Sportevenemang Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sportevenemang, varianter, uttal och böjningar av sportevenemang

Sportevenemang synonym, annat ord för sportevenemang, vad betyder sportevenemang, förklaring, uttal och böjningar av sportevenemang.

Vad betyder och hur uttalas sportevenemang

Sportevenemang uttalas sport|evene|mang och är ett substantiv.

Ordformer av sportevenemang

Singular

sportevenemang
obestämd grundform
sportevenemangs
obestämd genitiv
sportevenemanget
bestämd grundform
sportevenemangets
bestämd genitiv

Plural

sportevenemang
obestämd grundform
sportevenemangs
obestämd genitiv
sportevenemangen
bestämd grundform
sportevenemangens
bestämd genitiv

Sportevenemang är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sportevenemang på Engelska

  • sport event, sports event

Hur används ordet sportevenemang

  1. Även om ishallarna är byggda för ishockey och konståkning i första hand, används de även för enstaka sportevenemang inom andra områden, till exempel basket, handboll, innebandy och volleyboll. Under 1970-talet började många basketklubbar på elitnivå i Sverige spela flertalet matcher i ishall, då de oftast kan ta in mer publik än en vanlig sporthall. (källa)
  2. Maskot är en figur, ofta människo- eller djurliknande, som symboliserar ett sportevenemang, företag eller idrottsförening. Maskotar finns ofta att köpa, till exempel i form av kramdjur, för dem som vill stödja verksamheten. (källa)
  3. En megafon är en portabel, ofta handhållen, trattformad apparat som är avsedd att förstärka eller rikta en persons röst. Till exempel används megafoner ofta vid sportevenemang, filminspelningar, demonstrationer eller för att styra större folkmassor. (källa)
  4. En mässa kan vara olika typer av kommersiella evenemang, som varumarknader, konvent, samlarmässor, sportevenemang och dylikt, där företag, organisationer, verksamheter eller privatpersoner kan visa upp sig, göra reklam för sina produkter, utbyta kunskaper, skapa nya kontakter och sköta försäljning. Olika typer av mässor har mer eller mindre fokus på olika aspekter. Mässor med mer fokus på presentationer eller utställningar särskiljs ibland genom att kallas för expo men begreppet används idag även för andra typer av mässor. Mässor som mer riktar sig till specifika populärkulturella subkulturer eller hobbyintressen brukar kallas för konvent. Typiskt för en mässa är att den ofta är årligen återkommande och målgruppen kan vara såväl återförsäljare som konsumenter. Det förekommer även icke-kommersiella mässor, exempelvis föreningsmässor. "Mässa" kan även avse själva byggnaden som evenemanget hålls i och dessa kallas ibland för mässhall eller mässområde. (källa)
  5. Nationalsången kan ses som en nationalsymbol. Nationalsången är en enande symbol och ibland en hyllning till det egna landet. Inlärning av sången var förr ofta obligatorisk i skolan, och den framförs ofta vid tillfällen såsom studentexamen, nationaldagen, och sportevenemang. Ibland, om sången är lång, sjungs bara några av verserna. Så är fallet med Finlands nationalsång. Sveriges nationalsång har två originalverser (av Richard Dybeck år 1844) och två senare tillkomna (av Louise Ahlén år 1910). De två senare anses inte tillhöra nationalsången utan får ses som kuriosa. (källa)
  6. Nidvisa kallas en sång som sjungs i syfte att förnedra antingen en person eller en folkgrupp av något slag. Texterna brukar vara elaka och förolämpar personen eller gruppen, men graden av elakhet kan variera. Ibland kan nidvisor skapas i krig och då förnedrar visan fienden i kriget, eller någon känd person bland fienden. I dag är nidvisor ofta vanliga i samband med olika sportevenemang som till exempel fotbollsmatcher och liknande. Då är det ofta supportrar som sjunger nidvisor om motståndarlaget eller om någon spelare i motståndarlaget. Även domarna kan omsjungas i nidvisan. Det är vanligt att nidvisor kan vara skapade genom välkända melodier, men att texten är utbytt till en förnedrande text mot personen eller gruppen. Ett exempel på en sådan nidvisa är Beatleslåten Yellow Submarine från 1966, där texten är utbytt och istället sjungs NN är homosexuell. Denna nidvisa förekommer bland annat under ishockeymatcher. (källa)
  7. 1892 introducerades celluloidbollar av James Gibb som hade upptäckt bollarna under en affärsresa i USA. Nu började man använda namnet Ping Pong istället för Rumtennis. Ping pong omnämndes första gången 1878 och kom från de ljud som uppkommer från bollen. Olika tillverkare skapade egna namn som Gossima, Whiff Waff, Flim Flam och slutligen bordtennis. Man vidareutvecklade också racketen. 1897 hölls de första mästerskapen i Ungern. 1899 spreds en variant till Japan. 1900 grundades den första föreningen och 1902 ett nationellt förbund i England. Samma år hölls ett inofficiellt världsmästerskap. Sporten spreds även utanför Storbritannien. Kraftigt bidragande till sportens utveckling var engelsmannen Ivor Montagu (1904–1984), som 1926 grundande International Table Tennis Federation (ITTF) och utarbetade fungerande regler. Han valde namnet table tennis, eftersom ordet ping-pong var varumärkesskyddat av leksakstillverkaren J. Jaques och Son Ltd. År 1927 arrangerades det första officiella världsmästerskapet. Montagu var kommunist och arbetade aktivt för att bordtennissporten skulle spridas till Kina. Han menade att arbetarklassen behövde avkoppling och rekreation utan dyrbar utrustning. Taiwan uteslöts ur ITTF, varvid Kina gick in som medlem och deltog i VM 1953. Som första större sportevenemang arrangerade Kina VM i bordtennis 1961. Därvid erövrade Kinas bordtennislag guldmedalj och sportens främsta trofé, Swaythling-pokalen. Denna var 1926 donerad av Lady Baroness Swaythling (1879–1965), Montagus mor, som tillhörde den berömda bankirfamiljen Rothschild. 1988 blev bordtennis olympisk sport. År 2001 ändrades poängberäkningen från 21 poäng per set till 11. (källa)
  8. Plankning kan innebära intrång på ett område som är försett med inpasseringskontroll, till exempel en konsert eller ett sportevenemang för att slippa betala inträdesbiljetten. (källa)
  9. Premiär är den första föreställningen av ett verk som skall framföras flera gånger, till exempel en teaterpjäs, en konsert, en film eller ett sportevenemang. Om det är den första föreställningen någonsin efter verkets skapande kan man tala om en urpremiär eller ett uruppförande. En teaterpremiär är traditionellt ett festligt tillfälle, med specialinbjudna gäster och festklädd publik. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.