är ett substantiv -en.

Spannmål betyder:

Ordformer av spannmål

Singular

spannmål
obestämd grundform
spannmåls
obestämd genitiv
spannmålen
bestämd grundform
spannmålens
bestämd genitiv

Spannmål är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Spannmål på Engelska

  • corn, grain - cereals

Hur används ordet spannmål

  1. Även spannmålsallergi förekommer och skiljer sig från celiaki vad gäller orsak, symptom och kostråd. Allergi mot vete är den vanligast förekommande spannmålsallergin. (källa)
  2. Celiaki ska inte förväxlas med spannmålsallergi eller det vanligen förekommande uttrycket glutenallergi, som är en tidigare benämning på spannmålsallergi. (källa)
  3. Djurfoder/foder är föda till djur vid utfodring av livsmedelsproducerande djur t.ex. lantbrukets djur (nötboskap, grisar, hästar, fjäderfä) eller sällskapsdjur (hundar och katter). Fodret kan vara av animaliskt eller vegetariskt ursprung. Vanliga typer av foder inom lantbruket är olika former av grovfoder t.ex. hö och ensilage och kraftfoder i forma av (krossat) spannmål eller olika pelleterade kraftfoder. Höfrö är en blandning av fröer av foderväxter som sås samtidigt. (källa)
  4. Gryn är spannmål som klippts ned till mindre bitar. Mannagryn är vetegryn och samma sak som couscousgryn och manna. Det var det manna, som föll från himlen enligt Bibeln. Korngryn används i bl.a som ingrediens i pölsa. (källa)
  5. Några klassiska handelsvaror som handlas via råvarubörser är spannmål, guld, kött, olja och naturgas. (källa)
  6. Havre härstammar troligen från den sydeuropeiska vildarten storhavre, Avena sterilis. Den första odlingen kan spåras till medelhavsområdet för cirka 2 000 år sedan. Havre var inte känd som odlad växt av de gamla kulturfolken. Grekerna ansåg den dessutom oduglig som föda. I Västeuropa blev den först känd under bronsåldern, men spelade i Norden en obetydlig roll ännu under järnåldern. Havreodlingen i Sverige blev allmänt utbredd under 1700-talet och nådde sin höjdpunkt i slutet av 1800-talet, då havre utgjorde omkring 50 procent av spannmålsproduktionen i landet. Se havrebanan. (källa)
  7. Landet Hatti i centrala Anatolien var rikt på naturresurser i form av metaller, sten och timmer. Hettiterna var skickliga inom metallurgi och bearbetade koppar, tenn och bly till brons, senare lyckades man även framställa järn. Runt huvudstaden Hattusa låg en bördig högslätt där spannmål och grönsaker kunde odlas. Den bergiga terrängen var lämplig för fårskötsel vilket gav ull för kläder. Andra tamdjur hölls för produktion av kött. Till skillnad från många andra forntida kulturer i Främre Orienten levde hettiterna inte i en bördig floddal. Jordbruket var helt beroende av regn. Dessutom fick alla transporter ske till lands eftersom seglingsbara floder saknades och landets inre låg långt från kusterna. (källa)
  8. Spannmål (sädesslag, ceralier), som vete, råg, korn, havre, rågvete, ris och hirs är de mest odlade grödorna och de livsmedel som bidrar mest till energiinnehållet i vår mat. På världsplan står spannmål för 46 procent av födans energiinnehåll. Spannmål är en beteckning på frö från gräsväxter men frö av bovete och quinoa/mjölmålla, som är örter, används på samma sätt och kallas därför pseudosädesslag. (källa)
  9. Upptagandet av kalcium hämmas av livsmedel som innehåller fytin, exempelvis vetekli och spannmål. Upptaget hämmas även av livsmedel som innehåller oxalsyra, exempelvis spenat, rabarber och tomat. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.