Spelkort Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spelkort, varianter, uttal och böjningar av spelkort

Spelkort synonym, annat ord för spelkort, vad betyder spelkort, förklaring, uttal och böjningar av spelkort.

Vad betyder och hur uttalas spelkort

Spelkort uttalas spel|kort och är ett substantiv.

Ordformer av spelkort

Singular

spelkort
obestämd grundform
spelkorts
obestämd genitiv
spelkortet
bestämd grundform
spelkortets
bestämd genitiv

Plural

spelkort
obestämd grundform
spelkorts
obestämd genitiv
spelkorten
bestämd grundform
spelkortens
bestämd genitiv

Spelkort är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet spelkort

  1. Hasardspelens historia är ytterst gammal, och fynd av tärningar har gjorts såväl i Ur (från omkring 2 500 f.Kr.) som i gravar från folkvandringstiden. Astragaler användes som tärningar under antiken, och under 1300-talets slut blev spelkort vanliga. Olika religioners syn på hasardspel har sammanblandats. Både katolska och judiska traditioner har tillägnat vissa dagar åt hasardspel. Många religiösa auktoriteter har dock ogillat hasardspel, bland annat de äldre judiska, som till och med diskvalificerade professionella spelare från att vittna i rätten. Hasardspel har ofta ansetts ha sociala konsekvenser. Vissa islamiska nationer förbjuder hasardspel. De flesta andra länderna reglerar det. (källa)
  2. Kille (uttalas /ɕɪlːɛ/ eller /kɪlːɛ/), även känt som cambio, campio, kambio och kamfio, är ett spel som spelas med speciella spelkort med anor från ett medeltida franskt hasardspel. I Sverige hade spelet som kortspel sin storhetstid under 1750-talet men det är ett av de äldsta fortfarande spelade kortspelen. (källa)
  3. Spelkort – kort som används för att spela kortspel. (källa)
  4. En kortlek (lek, kortpacke) är en uppsättning spelkort som används till att spela kortspel med. Den absolut vanligaste kortleken i Sverige är den fransk-engelsk kortleken. Med den spelas de flesta kända kortspel. Det finns också särskilda kortlekar som bara används till vissa spel såsom till exempel UNO. Kortlekar är ett vanligt verktyg för illusionister. (källa)
  5. Hasardspel och vadslagning, där offret luras att delta med dåliga odds. Ett exempel är hustling, där offret förleds att ha chans att vinna i en tävling, men där bedragaren egentligen är överlägsen. Hitta damen, gatutrick som går ut på att man ska välja rätt spelkort av tre som ligger med ryggen upp. En medhjälpare visar hur lätt det är att vinna, men bedragaren använder sin fingerfärdighet så att det är helt omöjligt för en nybörjare att vinna, om inte bedragaren låter offret vinna för att han eller hon ska satsa mer pengar. (På engelska heter det här tricket three card monte.). (källa)
  6. Den består av 52 spelkort uppdelade i fyra så kallade färger, även kallade sviter. Varje färg innehåller ett ess, nummerkort från 2 till 10, en knekt, en dam och en kung som kallas målare. Esset var från början bara en etta, därför börjar nummerkorten på 2. Det finns totalt 13 olika i varje färg, och en sammanfattande beteckning på dessa 13 är valörer. Ett korts identitet bestäms entydigt av dess färg och valör och en standardkortlek innehåller ett kort för varje tänkbar kombination av dessa båda egenskaper. (källa)
  7. Kortspel är spel som spelas med spelkort. Exempel: Whist, Bridge, Poker, Black Jack, Kille, Skat, Rummy, Finns i sjön. (källa)
  8. En slumptalsgenerator (slumpgenerator) är en algoritm eller fysisk enhet som är avsedd att generera en sekvens av element (ofta tal) som kan användas som en slumpmässig sekvens. Det har funnits metoder för att generera slumpmässiga resultat i tusentals år, i form av tärningskast eller myntkast, blandande av spelkort, och liknande. Ett vanligt test för slumpmässighet för sådana sekvenser är att försöka förvissa sig om att sekvensen inte har några mönster, eller mindre rigoröst att sekvensen inte har några enkelt skönjbara mönster. (källa)
  9. Sittman och Pitt i stadsdelen Brooklyn i New York utvecklande år 1891 den spelautomat som blev ursprungsmodellen till dagens enarmade banditer. Denna maskin hade bilder på spelkort och det var olika kombinationer av pokerhänder man efterstävade på de fem hjul som snurrade i maskinen. Det var först år 1963 som tekniken tog ett stort steg framåt. Det var då spelautomaten Money Honey såg dagsljuset för första gången. Denna spelautomat utvecklades av Bally och var den första elektromekaniska spelautomaten. Företaget Fortune Coin Co tog något senare år 1976 fram en enarmad bandit där skärmen bestod av en TV och blev därmed den första videospelautomaten. (källa)
  10. Spelkort är kort som används för att spela kortspel med. En uppsättning spelkort som kan användas till kortspel kallas för en kortlek (lek, kortpacke). Ordet kort kommer från latinska charta som betyder pappersstycke. De första spelkorten tros ha uppfunnits i Kina för kanske 1000 år sedan eller mer, men det är osäkert när. Kanske under Tangdynastin på 800-talet. Den först kända uppgiften om kortspel härrör från Kina där Kejsar Mutsung på nyårsaftonen år 969 spelade kort med sina hustrur. Det finns också en teori om att kortspel hade en föregångare i Romarriket. Det finns inga belägg för exakt årtal när spelkorten kom till Europa. Däremot vet vi med säkerhet när en kortlek beskrevs första gången, år 1377. Det var munken Johannes från Rheinfelden som skrev en 200 sidor lång rapport på medeltidslatin om hur människor i hans vardagsomgivning visade sina kortlekar. Att kortlekar fanns i vardagen 1377 måste innebära att idén om en kortlek kan ha funnits mycket längre, i hela den då kända världen. Bakom den idén kan finnas manikeism, en religiös lära från slutet av 200-talet, där profeten Mani i bilder beskrev sin lära om gott och ont, om kungar och deras. Manikeismen var utspridd från Spanien via Rom och Egypten till Kina. På 1700-talet blev kortspel populärt i Sverige. En fransk kortlek från 1560-talet finns i Lunds historiska museum, funnen under kyrkans korbänkar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.